Hem
Arkivbild:  Syrian man drives past destroyed buildings in Arbin on December 18, 2018. (MAHER AL MOUNES / AFP)

250 miljarder dollar behövs för att bygga upp Syrien

Efter mer än åtta år av krig behöver den syriska ekonomin en injektion på 250 miljarder dollar för att komma på fötter, enligt FN:s beräkningar. Men Bashar al-Assads allierade Iran och Ryssland kan inte ge landet ett stöd av den storleken, skriver Bloomberg.

Sanktioner, främst amerikanska, försvårar läget och utgör exempelvis hinder för utländska företag, skriver Reuters.

USA:s tidigare ambassadör i Syrien, Robert Ford, ser en mycket mer aggressiv hållning från Trumps administrations än från hans föregångare.

– De vill inte slåss i ett militärt krig med den syriska regimen men de är inte främmande för ett ekonomiskt krig, säger han och liknar situationen med USA:s hantering av Kuba efter Sovjetunionens fall.

Samtidigt syns spåren av de ekonomiska problemen överallt i Damaskus, skriver Bloomberg vidare.

Huvudstaden är vanligen full av liv om våren med folkmyller, färger och dofter men nu anmärker gatuförsäljarna på usla affärer medan pubar och restauranger gapar tomma.

bakgrund
 
Syrienkriget
Wikipedia (sv)
Syriska inbördeskriget eller Syrienkriget är en pågående väpnad konflikt mellan syriska regeringstrupper, ledda av president Bashar al-Assad, och stridande från olika oppositionella grupperingar. Konflikten inleddes under den arabiska våren med de första lokala missnöjesyttringarna i januari 2011, vilka i mitten av mars växte till organiserade landsomfattande protester. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, stopp på den utbredda korruptionen, respekt för de mänskliga rättigheterna och ett slut på Assadregimens 40-åriga envälde, och möttes med omfattande våld av polis, säkerhetsstyrkor och militär. Under konfliktens gång växte inblandningen från utländska intressegrupper och Syrien såg ett inflöde av pengar och vapen från utlandet. Strider pågår på flera fronter mellan regimstyrkor och en lång rad olika organiserade rebellgrupper (med ett inte obetydligt inslag av utländska stridande), som i sin tur också strider mot varandra. Det ursprungliga motivet till proteströrelsen – demokratisering av Syrien – spelar numera en mindre roll, religiösa och etniska orsaker har istället trätt fram.Syrienkriget har nu (oktober 2018) pågått i över sju år. Enligt uppgifter april 2018 har minst 340 000 människor dödats och över tolv miljoner människor, vilket är mer än halva Syriens befolkning, har drivits på flykt. Minst 600 000 syrier lever i dag i belägrade städer och samhällen, med begränsad tillgång till mat, medicin och sjukvård.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen