Hem

Salim, Kamar, Ali, Bassam, Aziza, Niloofar och Elsa – offren som Sverige sörjer

Salim Iskef, Kamar, Ali Mohammed Jafari och Bassam al Shele. (Privat)

Sju kvinnor och tre män mördades under skoldådet i Örebro.

Den yngsta var knappt trettio år gammal. Den äldsta nästan sjuttio. De var i skolan för att lära sig ett yrke, bättra på svenskan eller lära ut matematik. En majoritet hade utländsk bakgrund, men inte alla.

De sörjs av hela Sverige – och framför allt av sina nära och kära.

Här är offren för masskjutningen på Risbergska skolan. Alla bilder och namn är publicerade i samråd med deras anhöriga.

Salim Iskef. (Privat)

Salim Iskef, 28, vårdbiträde och student

Studenten Salim flydde från krigets Syrien till Sverige 2015. Han arbetade som vårdbiträde, utbildade sig till undersköterska och planerade att gifta sig i sommar. Efter att ha skjutits hann han ringa flera samtal innan han förlorade medvetandet.

– Han ringde och sa att han älskar mig så mycket, säger hans fästmö till TV4 Nyheterna.

Niloofar Dehbaneh, 46, vårdbiträde och student

Niloofar kom till Sverige från Iran 2011 tillsammans med sin make. Hon hade två söner. Niloofar jobbade som vårdbiträde och höll på att utbilda sig till undersköterska.

– Att gå igenom processen med att söka asyl, lära sig språket, kämpa igenom allt och trots det vara så godhjärtad, det är sällsynt, säger kollegan Ibrahim till Omni.

Elsa Teklay, 32, vårdbiträde och student

Elsa bodde tillsammans med sina fyra barn i Örebro, och hade flera olika jobb jämte studierna till undersköterska. Hon kom till Sverige från Eritrea 2015. Hennes make saknar svenskt uppehållstillstånd och bor för närvarande i Italien.

– Vår plan var att vi skulle klara oss själva och sedan göra gott för andra. Hon var väldigt positiv och ville hjälpa alla andra, säger maken Simret Tekie till SVT.

Bassam al Shele. (Privat)

Bassam al Shele, 48, bagare och kock

Tvåbarnspappan Bassam arbetade på en restaurang i Örebro och gick ofta upp tidigt för att baka bröd. Han kom till Sverige från Libanon för nio år sedan och läste svenska för invandrare på Risbergska. Så sent som vid lunchtid på tisdagen la han upp ett klipp i sociala medier där han sjöng om snön om föll och önskade sina följare en god dag.

– Allt han har gjort sen han kom till Sverige har varit för oss, säger Bassams son till Omni.

Ali Mohammed Jafari. (Privat)

Ali Mohammed Jafari, 31, student

Ali och hans fru Hamide flydde till Sverige från Afghanistan för snart tio år sedan. Han utbildade sig till lokalvårdare och drömde om att spara ihop pengar så att hans två döttrar skulle kunna få resa.

– Vem ska nu säga ”hej mitt hjärta” som han alltid sa till våra flickor? säger Hamide till Aftonbladet.

Kamar. (Privat)

Kamar, 38, student

Kamar kom till Sverige från inbördeskrigets Somalia för sjutton år sedan. Här skaffade hon tre barn och blev svensk medborgare. Hon studerade svenska och siktade på en karriär inom vården. Efter skoldagen på tisdagen hade hon planer på att handla inför ett kommande lägenhetsbyte. I stället mördades hon.

– Kamar var en otrolig människa och världens bästa mamma, säger mostern Anisa till Aftonbladet.

Aziza. (Privat)

Aziza, 68, lärare

Aziza var äldst i en stor syskonskara och det äldsta offret på Risbergska. Hon var ursprungligen från Kurdistan och utbildad civilingenjör. På Risbergska var hon lärare i bland annat matematik.

”Hon har hjälpt så otroligt många människor i deras liv, att få bygga upp sina karriärer för att komma vidare i arbetslivet och försörja sig själva”, skriver hennes syskon i ett gemensamt uttalade till flera medier.

Kvinna, 55

Kom till Sverige första gången under Bosnienkriget, och hade fortfarande bosniskt medborgarskap. I Sverige studerade hon till undersköterska för att kunna hjälpa en vän som blivit allvarligt sjuk. I bosniska medier beskrivs hon som en kämpe med stort hjärta.

Kvinna, 54

Ensamstående tvåbarnsmamma med vuxna barn. Bodde i Örebro.

Kvinna, 52

Bodde tillsammans med make och barn i en ort i Örebro kommun.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen