33 personer behandlas i skydd mot mjältbrand
33 personer som arbetat i närheten av de mjältbrandssmittade djuren i Östergötland har fått antibiotika i förebyggande syfte. Det skriver SvD. Under sommaren har tolv djur dött i trakterna kring Omberg i Östergötland, varav elva i bekräftad mjältbrand. Risken för att människor ska smittas är låg och antitbiotikabehandlingen görs med ”hängslen och livrem”, berättar Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
bakgrund
Mjältbrand
Wikipedia (sv)
Mjältbrand, anthrax, är en sjukdom med upp till 97% dödlighet i obehandlat tillstånd. Alla däggdjur (inklusive människan) kan drabbas. Bland våra tamdjur är det oftast nötkreatur, hästar, får och getter som insjuknar, men det drabbar nötkreatur och får värst. Grisar är nästan helt förskonade från sjukdom, men kan vara smittbärare. Den orsakas av den sporbildande bakterien Bacillus anthracis, antingen direkt eller efter metamorfos av sporer. Utsatta grupper kan vaccineras, och mjältbrand svarar även på antibiotikabehandling om den sätts in tidigt. Mjältbrand tillhör de allmänfarliga smittorna, vilket innebär att alla fall som påträffas ska rapporteras till Smittskyddsinstitutet, och de som kan misstänkas ha blivit smittade spåras upp för provtagning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen