Hem
Riksbankschef Erik Thedéen. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT Nyhetsbyrån

Analyser: Frågan är inte när Riksbanken sänker – vore ett svek att vänta längre

Hittills pekar inte pilarna mot Riksbankens huvudscenario med tre räntesänkningar i år. I stället ligger centralbankens eget alternativscenario med sex sänkningar närmast till hands, skriver DI:s Nils Åkesson efter fredagens oväntat låga inflationssiffror.

I Riksbankens alternativa låginflationsscenario i den senaste penningpolitiska rapporten sjunker KPIF till 2,1 procent i april, 1,6 procent i sommar och ytterligare lite lägre i höst. ”Det motiverar räntesänkningar vid vart och ett av årets sex kvarvarande räntemöten – till 2,5 procent redan i december, enligt Riksbanken”, skriver Åkesson.

Om man räknar i månadstakt har vi inte längre inflation – konsumentpriserna föll i mars marginellt från februari, skriver SvD Näringslivs Johan Carlström. Rensat för energi var deflationen dessutom kraftig.

ECB:s signaler om en räntesänkning i juni är betryggande för Riksbanken, som kan välja att slå till redan i maj. Den svaga kronan, kriget i Ukraina, en utvidgad konflikt i Mellanöstern och nyfunnen konsumtionsiver är faktorer som kan sätta käppar i hjulet för sänkningarna, skriver Carlström.

DN:s Carl Johan von Seth skriver att det nu i det närmaste står klart att Erik Thedéen börjar sänka räntan i maj.

”Nu handlar den stora osäkerheten egentligen inte om när, utan hur stora, räntesänkningar vi får framöver”, skriver han.

En faktor som talar emot stora sänkningar är att regeringens finanspolitiska agenda pekar i offensiv riktning. Om reformer snabbt lyfter oss ur lågkonjunkturen behöver inte Riksbanken sänka så mycket, skriver von Seth.

Placeras Pekka Kääntä går ett steg längre och menar att en sänkning i maj borde vara given efter dagens KPI-siffror.

”Osvuret är visserligen bäst men det vore närmast ett svek mot såväl inflationsmål som hushåll om inte Riksbanken skred till verket”, skriver han.

Inflationen i Sverige (KPIF)

2024
Mars: 2,2%
Februari: 2,5%
Januari: 3,3%
2023
December: 2,3%
November: 3,6%
Oktober: 4,2%
September: 4,0%
Augusti: 4,7%
Juli: 6,4%
Juni: 6,4%
Maj: 6,7%
April: 7,6%
Mars: 8,0%
Februari: 9,4%
Januari: 9,3%
2022
December: 10,2%
November: 9,5%
Oktober: 9,3%
September: 9,7%
Augusti: 9%
Juli: 8%
Juni: 8,5%
Maj: 7,2%
April: 6,4%
Mars: 6,1%
Februari: 4,5%
Januari: 3,9%
Fotnot: Det som redovisas är prisförändringar i årstakt enligt Riksbankens målvariabel KPIF, som till skillnad från KPI utgår från oförändrade boräntor.

Årets smartaste investering

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen