Hem
Blekta koraller i Stora barriärrevet. (OVE HOEGH-GULDBERG / AP)

80 procent av världens rev drabbade av korallblekning

Över 80 procent av världens korallrev är just nu drabbade av korallblekning. Det är den mest omfattande blekningen som hittills har konstaterats, rapporterar AFP. Bakom blekningen ligger de höjda temperaturerna i världshavet till följd av klimatförändringar som orsakats av människan.

Korallblekningen riskerar att leda till att reven och hela ekosystem slås ut. Reven kan återhämta sig men enligt forskare blir detta allt svårare i takt med att temperaturerna i havet är förhöjda under allt längre perioder.

– Får vi värmebölja på värmebölja är det svårt att se hur reven ska återhämta sig, säger Melanie McField, specialist på korallrev vid

bakgrund
 
Korallblekning
Wikipedia (sv)
Korallblekning är en process där koraller blir vita, när de förlorar sina symbiotiska alger och fotosyntetiska pigment. Koraller kan bara överleva inom ett smalt temperaturspann. När temperaturen stiger, tvingas de mikroskopiska alger, zooxantheller, som lever i symbios med koralldjuren att lämna korallerna. Som resultat förlorar korallerna både sin färg och den näring de får från algerna. Utan algerna blir korallen genomskinlig och kalkskelettet syns. De flesta blekta koraller ser ljust vita ut, men vissa är blå, gula eller rosa på grund av pigmentproteiner i korallen. Huvudorsaken till korallblekning är stigande havstemperaturer på grund av den globala uppvärmningen. En höjning av temperaturen med bara 1 °C kan utlösa korallblekning. Bleka koraller fortsätter leva men är mer sårbara för sjukdomar och svält, eftersom algerna ger upp till 90 procent av deras energi. Om förhållandena förbättras kan vissa koraller återhämta sig, men många svälter. Symbiosen mellan korall och alger är avgörande för korallens och revets hälsa, och dessa rev ger skydd åt cirka 25 procent av allt marint liv.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen