MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

AIK besegrar Sirius och går upp i allsvensk serieledning

AIK besegrade Sirius med 2–0 och går upp i serieledning i allsvenskan, med en match mer spelad än Malmö FF. Chinedu Obasi och Henok Goitom stod för målen.

För Obasi var 1–0-målet det fjärde i fotbollsallsvenskan i år och det tredje på nick. AIK:s Kolbeinn Sigthorsson skadade sig i samband med målet och klev av i 57:e minuten. Han ersattes av Goitom, som bara åtta minuter efter bytet ökade på till 2–0 för AIK – även det målet på nick efter en lyftning från Robert Lundström.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Stort charterbråk efter Tuis flyg – svenska turister på Rhodos väcker heta känslor

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

2 tim
Harry Nakos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland lägger fram stödpaket på 36 miljarder

Grekland presenterade i dag ett stödpaket på 3,5 miljarder euro, motsvarande drygt 36 miljarder svenska kronor, för att landet ska klara sig genom pandemin. Det skriver Finwire och hänvisar till ett tal av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Pengarna ska gå till att stötta verksamheter som drabbats av krisen. Dessutom kommer landet införa skattelättnader för företag som tappat mer än en tredjedel i omsättning under de senaste sex månaderna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

3 tim
Kvinna sätter på sig ett skyddsvisir.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bluffmasker i vården kan ha spridit coronaviruset

De andningsskydd med falsk CE-märkning som såldes till vården i början av pandemin kan ha spridit smitta, rapporterar SVT Nyheter.

– Det finns ett skäl att man har märkning, den skall vara en garanti att en andningsmask ger visst skydd, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Bristen på skyddsutrustning i våras ledde till att kommuner tvingades hitta egna leverantörer, vilket SVT Nyheter och Uppdrag granskning tidigare kunnat avslöja. Socialstyrelsen menar att marknaden för skyddsutrustning i våras var mycket ”rufflig” och att kommuner hade svårt att undvika oseriösa leverantörer.

Idag 05:35
Illustrationsbild. TT
undefined

Regioner har köpt in osäkra skydd – kan vara farliga

Ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med fejkad CE-märkning eller bluffintyg, enligt en granskning från SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Maskerna kan vara farliga och har i flera fall använts i äldrevård, hemtjänst eller sjukhus utan att ha testats.

Flera av leverantörerna som sålt undermåliga och felmärkta masker har gett sken av att produkterna uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är oklart hur många av dem som förstått att de inte gjort det.

Igår 06:00
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Svenskar måste fortsatt sitta i karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

1 tim
Resenärer anländer till Heathrow  Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien slopar karantän för resenärer från flera europeiska länder

Britter som återvänder till Storbritannien från resor till Frankrike, Italien och Tyskland kommer inte behöva sitta i karantän från och med den 10 juli. Det uppger landets transportmyndighet enligt Sky News.

Enligt myndigheterna kommer ytterligare ett antal länder att undantas från karantänsreglerna, den fulltständiga listan väntas presenteras senare under fredagen.

De nya bestämmelserna gäller även för turister som reser till Storbritannien från de berörda länderna.

Idag 04:36
Läs mer om Coronaviruset
Bebishänder och vuxenhand. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i förlossningsvården

Mamman om krisen på förlossningen: Inte lika sedd

Emma Ehrenström, som födde sitt tredje barn för några veckor sedan, märkte av krisen i förlossningsvården i Stockholm, rapporterar SVT.

– Jag kände mig inte lika sedd och hörsammad som vid mina tidigare förlossningar, säger hon.

Fler än 1 000 arbetspass är fortfarande obemannade under semesterveckorna i Stockholm. I Göteborg och i Västerbotten har drygt 100 arbetspass varit obemannade.

Emma Ehrenström säger till SVT att hon tycker att barnmorskorna gör ett fantastiskt jobb, men att hon känner sig lite snuvad på upplevelsen under sin senaste förlossning.

42 min
Illustrationsbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förlossningsvården står inför kris: ”Ingen kraft kvar”

Förlossningsvården i landet har omfattande luckor i sina bemanningar inför sommarsemestern, rapporterar SVT Nyheter.

I Stockholm saknar man bemanning för totalt över 1 000 arbetspass och i både Göteborg och Västerbotten har man saknat barnmorskor för fler än 100 pass sedan början av sommaren.

– Man har på vissa ställen skapat en situation där man hävdar ännu mer att barnmorskor ska vara lojala och ställa upp. Det har vi gjort i åratal och nu finns det ingen kraft kvar, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet.

4 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Barnmorskor får extra lön – om de jobbar kvar i höst

Barnmorskor på Danderyds sjukhus kommer att få extra ersättning om de tar extra pass i sommar, rapporterar DN.

Men pengarna betalas bara ut om sjuksköterskorna jobbar kvar till 30 november. Enligt sjukhusets ledning är nu den akuta personalbristen löst. Den bilden tillbakavisas dock av barnmorskor som DN talat med. Vissa av dem ställer sig också kritiska till kravet på att behöva jobba fram till hösten för att få den extra ersättningen.

– Jag ser det som ett kontrakt för att vi ska hålla tyst, och jag kommer inte att skriva på det, säger en barnmorska, som inte vill framträda med namn.

Idag 05:43
Läs mer om Läget i förlossningsvården