Hem

5 saker du behöver veta om stenskott

Victor Tornberg, personlig servicetekniker på Volvo Car Lundby, berättar om hur din vindruta är uppbyggd, hur du vårdar den och vad du bör tänka på om du drabbas av ett stenskott.

Går det alltid laga ett stenskott och varför är det viktigt att åtgärda rutan så fort som möjligt? Här svarar Victor Tornberg, personlig servicetekniker på Volvo Car Lundby, på alla dina frågor om stenskott.

Vad är egentligen ett stenskott?

– Stenskott uppstår när grus eller småsten träffar vindrutan på din bil och det blir sprickbildning i det yttre lagret av rutan. En vindruta består av laminerat glas, vilket innebär två lager glas med plastfilm mellan – för att rutan inte ska splittras vid en olycka.

Går det alltid att laga ett stenskott?

– Inte om stenskottet befinner sig nära bilens A-stolpar, då vindrutan har en bärande funktion. Tänk på att en spräckt ruta kan resultera i en försvagad kaross. Vi lagar inte heller stenskottet om det sitter i förarens synfält eftersom man ibland efter en lagning kan se en svag brytning vid solnedgång.

Att byta vindruta på rätt sätt är avgörande för din bils säkerhet.

Vad gör jag om jag får ett stenskott?

– Stenskottet kan leda till att hela rutan spricker – se därför till att åtgärda det så fort som möjligt. Om du inte har tid att laga rutan direkt kan du sätta på ett stenskottsplåster som skyddar mot att smuts och fukt tränger in i sprickan.

Hur funkar själva lagningsprocessen?

– Vi suger ut luften som letat sig in i sprickan med en vakuumpump. Sen fyller vi hålrummet med en genomskinlig lagningsvätska, så kallat resin, och härdar med UV-lampa. Vid härdningen skapas styrka och synbarhet. Är stenskottet större än en gammaldags femkrona så lagar vi inte, utan byter ut rutan.

Varför ska jag laga på Volvo?

– Vi använder alltid certifierade Volvo Originaldelar och gör först en kvalificerad bedömning om det går att laga stenskottet. Om din vindruta behöver bytas, tänk på att det är ett avancerat och viktigt ingrepp. Flera sensorer och andra komponenter kan behöva kalibreras efter ett vindrutebyte – för att funktioner som autobroms, trötthetsvarnare och aktiv körfältsvarnare ska fungera.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.