Hem
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Bild: TT, Grafik: Omni

Kristersson har slagläge trots motvind i halvtid: “Är den bäste förloraren”

Statsminister Ulf Kristersson (M) har uppförsbacke i opinionen med exakt två år kvar till valet. Det visar Omnipoll, Omnis och Demoskops sammanvägning av alla opinionsmätningar.

Tidöpartierna får 46 procent av rösterna medan oppositionen når 52 procent – ett till synes dystert läge för regeringen. Men jämför man med vilket stöd tidigare styren har haft halvvägs in i mandatperioden är det inte alls så illa.

I förhållande till hur det sett ut sedan 1994, när mandatperioden utökades till fyra år, ser det till och med ganska bra ut.

– Kristersson är den bäste förloraren under hela den här perioden, säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson till Omni.

Artikeln fortsätter under grafen.

Regeringsunderlaget har tappat knappt fyra procentenheter sedan valdagen 2022. En fullt normal utveckling inte bara i Sverige utan i princip alla demokratier i västvärlden, säger Martinsson.

Att regera ett land kommer med ett pris och det är statsministern inte ensam om att få erfara. Tvärtom. Den första regeringen under Fredrik Reinfeldt (M) backade till exempel cirka åtta procentenheter under första halvan men klarade ändå av att vinna nästa val. Bilden av att det går dåligt för Kristersson är inte helt korrekt, säger Martinsson.

– Det är långt bättre än alla tidigare borgerliga regeringar.

På partinivå har Moderaterna till och med stärkts något, från 19,1 till 19,5 procents stöd. Inträdet i Nato och en mer positiv bild av ekonomin är två troliga förklaringar.

I genomsnitt har svenska regeringar sedan 1994, både från vänster och höger, ökat från mitten av mandatperioden till valdagen. Martinsson menar dock att det inte är någon naturlag och påpekar att L och KD fortsatt riskerar att åka ur.

Opinionsläget just nu

De ingår i senaste Omnipoll

Verian, 12 september. Mätningen publicerades av SVT Nyheter. Totalt 3⁠ 000 intervjuer genomfördes mellan 26 augusti och 8 september. Utgör 40 procent av Omnipoll.

Demoskop, 12 september. Mätningen publicerades i Aftonbladet och SvD. Totalt 3⁠ 000 intervjuer genomfördes mellan 24 augusti och 9 september. Utgör 33 procent av Omnipoll.

Sentio, 11 september. Mätningen publicerades av Sentio. Totalt 1⁠ 000 intervjuer genomfördes mellan 5 och 9 september. Utgör 16 procent av Omnipoll.

Ipsos, 27 augusti. Mätningen publicerades i Dagens Nyheter. Totalt 1⁠ 643 intervjuer genomfördes mellan 13 och 25 augusti. Utgör 10 procent av Omnipoll.

Kort om Omnipoll

Omnipoll sammanväger alla mätningar om det svenska opinionsläget. Vi tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes och antalet intervjuer. När nya mätningar tillkommer får äldre mätningar omedelbart mindre tyngd. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Frågor? Tankar? Reaktioner? Mejla omnipoll@omni.se.

Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen