Mohammad Ashraf Ghani.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Afghanistans fotbollsförbund

Afghanistans president om skandalen: ”Chockerande”

Afghanistans president Mohammad Ashraf Ghani kräver en grundlig och noggrann utredning efter att flera fotbollsspelare i det afghanska damlandslaget uppgett att de blivit sexuellt utnyttjade av högt uppsatta män i Afghanistans fotbollsförbund och av ordförande Keramuddin Keram, rapporterar The Guardian.

– Det är oerhört chockerande för alla invånare i Afghanistan. Ingen form av respektlöshet mot kvinnliga eller manliga idrottare är acceptabel. Jag kan inte tolerera en sådan omoral, säger presidenten.

Presidenten meddelar också att en utredning har öppnats.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Provtagningstält vid Sahlgrenska i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Smittskyddsläkare förnekar uppgifter om femte smittad

Enligt Folkhälsomyndigheten är ännu en svensk i Västra Götaland smittad av det nya coronaviruset. Dessa uppgifter tillbakavisas dock av Västra Götalandsregionen och smittskyddsläkaren Peter Ulleryd.

– Vi har inget ytterligare konfirmerat fall. Vi har totalt fyra bekräftade fall, sedan har vi mer eller mindre misstänkta fall hela tiden, säger han till GT.

Strax före klockan 13 bekräftade Folkhälsomyndigheten för SVT Nyheter att det hade blivit fel. Det betyder att Västra Götalandsregionen har fyra bekräftade fall av smittan.

1 tim
Illustration av viruset/skogsbrand i Älvdalen 2018. TT
undefined

Ledare: Möt smittan som svenska skogsbränderna

Opinion Det är inte rimligt att barnen ska gå till skolan medan föräldrar uppmanas stanna hemma från jobbet av rädsla för nya coronaviruset, skriver SvD:s Lydia Wålsten.

”Varför gör myndigheter och företag så olika bedömningar?”, skriver hon.

Expressens ledarsida hyllar Totalförsvarets skyddscentrum, som inledde en hemlig övning för att kunna avlasta sjukvården om många behöver testas samtidigt. Det är dags att fler myndigheter sätter fart, menar tidningen, som tycker att smittan borde mötas som skogsbränderna 2014 och 2018:

”Om Sverige drabbas av ett större coronautbrott måste vi bekämpa smittan med alla tillgängliga medel.”

Viruset kan också kosta Donald Trump segern i presidentvalet i höst, skriver Lotta Engzell-Larsson i DI.

”Hans ledarstil att uttala sig oförsiktigt kan krossa honom om antalet dödsfall börjar öka snabbt”, skriver Engzell-Larsson.

4 tim
Anders Tegnell. TT
undefined

Ingen smittad i Sverige i behov av avancerad vård

Ingen av de elva personer i Sverige som konstaterats smittade av det nya coronaviruset är i behov av avancerad vård, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

– Många av dem är så friska redan från början att de knappt behöver ligga på sjukhus, säger han.

Personerna hålls ändå isolerade, på grund av virusets oklara smittsamhet. Alla de elva personerna smittades antingen i samband med utlandsresor till de värst drabbade länderna som Iran och Italien eller genom kontakt med en person som har smittats på det viset.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Syriska flyktingar försöker ta sig ombord en buss på väg till gränsen mot Grekland. Omer Kuscu / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen till Europa

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan bekräftar de tidigare uppgifterna om att landet har öppnat sina gränser för flyktingar från Syrien som tar sig mot Europa, rapporterar al-Jazira.

Enligt AFP säger presidenten att Turkiet inte klarar av att ta hand om alla flyktingar som flyr oroligheterna i det krigshärjade Syrien.

– Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dem. Varför? Därför att EU måste hålla sina löften, säger han.

Enligt Erdogan är drygt 18 000 personer på väg till gränsen mot Europa och tillägger att siffran kan nå 30 000 under lördagen.

3 tim
Tårgas och stenkastning vid grekiska gränsen. Ismail Coskun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tårgas vid gränsen: ”Grekiska sidan är stängd”

Migranter och polis har drabbat samman vid den grekiska gränsen mot Turkiet, rapporterar Reuters.

Grekisk polis ska ha använt tårgas för att förhindra människor från att ta sig in i landet och enligt AFP har 4 000 personer stoppats vid gränsen.

Jenan Moussa, journalist på arabiska Al-Aan TV, skriver på Twitter om ögonvittnen vid gränsövergången vid Kastanies:

”Situationen är eländig. Tusentals flyktingar slår läger i kylan och regnet i ingenmansland. Turkiska sidan är öppen. Grekiska sidan är stängd.”

Turkiet öppnade på fredagen gränsen för flyktingar mot Europa, bekräftar Erdogan enligt AFP.

2 tim
Turkisk militärkonvoj i Syrien. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Turkiet bombade kemvapenfabrik i Syrien

Turkiet har förstört en fabrik för tillverkning av kemiska vapen i nordvästra Syrien, uppger en högt uppsatt myndighetsperson i Turkiet för AFP.

Fabriken ska ha legat drygt 13 kilometer söder om Aleppo och enligt källan var bombningarna ett svar på att 33 turkiska soldater dödades av regimens styrkor på fredagen.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) tillbakavisar dock uppgiften. De menar att Turkiet i stället bombade en flygbas, där det inte ska ha funnits några kemvapen.

4 tim
Läs mer om Syrienkriget
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Analys: Verkar funka att göra som på medeltiden

Det finns två sätt att bekämpa epidemier: på ett modernt sätt eller på ett medeltida, skriver vetenskapsreportern Donald G McNeil Jr i New York Times. Det moderna sättet: Att erkänna att sjukdomen är ostoppbar och att i stället försöka förmildra effekterna med moderna uppfinningar som vaccin, antibiotika och värmekameror. Det medeltida sättet, nedärvt från pesten, är mer brutal och innebär stränga karantänszoner och stängda gränser.

”För första gången på mer än ett sekel har världen valt att konfrontera ett nytt och skrämmande virus med järnhanden istället för med läkarhandsken”, skriver McNeil.

Detta har åtminstone fungerat ett tag, enligt McNeil, som pekar på hur Wuhan stängdes ner och många länder stoppat resor till och från Hubei.

CNN:s Europareporter Luke McGee pekar på att EU:s samordning varit viktig i fall där länderna annars inte har lätt att samarbeta.

”EU har kunnat tillhandahålla ett forum för att fylla dessa luckor. Och för tillfället verkar detta fungera”, skriver han.

2 tim
undefined

Kinesiska Volvoägarens sång till virusdrabbade

Kinesiska Volvoägaren Geely har publicerat en musikvideo och en hyllningssång till de som drabbats av nya coronaviruset, rapporterar GP.

Enligt Kinakännaren Fredrik Fällman vid Göteborgs universitet har filmen tydliga inslag av propaganda, något Kinaexperten Frédéric Cho inte håller med om.

– Patriotismen är ett sätt att visa på att man ställer upp och bidrar, mer än så är det inte. Man behöver inte dra ytterligare växlar av det, säger Cho till tidningen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Donald Trump på nattens möte. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Trump: ”Coronaviruset är Demokraternas nya bluff”

Under nattens kampanjmöte i South Carolina kallade president Donald Trump coronaviruset och kritiken han fått för hanteringen av utbrottet för ”Demokraternas nya bluff”.

– Demokraterna politiserar coronaviruset...De försökte med riksrättsbluffen. Detta är deras nya bluff, sa Trump inför publiken.

Vita huset har den senaste tiden försökt tona ner oron och rädslan kring virusutbrottet. Under en presskonferens på torsdagen sa Trump att allt var under kontroll och att viruset kommer att försvinna.

5 tim
Ving-ägaren Petter Stordalen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna bokar nya sommarresor trots viruset

Flera europeiska flygbolag påverkas kraftigt av coronavirusets utbrott – men svenskarna fortsätter att boka utlandsresor till sommaren, uppger charterbolag för SVT.

De flesta privatpersoner bokar sommarens utlandsresor under årets två första månader. 2020 har inte varit något undantag från den trenden. Annica Smith, marknadschef på Apollo, tror att det kan bero på att de ressugna känner att sommaren är ganska långt borta.

Vings kunder avbokar eller bokar om sina resor i större utsträckning just nu, men svenskarna bokar ändå nya resor, säger kommunikationschefen Fredrik Henriksson till SVT.

3 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Småföretagarna: ”En våg av varsel är att vänta”

Inom snar framtid är en varselvåg på väg in över svenska småföretagare på grund av det nya coronavirusets utbrott, varnar Småföretagarnas riksförbunds vice vd Erik Sjölander, i en intervju med SvD.

– Konkurserna kommer kanske framåt sommaren, men varsel kommer säkert att bli märkbara redan nästa vecka, säger Erik Sjölander.

Han säger att organisationen får många samtal från medlemmar som är oroade.

Igår 19:31
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund