Hem
(STR / TT / NTB Scanpix)

250 000 på flykt från våld: ”Världen har glömt oss”

Pierre Nkurunziza med hustrun Denise Nkurunziza (EVRARD NGENDAKUMANA / TT NYHETSBYRÅN)

”Blodet flyter överallt i Burundi, det är så det är”, säger en ung lantbrukare som The Guardian har talat med. Han har lämnat sitt hemland och befinner sig nu i grannlandet Tanzania.
En annan ung man säger att han vill glömma den han är. Han har burit sin 16-åriga syster, gravid efter våldtäkt, över gränsen.
The Guardian skriver om våldet i Burundi, som tvingat omkring 250 000 människor på flykt. Landet står inför en humanitär katastrof utan internationell hjälp, skriver tidningen.
Överlevare varnar för att Burundi kan gå samma öde till mötes som Rwanda på 1990-talet. Samtidigt som uppgifter cirkulerar om oppositionella miliser som tränas i andra länder så sprider regeringen propaganda om etniska grupper som ”förgiftar” samhället.
Våldet i Burundi började i fjol med demonstrationer och en fruktlös statskupp sedan den sittande presidenten Pierre Nkurunziza meddelat att han skulle göra om landets grundlag för att kunna sitta kvar vid makten för en tredje mandatperiod.

bakgrund
 
Oroligheterna i Burundi
Wikipedia (sv)
Oroligheter i Burundi 2015 uppstod sedan den sittande presidenten Pierre Nkurunziza (CNDD-FDD) den 25 april 2015 accepterat nomineringen som kandidat till en tredje mandatperiod i presidentvalet, vilket av oppositionen och katolska kyrkan ansågs gå emot konstitutionen och Arusha Agreement. Oroligheterna har pågått sedan dess. Burundis regering gick den 18 juni i princip med på att acceptera militära observatörer från Afrikanska unionen, som övervakade valet. Vissa menar att den sittande presidenten Nkurunziza vill få konflikten att framstå som etnisk, medan oppositionen anser att den är rent politisk då det var både Hutu och Tutsi som demonstrerade mot hans kandidatur. Det har under oroligheterna rapporterats från flera håll om etnisk förföljelse, grov tortyr och gruppvåldtäkter i landet. Under februari 2016 kom även rapporter om matbrist.
karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen