3 konkreta åtgärder för ett mer hållbart flygande
Flygresandet är en het fråga i klimatdebatten. Sluta helt? Bara flyga ibland? Eller spelar det ingen roll?
Faktum är att flygindustrin står för 2 till 3 procent av CO2-utsläppen, och det finns initiativ för att skapa ett mer hållbart flygande.
Sedan 2007 har KLM haft en policy för att reducera sin påverkan på klimatet. Det nuvarande målet är en minskning på 20 procent av CO2-utsläpp per passagerare till år 2020, jämfört med 2011.
För att nå det högt uppsatta målet har KLM identifierat tre insatser som krävs för att reducera de utsläpp av koldioxid som flygandet innebär: minska bränsleförbrukningen; byt ut de fossila drivmedlen; kompensera för de CO2-utsläpp som görs. Bland annat köper KLM hälften av allt biobränsle i världen.
Toppat lista – 14 år i rad
Något som kan göra stor skillnad är att uppgradera flygplansflottan. Nya flygplan är mer drivmedelseffektiva och släpper ut mindre CO2. Detta i kombination med arbetet som KLM gör för att effektivisera sin flygverksamhet har inneburit att de nya flygplanen släpper ut mellan 35 och 40 procent mindre CO2.
Som ett led i det arbetet öppnade KLM år 2018 sin mest hållbara destination Växjö. Där allokerar KLM 5 procent biodrivmedel, och resterande koldioxidutsläpp kompenseras till fullo. Genom att nyttja biobränsle kan CO2-utsläppen minska med upp till 80 procent.
Sedan 2008 erbjuder KLM sina kunder möjligheten att klimatkompensera. Just nu har KLM fokus på Panama, där KLM planterar träd och ger lokalbefolkningen jobb och utbildning. Ett projekt som är Gold Standard Global Goals-certifierat.
Arbetet som KLM gör i jakten på att reducera sitt klimatavtryck har uppmärksammats mycket, 14 år i rad har KLM toppat Dow Jones Sustainability Index.