30 år efter katastrofen saknas långsiktig plan
30 år efter härdsmältan i kärnkraftverket i Tjernobyl är många frågor fortfarande inte lösta. I en ny rapport från Greenpeace framkommer att det finns runt 800 gömmor med radioaktivt avfall runt verket och fler än 22 000 förbrukade bränslestavar som måste tas om hand. En långsiktig plan för återbefolkning av området saknas, och frågan om slutförvaring är inte löst.
– Det finns en stor risk för att radioaktiva ämnen läcker ut i miljön, säger Tobias Münchmeyer, kärnkraftsexpert vid Greenpeace i Tyskland till TT.
När katastrofen inträffade låg Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen. I dag är det framförallt tre länder som drabbats: Ukraina, Vitryssland och Ryssland, rapporterar Ekot i Sveriges radio. I och med att Sovjetunionen försvann så förlorade en del av veteranerna de sociala och ekonomiska fördelar de tidigare haft.
– Så länge minnet var färskt blev vi inte orättvist behandlade, men idag struntar lokala myndigheter i både författning och federal lag, säger Valentin Titov, en av ledarna i Moskvas Tjernobylorganisation, till Ekot.