Samsung

4K eller 8K? Så stor är skillnaden

Nu tar tv-apparaten steget in i framtiden. En av höstens mest omtalade tekniknyheter är Samsungs nya flaggskepp QLED 8K med en superhög upplösning och fantastisk bildkvalitet.

Men vad är det som skiljer 8K från 4K? Bokstavskombinationerna har en förmåga att förvilla.

4K kommer ursprungligen från biografbranschen och refererar till antalet pixlar som kan visas horisontellt i bilden. 4K UHD innebär en upplösning fyra gånger högre än Full HD, och har sedan 2013 varit den högsta tillgängliga upplösningen för tv.

Banar ny väg

Men nu kliver 8K in på arenan. 8K har fyra gånger högre upplösning än 4K och är en pixelfri upplevelse, även när du går riktigt nära skärmen. Tekniken banar alltså väg för riktigt stora skärmar och ännu större tv-upplevelser.

Den knivskarpa upplösningen gör att varje detalj träder fram på ett helt nytt sätt, både i mörka och ljusa scener.

Med QLED TV 8K introducerar Samsung också en helt ny avancerad processor, Quantum Processor 8K, som skalar upp innehåll med lägre upplösning än 8K. Det betyder att du kan njuta av dina bästa serier och favoritfilmer på ett helt nytt sätt

Och tekniken imponerar på experterna. Ljud & Bild har utsett Samsung Q900R 8K till årets bästa tv och kallar den årets innovation.

Fakta: Samsungs skärminbränningsgaranti

Med Samsung QLED TV kan du säga farväl till inbränningsskador.

När du köper en 2018 QLED TV ingår 10 års garanti mot inbränningsskador. Garantin är giltig från inköpsdatum.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Samsung Partner

Toppnyheter

Hanif Bali/Gunnar Strömmer. TT.
Debatten om Hanif Bali

Interna kritiken växer – krav på att Bali stoppas

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har upprepade gånger hamnat i blåsväder efter kontroversiella Twitter-inlägg. Nu ökar pressen på ledningen att agera, skriver Expressen som har intervjuat flera såväl anonyma som namngivna partiföreträdare.

Partisekreterare Gunnar Strömmer skriver i en kommentar till tidningen att Hanif Bali är begåvad och driver många viktiga frågor men att han ibland har ”ett destruktivt tonläge”.

”Det är ett problem för både honom och partiet”, skriver Strömmer och berättar att partiet därför har startat ett arbete som ska tydliggöra var gränserna går och vilka konsekvenserna blir om de överträds.

3 tim
Hanif Bali. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali om kritiken: Tänker inte ändra något

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) svarar i ett mejl till Expressen på kritiken om hans höga tonläge i debatten.

”Jag har svårt att ta ställning till kritik jag inte fått ta del av men hade jag trott på alla halvsanningar och medvetna fultolkningar som jag läser om mig själv i media hade jag också varit kritisk”, skriver han.

Han skriver också att han inte planerar att ändra något bara för att hans meningsmotståndare säljer in en felaktig bild av honom till partikamraterna. Expressen har intervjuat flera moderata företrädare som menar att partiet måste agera mot Hanif Bali efter flera uppmärksammade Twitter-inlägg.

3 tim
Läs mer om Debatten om Hanif Bali
Stefan Löfven/flygbild över Djursholm.  TT.
undefined

”Talet om Djursholmsknark är gammal klassretorik”

Opinion En rad olika ämnen tas upp på ledarsidorna på lördagen, alltifrån Estoniakatastrofen till knarkbrottslighet.

Svenska Dagbladets Susanna Popova skriver att det är en pågående katastrof att inget ansvar ännu har utkrävts efter Estonias förlisning: ”Den visar en sverigebild som borde oroa oss bra mycket mer än Asap Rocky”.

Blekinge Läns Tidnings Petter Birgersson skriver om statsministerns uttalande om knarket på Djursholm tidigare i veckan och tycker att Löfven gör det för enkelt för sig när han använder ”gammal klassretorik” i frågan om den grova brottsligheten: ”Det är en medial taktik men också ett undvikandebeteende av rang”.

Dagens ETC lyfter Parisavtalet i sin ledare. Världen lyssnar inte på Greta Thunbergs klimatvarningar, anser Beatrice Rindevall. Men tusentals kommer att fortsätta ”kämpa för att vända trenden, vilket är det största hoppet och den största potentiella game changern vi har nu”.

5 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Arkivbild från polisens sökinsats.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet på Gert-Inge

Polisens farhåga: Mördarna kan ha flytt hem till Ukraina

De två ukrainska medborgare som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson kan ha lämnat landet och åkt till sitt hemland, befarar polisen, enligt Expressen.

Om så är fallet kan en utlämning bli svår, eftersom Sverige inte har något utlämningsavtal med Ukraina. Men eftersom brottsrubriceringen är så pass allvarlig är chansen större att en utlämning trots allt kan komma till stånd, menar Mark Klamberg, docent i straffrätt.

Gert-Inge Bertinsson försvann i slutet av juli. Det som tros vara hans kvarlevor hittades utanför Markaryd den 11 augusti.

2 tim
Polis söker med hund i området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga man som varit anmäld försvunnen på lördagskvällen hittades död. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åldring saknas – samma bil som i Gert-Ingefallet söks

De två männen som misstänks ha mördat 70-åriga Gert-Inge Bertinsson i Markaryd i Småland, försvann sedan med hans Volvo XC 90.

Nu efterlyser polisen en exakt likadan bil i samband med att en 80-årig man försvunnit i Malå i Västerbotten, skriver Aftonbladet. Mannen anmäldes försvunnen den 3 augusti.

Polisen vill ha in iakttagelser om Volvon som är champagne- eller guldfärgad. Den sågs senast den 1 och 2 augusti.

– Vi har kännedom om att region Nord är intresserade av ett fordon och det är självklart att polisregionerna utbyter information. Vi konstaterar att bilen som vi har efterlyst inte har anträffats ännu, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region Syd, till TT.

Igår 19:32
Polisen söker i området kring den plats utanför Markaryd där Gert-Inge Bertinsson hittades död. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Behöver få tag på dem så fort som möjligt

De två män som är misstänkta för mordet på 70-årige Gert-Inge Bertinsson har efterlysts internationellt, uppger åklagaren Yvonne Rudinsson för Smålandsposten.

– Jag begärde dem häktade för att man ska kunna leta efter dem så effektivt som möjligt, vi behöver få tag på dem som fort som möjligt, säger hon.

Männen, som inte är svenska medborgare, har häktats i sin frånvaro. Det är oklart hur de har identifierats men användningen av Bertinssons bankkort i Stockholm ska ha hjälpt till.

Åklagaren tror inte männen befunnit sig i Sverige mer än någon dag innan det misstänkta mordet. Det är i nuläget oklart vad motivet till mordet kan vara.

14 aug
Läs mer om Misstänkta mordet på Gert-Inge