Anhöriga till den 9-åriga flickan som sköts till döds på en balkong när hon lekte under protesterna. LUIS TATO / AFP
Maktkampen i Kenya

9-årig flicka sköts ihjäl – lekte under protesterna

En nioårig flicka har dött i samband med att hon lekte med sina vänner under de dramatiska protesterna som brutit ut i Kenya. Flickans pappa, Wycliff Mokaya, säger till AP att hon lekte på en balkong på tredje våningen när hon plötsligt träffades av en kula och ”föll ihop”.
– Hon var mitt enda hopp, säger han till nyhetsbyrån.
Flickan befann sig i slumområdet Mathare i huvudstaden Nairobi när hon sköts till döds. Minst tolv personer har dött under demonstrationerna som brutit ut sedan valkommissionen meddelat att sittande Uhuru Kenyatta vann veckans presidentval.

Toppnyheter

Polisens hundar sökte av fyndplatsen Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Uppgifter om fynd i bil parkerad flera mil bort

I samband med utredningen kring den kvinna som hittats död i Örebro har polisen gjort flera fynd, skriver Aftonbladet. Enligt uppgifter till tidningen har polisen gjort fynden i en bil som stått parkerad i en annan kommun flera mil från platsen där den döda kvinnans kropp hittades.
Polisen har inte velat kommentera tidningens uppgifter.
Tidigare under söndagen meddelade polisen att den döda kroppen preliminärt har identifierats som 45-åriga Lena Wessmtröm som anmäldes försvunnen i början av veckan. Händelsen utreds som misstänkt mord.

9 min
Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördags eftermiddagen.  Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Polisen misstänker att döda kvinnan är försvunna Lena

En död kvinna hittades i går av privatpersoner i Örebro. Polisen bekräftar nu att de ”starkt misstänker” att det är 45-åriga Lena Wesström, som varit försvunnen i fem dagar.
– Kroppen har under söndagen preliminärt identifierats som den försvunna kvinnan, skriver polisen i ett pressmeddelande och tillägger att de nu har inlett en förundersökning om mord.
Kvinnan hittades i ett buskage intill ett bullerplank i samma område som Lena Wesström bodde.

Idag 09:55
Lena Wesström, 45 Polisen/TT
Misstänkta mordet i Örebro

Polisen har gjort fynd i sökandet efter Lena, 45

Polisen i Örebro fortsätter sitt sökande efter försvunna Lena Wesström, 45, och har nu spärrat av ett område kring ett fynd som gjorts ungefär 150 meter in i skogen från villaområdet där hon bor, skriver Aftonbladet.
Det avspärrade området är omkring 100 meter i diameter och Aftonbladets reporter har sett hur polisens utredare kommit från platsen med en brun papperspåse.
– Vi tror eventuellt att det har med försvinnandet att göra, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl på polisen, till Expressen.
Lena Wesström har varit försvunnen från sitt hem sedan i tisdags.

Igår 12:48
Läs mer om Misstänkta mordet i Örebro
Vulkanutbrottet på Hawaii. TT
Vulkanutbrottet på Hawaii

Nytt dödligt hot på Hawaii när lavan träffar havet

Lavan som rinner från två stora sprickor på Hawaiis största ö Big Island har börjat röra sig mot havet, vilket innebär ytterligare en fara för de boende på ön, skriver CNN. Den otäcka produkten ”laze” bildas när lava blandas med havet då saltsyra och vulkaniska glaspartiklar skjuts upp i luften.
Laze kan orsaka irritationer på lungor, ögon och huden – och har även bevisats vara dödlig. Nu när lavan rör sig allt närmare havet varnar Hawaiian Volcano Observatory för att laze är ett riktigt hot.
Flera hem har förstörts och hundratals har tingats evakuera på grund av lavan som sprider sig över ön.

1 tim
Marco Garcia / TT / NTB Scanpix
Vulkanutbrottet på Hawaii

Ny lava flödar och flera hem förstörda på Hawaii

Ytterligare fyra hem har förstörts på Hawaiis till ytan största ö Big Island efter att ny lava flödar från vulkanen Kilauea. Efter att ett nytt utbrott skjutit upp stiger ett tre kilometer högt askmoln upp ur kratern, rapporterar Reuters.
Lava från två stora sprickor har runnit samman till ett enda flöde och rörde sig 300 meter på mindre än en timme. Det är dubbelt så snabbt som tidigare flöden av äldre lava som har förstört hem, vägar och skog på ön i över två veckor.
Den nya lavan, som rör sig under markytan, väntas ge större flöden som kan ta sig längre och hota fler hem och en väg efter kusten.

Idag 04:36
Läs mer om Vulkanutbrottet på Hawaii
Håkan Eliasson, Göteborg, bjöds med till VM-finalen mellan Sverige och Schweiz efter att dottern Malin Eliasson, Stockholm, vunnit biljetter i TV3:s sändning. Daniel Kihlström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2018

Tusentals svenska fans laddar upp inför finalen

Tusentals svenska supportrar har börjat ladda upp i Köpenhamn inför kvällens VM-final mot Schweiz.
– Häftigt! Vi har ju hört talas om den gula väggen hemma i tv-soffan, säger Stockholmsbon Malin Eliasson som tagit med pappa Håkan Eliasson till finalen.
DN träffar supportrarna Patrik Claesson och Christine Jonasson i ”fanzone”.
– Det här vinner Sverige, säger båda utan att tveka.
Finalen mot Schweiz börjar klockan 20.15 och sänds i TV3.

1 tim
Tre Kronor på isen efter gårdagens semifinal.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2018

Tre Kronor storfavoriter: ”Mika avgör på övertid”

Enligt spelbolagen är Sverige storfavorit att vinna VM-finalen i kväll och den svenska NHL-stjärnan William Karlsson tror också på svenskt guld.
– Jag tror Sverige vinner på övertid och Mika (Zibanejad) avgör á la JVM, säger William Karlsson i Vegas Golden Knights till Expressen.
Sverige har också ett statistiskt övertag mot Schweiz, rapporterar SVT Sport. De två lagen har mötts 50 gånger i stora mästerskap och Tre Kronor har vunnit 37 av dem och förlorat sex.

5 tim
Läs mer om Ishockey-VM 2018
Malmöjubel. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Malmö bröt förlustsviten – tog blytung seger

Malmö FF:s förlustsvit i allsvenskan är över. Mästarna vann hemma mot Häcken med 2–0 efter mål av Søren Rieks och Markus Rosenberg.
Efter en jämn första halvlek kom ledningsmålet i den 49:e minuten när Eric Larsson hittade Rieks som iskallt placerade in 1–0 med vänstern.
Häcken var långt ifrån ofarligt och skapade en hel del farliga lägen. Men göteborgarna saknade skärpa och Fredrik Andersson i MFF-målet stod för flera fina räddningar. I slutet dunkade Markus Rosenberg in 2–0 på straff efter att Rasmus Lindgren fått bollen på handen.

13 min
Daniel Sundgren går omkull i närkamp med Jiloan Hamad. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Domaren säker på AIK-straff: ”Ingen tvekan”

Domare Andreas Ekberg stod i centrum efter Stockholmsderbyt mellan Hammarby och AIK. Med tio minuter kvar av matchen blåste han straff för AIK efter att Jiloan Hamad hakat upp Daniel Sundgren som föll.
– Jag sa att den var väldigt, väldigt billig. Men han ville verkligen ge bort en straff. Det är det som irriterar mig, säger Jiloan Hamad till Sportbladet.
Men Ekberg är säker på att han fattade rätt beslut.
– Först blir den en situation (en påstådd knuff från Hamad) som inte är något enligt oss. Sedan hakar Hamad upp Sundgren i straffområdet, så då är det straff. Vi är rätt på det klara med det, säger han till TT.
TT: Det fanns ingen tvekan?
– Nej, ingen alls.

37 min
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

AIK bröt Hammarbys svit i heta Stockholmsderbyt

Serieledaren Hammarby är inte längre obesegrade i årets fotbollsallsvenska. AIK vann Stockholmsderbyt på Tele2 Arena med 1–0 sedan Tarik Elyounoussi gjort segermålet på straff, tio minuter från slutet.
Första halvlek var tillknäppt och låst, med ett Hammarby som rullade boll och ett AIK som satsade på omställningar. Trots det var Gnaget närmast ett ledningsmål när Elyounoussi fick öppet läge men sköt rakt på Johan Wiland i Hammarbymålet.
Andra halvlek liknade den första. AIK låg tätt i defensiven och Hammarby fick inget utrymme för sin hittills så framgångsrika offensiv. Med tio minuter kvar föll AIK:s Daniel Sundgren i straffområdet efter att ha krokat i Jiloan Hamad. Domare Andreas Ekberg pekade på straffpunkten och Elyounoussi gjorde inget misstag.
– Han får en knuff som gör att det ser ut som straff, han är först på bollen. Då är det inte straff, sa Hammarbyytränaren Stefan Billborn till C More när han såg bilderna.
Serietvåan AIK minskade därmed avståndet till Hammarby. Tre poäng skiljer nu mellan lagen.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2018
Matteo Salvini i mitten. Angelo Carconi / TT / NTB Scanpix
Parlamentsvalet i Italien

Nya koalitionen överens om ny premiärminister

Det italienska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega är överens om vem de vill ska bli Italiens nya premiärminister, skriver La Repubblica.
Men namnen på dels vem de vill se som ny premiärminister och dels vilka de vill ses som ministrar kommer inte att avslöjas förrän i morgon.
– Vi hoppas att ingen lägger in veto mot ett val som representerar vad majoriteten av italienarna vill, säger Lega-ledaren Matteo Salvini till tidningen enligt TT.

1 tim
Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio och Legas dito Matteo Salvini. Arkivbilder. TT
Parlamentsvalet i Italien

Analyser: Italiens agenda ett recept på kaos i EU

Italiens omtvistade radikala agenda är ett recept för att skapa kaos, skriver Reuters Lisa Jucca i en analys. Hon hänvisar till det dokument som läckte i veckan från populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega där regeringspartierna kommit överens om flera oortodoxa politiska ståndpunkter. Exempelvis att partierna diskuterar att folkomrösta om att lämna eurosamarbetet, sjösätta kostsamma välfärdsreformer – möjligen för EU-pengar – och att ECB ska efterskänka skulder på 250 miljarder euro. De italienska räntorna steg i taket efter att dokumentet läcktes, konstaterar Jucca.
Den populistiska regeringen i Italien innebär en utmaning för hela eurosamarbetet, säger Nicola Nobile vid Oxford Economics till Financial Times. Tidningens Valentina Romel listar flera skäl till att landet spelar stor roll för unionen. Exempelvis står landet för 11 procent av EU:s totala BNP, fjärde mest i unionen. Det är också ett centrum för kontinentens industriproduktion – bara Tyskland är större. Samtidigt är landet det mest euroskeptiska och har den lägsta BNP-tillväxten, konstaterar Romel.
Efter att Femstjärnerörelsen och Lega i torsdags kom överens om att bilda regering är Italien på kollisionskurs med EU, skriver Wall Street Journals Giovanni Legorano.

Igår 17:21
Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio med partikollegan Giulia Grillo. Arkivbild. TT
Parlamentsvalet i Italien

”Italiens skuldkoalition ett varningsskott för Europa”

Att den nya italienska regeringen tänker ta på sig spenderbyxorna när Grekland precis kommit på fötter oroar ledande tyska politiker. Det skriver DN med hänvisning till Handelsblatt.
– Den nya skuldkoalitionen i Italien är ett varningsskott för Europa, sa CSU-ledaren Alexander Dobrindt på lördagen och fortsatte:
– Tyskland kan inte betala notan för Italiens nya skuldprogram.
Att den populistiska regeringen vill sänka skatterna och samtidigt driva igenom kostsamma reformer fick även FDP:s ledare Christian Lindner att ryta ifrån, rapporterar tv-kanalen ZDF.

Igår 18:31
Läs mer om Parlamentsvalet i Italien
Folk röstar i Venezuela/Nicolás Maduro lägger sin röst. TT
Presidentvalet i Venezuela

Analys: Så har Maduro gjort sig av med motståndet

Venezuelas president Nicolás Maduro splittrar folket lika mycket som hans föregångare Hugo Chávez, skriver BBC i en analys. För bara ett år sedan trodde ingen att Maduro, som styr ett land drabbat av djup ekonomisk kris, skulle kunna behålla sitt grepp om makten men trots det ser han ut att gå segrande ur dagens val, skriver tv-kanalen.
En orsak kan enligt BBC vara att Maduro behållt Chávez arv vilket är ”välkommet av de som gynnats av minskningen av ojämlikhet och fattigdom”.
The Guardians utrikeskorrespondent skriver att Maduro förbjudit de två mest populära motkandidaterna, Leopoldo López och Henrique Capriles, från att ställa upp i valet och därmed gjort sig av med allt motstånd. Och den motkandidat som får fortsätta, Henri Falcón, kallas för springpojke eftersom hans deltagande i valet gör att det får legitimitet, skriver John Otis.
Samtidigt menar ledare av de största 20 partierna i landet att omständigheterna kring valet är så dåliga att det är meningslöst att rösta.

3 tim
Presidenten Nicolás Maduro har lagt sin röst. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i Venezuela

Vallokalerna har öppnat – Maduro väntas vinna

Vallokalerna i Venezuela har öppnats, rapporterar AFP. Den sittande presidenten Nicolás Maduro väntas vinna valet och motkandidaten Henri Falcón, anses ha försvinnande små chanser.
Omvärlden har riktat skarp kritik både mot Maduro och mot hur valet genomförs och stora delar av oppositionen i Venezuela har valt att bojkotta det. Inga oberoende observatörer finns på plats.
Venezuela befinner sig sedan flera år tillbaka i en djup ekonomisk och politisk kris. Hyperinflation har lett till omfattande brist på mat och mediciner, brottsligheten har ökat kraftigt och trasiga vatten- kraft och transportnätverk har lett ökat missnöje och våldsamhet.

6 tim
Nicolas Maduro samt en kvinna som förbereder inför dagens presidentval TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Venezuela

Flyr landet: Folk röstar inte för de vet att valet är riggat

Situationen i Venezuela är kritisk, konstaterar byggnadsarbetaren Deiver Guarate som anser att valet är uppgjort på förhand till president Nicolas Maduro fördel. Själv tänker han inte stanna kvar och höra resultatet, säger han till Reuters.
Med väskorna packade befinner han sig på en gata vid gränsen mot Colombia. Där har han och ett hundratals andra venezuelaner sovit under de senaste dagarna i väntan på att myndigheterna ska stämpla passen.
Krisen i landet har lett till superinflation och basala nödvändigheter som mat och medicin har få numera råd med.
– Folk röstar inte längre eftersom de vet att det är riggat. Om vi ​​hade något hopp om att detta skulle förändras, skulle vi inte migrera, säger Guarate.

Idag 05:00
Läs mer om Presidentvalet i Venezuela