Hem
(Koji Sasahara / TT / NTB Scanpix)

”30 miljoner män kommer inte att hitta någon fru”

Kina överger nu den kontroversiella ettbarnspolitiken. En allt äldre medelålder tros vara ett av regimens motiv.
– Problemet för Kina är ju att de har en åldrande befolkning, och landet har inte hunnit bli rikt ännu. Då är detta ett sätt att klara de demografiska omsvängningarna som kommer att komma, säger Kristina Sandklef, Kinakännare, till TT.
Enligt regeringen har 400 miljoner barnafödslar förhindrats av politiken, men den har haft ett högt pris i form av mänskligt lidande, med tvångssteriliseringar och tvingade aborter. Systemet har också lett till en oerhörd obalans i könsfördelningen.
– Vi pratar om mellan 20 och 30 miljoner unga män som inte kommer att kunna hitta någon fru. Detta skapar sociala problem och ett enormt antal frustrerade människor, säger Steve Tsang, professor vid universitetet i Nottingham, till The Guardian.

bakgrund
 
Principerna utformades under sent 1970-tal
Wikipedia (sv)
Ettbarnspolitik (skrivs ibland enbarnspolitik) (kinesiska: 计划生育, jìhuà shēngyù, "födelseplanering") är en form av lagstadgad familjeplanering (eller "nationell policy") som sedan 1979-81 har tillämpats i någon form i hela Kina för att bromsa landets befolkningstillväxt. Ettbarnspolitiken ser dock inte likadan ut i hela Kina och det kan skilja sig mellan provinser, städer och landsbygd.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen