Hem

Kärnväljare håller hårt i MP: ”Behöver inte vara rädda”

Långt ifrån glansdagarna, men inte heller någon jättekris. När Miljöpartiets kongress inleds i helgen har partiet ett stöd på 4,3 procent, enligt Omnis och Demoskops sammanvägning av opinionsmätningar från samtliga institut.

Det är en ökning från sommarens bottennoteringar när partiet i en rad mätningar låg strax under riksdagsspärren. Däremot är det långt ifrån resultatet i valet 2014 då partiet fick nästan sju procent av rösterna.

– Det går ju inte bra, men de behöver heller inte vara rädda, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop och docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Och medan L och KD varit klart under spärren under flera månader har MP klättrat över gränsen.

– Det finns en liten men stabil kärna av väljare som prioriterar klimatfrågan.

Enligt Martinsson är det väldigt osannolikt att MP, på kort sikt, hittar tillbaka till så starka siffror som för nio år sedan. Även om valet av nytt språkrör efter Per Bolund skulle kunna ge en skjuts lär det knappast bli tal om några större förändringar, enligt Martinsson.

– För ett parti som har två språkrör blir den effekten ännu mindre, och Märta Stenevi kommer dessutom inledningsvis att ha en starkare ställning än sin nya kollega.

MP:s utveckling sedan valet

Opinionsläget just nu

Stödet för regeringsunderlagen

Notera att KD och L hamnar under riksdagsspärren i sammanvägningen.

De ingår i senaste Omnipoll

Novus, 17 november. Mätningen publicerades i SvD och GP. Totalt 2 755 intervjuer genomfördes mellan 9 och 22 oktober. Utgör 29 procent av Omnipoll.

Sentio, 9 november. Mätningen publicerades av Nyheter Idag. Totalt 757 intervjuer genomfördes mellan 3 och 7 november. Utgör 10 procent av Omnipoll.

Demoskop, 8 november. Mätningen publicerades i Aftonbladet Totalt 2 506 intervjuer genomfördes mellan 22 oktober och 5 november. Utgör 26 procent av Omnipoll.

Verian, 2 november. Mätningen publicerades i SVT Nyheter. Totalt 3 000 intervjuer genomfördes mellan 16 och 29 oktober. Utgör 22 procent av Omnipoll.

Ipsos, 1 november. Mätningen publiceras i DN. Totalt 1 643 intervjuer genomfördes mellan 16 och 30 oktober. Utgör 13 procent av Omnipoll.

Omnipoll sammanväger alla mätningar om det svenska opinionsläget. Vi tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes och antalet intervjuer. När nya mätningar tillkommer får äldre mätningar omedelbart mindre tyngd. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Frågor? Tankar? Reaktioner? Mejla omnipoll@omni.se.

Metodbeskrivning

Omnipoll är en sammanvägning av samtliga opinionsmätningar som genomförs av det svenska opinionsläget. Mätningar från SCB, Verian, Novus, Ipsos, Indikator, Demoskop, Sentio och Skop ingår i underlaget.

Sammanvägningen tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes samt antalet intervjuer. En mätning har alltså som mest effekt på Omnipoll när den är helt ny, och har sedan en avtagande effekt i takt med att nya mätningar publiceras. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Det övergripande syftet är att visa vilket parti svenskarna skulle rösta på om det var val i dag. Upplägget är dynamiskt, vilket innebär att varje ny publicering av en väljarbarometer genererar en uppdaterad Omnipoll. Det innebär i praktiken att Omnipoll alltid är uppdaterad med de allra senaste opinionssiffrorna.

Opinionsinstitutet Demoskop har hjälpt Omni att ta fram modellen för sammanvägningen, som ser ut som följer:

1. Vikten för antalet intervjuer beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran visar hur tungt det enskilda institutets intervjuer väger i förhållande till det totala antalet intervjuer som för närvarande ingår i Omnipoll. En mätning med fler genomförda intervjuer kommer alltså att väga tyngre i sammanvägningen.

2. Vikten för aktualiteten beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran avgörs av tiden mellan datainsamlingen och senaste gången Omnipoll uppdaterades. Dagen för datainsamlingen är satt till den angivna fältperiodens mittersta dag. Här används linjärt avtagande vikt.

Dessa två vikter – antalet intervjuer och tiden – kombineras sedan till en totalvikt. Ju högre vikt en mätning har, desto större påverkan på Omnipoll.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen