Hem
Frauke Petry. (Federico Gambarini / TT / NTB Scanpix)

AfD: ”Vi måste deportera en hel del människor”

Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) går framåt i flera lokalval i västra Tyskland. Partiledaren Frauke Petry beskrivs av Reuters som en ”kyrkgående kemist” som vill ge partiet ett ”vänligt ansikte” utåt.
Petry tog sin examen med strålande betyg, är utbildad organist och körledare och har grundat ett företag som tillverkar miljövänlig plast till däck, enligt nyhetsbyrån.
”Sedan förra sommaren har den frånskilda frun till en luthersk pastor förvandlat AfD från ett antieuropeiskt parti på randen till kollaps till ett invandringskritiskt parti som är tippade att vinna upp till en femtedel av rösterna i regionalvalen nästa helg”, skriver Reuters.
Det långsiktiga målet för Petry, som gav sig in i politiken så sent som 2013, är att ta AfD in i det tyska parlamentet. Längs vägen har hon bland annat kritiserats för sitt förslag om att polisen i ”nödfall” ska få skjuta flyktingar som försöker ta sig över gränsen.
– Först av allt måste vi arbeta för att kontrollera gränserna och deportera en hel del människor som befinner sig i Tyskland utan att ha rätt att vara här, säger hon till Reuters.

bakgrund
 
Alternativ för Tyskland
Wikipedia (sv)
Alternativ för Tyskland (tyska: Alternative für Deutschland, AfD) är ett konservativt och euroskeptiskt politiskt parti i Tyskland som grundades den 6 februari 2013. Partiet förespråkar en upplösning av eurosamarbetet.
bakgrund
 
Frauke Petry (tyska)
de.wikipedia.org
Frauke Petry (* 1. Juni 1975 in Dresden als Frauke Marquardt) ist eine deutsche Politikerin, promovierte Chemikerin und Unternehmerin. 2013 wurde sie eine von drei Parteisprechern der Alternative für Deutschland und Vorsitzende der AfD Sachsen; seit 2014 ist sie Mitglied des Sächsischen Landtags. Im Juli 2015 wurde sie nach einem monatelangen innerparteilichen Machtkampf neben Jörg Meuthen als Bundessprecherin wiedergewählt. Sie wird dem nationalkonservativen Parteiflügel zugerechnet.
bakgrund
 
Förbundsdagen
Wikipedia (sv)
Förbundsdagen (tyska: Bundestag) är den direkt folkvalda parlamentariska församlingen i Förbundsrepubliken Tyskland, och utgör tillsammans med Förbundsrådet, som representerar förbundsländerna, Tysklands lagstiftande federala organ. Förbundskanslern, som är Tysklands regeringschef, väljs av Förbundsdagen. Förbundsdagens ledamöter är också medlemmar i förbundsförsamlingen, som väljer förbundspresident. Förbundsdagen har minst (varierar – se Överhängsmandat) 598 ledamöter vilka tillsätts genom allmänna val med ett blandat valsystem (inslag av både majoritetsval och proportionellt val), där tyskar som fyllt 18 år har rösträtt och är valbara. Tyskland tillämpar en femprocentsspärr för att ett parti skall erhålla mandat i förbundsdagen. Senaste valet till Förbundsdagen ägde rum den 22 september 2013. Nästa ordinarie val inträffar hösten 2017. Riksdagshuset i Berlin är Förbundsdagens säte. Förbundsdagens arbete leds av förbundsdagspresidenten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen