Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

AIK bröt Hammarbys svit i heta Stockholmsderbyt

Serieledaren Hammarby är inte längre obesegrade i årets fotbollsallsvenska. AIK vann Stockholmsderbyt på Tele2 Arena med 1–0 sedan Tarik Elyounoussi gjort segermålet på straff, tio minuter från slutet.

Första halvlek var tillknäppt och låst, med ett Hammarby som rullade boll och ett AIK som satsade på omställningar. Trots det var Gnaget närmast ett ledningsmål när Elyounoussi fick öppet läge men sköt rakt på Johan Wiland i Hammarbymålet.

Andra halvlek liknade den första. AIK låg tätt i defensiven och Hammarby fick inget utrymme för sin hittills så framgångsrika offensiv. Med tio minuter kvar föll AIK:s Daniel Sundgren i straffområdet efter att ha krokat i Jiloan Hamad. Domare Andreas Ekberg pekade på straffpunkten och Elyounoussi gjorde inget misstag.

– Han får en knuff som gör att det ser ut som straff, han är först på bollen. Då är det inte straff, sa Hammarbyytränaren Stefan Billborn till C More när han såg bilderna.

Serietvåan AIK minskade därmed avståndet till Hammarby. Tre poäng skiljer nu mellan lagen.

Krönikor

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Annie Lööf i dag. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Uppgifter: Stämningen blev sämre ju längre tiden gick

De fyra partier som förhandlade om ett regeringssamarbete står längre ifrån varandra nu än tidigare, enligt uppgifter till DN. De fem dygn långa förhandlingarna inleddes lovande men ju längre tiden gick desto sämre blev stämningen, enligt källorna.

Centerledaren Annie Lööfs agerande ifrågasätts av företrädare för de olika riksdagspartierna, efter dagens besked att hon säger nej till S-samarbete.

– Det är svårt att avgöra om det här är ett spel som ska landa i något annat eller inte, säger en källa.

Igår 22:14
Annie Lööf, talman Andreas Norlén och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analyser: Mittenregering är fortfarande en möjlighet

Trots dagens besked om de strandade samtalen mellan S och C går det inte att utesluta att parterna hittar tillbaka till förhandlingsbordet, skriver Ekots Tomas Ramberg i en analys.

Centern har egentligen bara två alternativ: Att släppa fram Ulf Kristersson (M) och därmed bryta mot löftet att inte göra sig beroende av SD. Eller att gå till extraval. Lööfs förhoppning om att S ska göra upp med en Kristerssonledd regering är lika orealistisk nu som förr, skriver Ramberg.

”Det ska därför inte uteslutas att förhandlingarna med Socialdemokraterna kan återupptas.”

SVT:s Mats Knutson är inte lika övertygad om att samtalen kan komma igång igen. Det var inte bara på grund av oenigheten som C valde att säga nej till Stefan Löfven, skriver han.

”Det handlar också om att allt fler centerpartister börjat fundera en extra gång på vad ett samarbete vänsterut långsiktigt skulle innebära för partiet.”

Igår 17:53
Lööf, Kristersson, Busch Thor. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Lööf gjorde rätt, hon är välkommen tillbaka

Opinion S kunde inte gå med på C:s krav på stora skattesänkningar och uppluckrad arbetsrätt. Och Annie Lööf kunde inte acceptera ett samarbete där Vänsterpartiet var med och ställde krav. Dagens besked var därför rimligt, skriver DI:s PM Nilsson i en ledare och tillägger att Lööf nu bör släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

”Lööf insåg på sin resa i vänsterkretsen att hon inte hörde hemma där, varken i sakfrågorna eller kulturellt. Tilliten saknades. Välkommen tillbaka.”

Dalademokratens ledarskribent Robert Sundberg håller med om att det var omöjligt för S att acceptera att föra en politik som inte ens Alliansregeringen 2006–2014 förmådde genomföra. Han uppmanar nu de fem partier som är emot Löfven som statsminister – C, L, KD, M och SD – att ta ansvar för att en regering kommer på plats.

Expressen anser att dagens besked öppnar upp för en S+M-regering.

”I en tid som kräver handling skulle en reforminriktad regering med socialdemokrater och moderater kunna se till att saker och ting blir gjorda.”

Igår 13:31
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Gränspolitiken
Religiösa ledare grips vid gränsen mot Mexiko.  Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

Religiösa ledare gripna vid gränsprotest i San Diego

32 personer har gripits vid en demonstration för migranters rättigheter vid den amerikanska gränsen i San Diego i Kalifornien, USA. Många av dem är religiösa ledare.

Demonstranterna vid gränsen mot Mexiko kräver att kvarhållande och utvisning av migranter ska upphöra och att USA ska släppa in de människor som anlände till Tijuana i Mexiko i november, i en så kallad migrantkaravan.

Bland de mer än 400 demonstranterna fanns företrädare för kyrkor, moskéer, synagogor och ursprungsbefolkningars organisationer. Med sånger och böner tog de sig framåt i rader bestående av fyra till sex personer. Några av deltagarna bar tröjor med texten ”Kärleken känner inga gränser”.

23 min
USA:S gräns i San Diego.  Gregory Bull / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

ICE: 170 anhöriga till barn i förvar har gripits

USA har gripit 170 personer som har trätt fram för att ta hand om migrantbarn som befinner sig i regeringens förvar. Runt 80 procent av de personer som har hört av sig för att ta hand om migrantbarn, och som kontrollerats mellan juli och november i år, var i USA olagligt meddelar den amerikanska migrations- och tullmyndigheten ICE.

Av de som gripits bedöms 61 vara kriminella medan de andra 109 enbart har brutit mot immigrationslagar, uppger myndigheten.

Människorättsorganisationer anser att myndigheternas agerande avskräcker föräldrar eller släktingar från att ta hand om några av de 14 000 barnen som är i förvar.

President Donald Trump har beslutat om kraftigare åtgärder för att avskräcka immigranter från att komma till USA.

40 sek
Läs mer om Trumps USA
Urjit Patel.  TT
Dagens börs

Centralbankschefens avhopp sänker indiska aktier

Det var små rörelser på Asiens större börser under tisdagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, ser indexen ut som följer:

• Nikkei: –0,5 % • Shanghai: +0,3 % • Shenzhen: +0,6 % • Hongkong: –0,1 % • Kospi: +–0

Framåt kan det komma att bli större rörelser på börserna.

– Vi förväntar oss volatilitet och mer stora rörelser både uppåt och på nedsidan, säger Alicia Levine, BNY Mellon Investment Managements chefsstrateg, till Bloomberg.

Bloomberg skriver att investerare behöver stålsätta sig för att det kan bli så att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Indiska aktier har handlats ner sedan centralbankschefen Urjit Patel överraskande avgått, skriver Bloomberg.

Patel ska ha fått kritik av regeringen för sin hårdhänthet när det kommer till att städa upp Indiens banksektor, enligt CNBC.

10 min
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Wall Street vände uppåt på stökig handelsdag

Wall Streets huvudindex öppnade veckan i negativt territorium på måndagen, men har efter en volatil handelssession svängt upp på plussidan. Vid stängning står indexen:

  • Dow Jones: +0,1 %
  • S&P 500: +0,2 %
  • Nasdaq: +0,7 %

Dagens stora näringslivsnyhet var att Apple gått på en mina i ett rättsligt avgörande i Kina. I en preliminär dom uppges att Apple begått intrång i chiptillverkaren Qualcomms patent. På beskedet att Apple överklagat domen steg dock aktien 0,7 procent efter att ha varit ner över 2 procent. Qualcomm steg 2,2 procent och flera andra chiptillverkare hakade på tåget, vilket gav stöd åt Nasdaq. Där steg också Facebook 3,2 procent efter en köprek från Guggenheim.

Klart starkaste sektor var dock vapentillverkare, som steg brant på uppgifter om att president Trump gjort ett lappkast gällande Pentagons utgiftskostym. Enligt Politicos källor har Trump beordrat en budgetökning till Pentagon av försvarsminister Jim Mattis, trots att han så sent som i förra veckan sågade en klart lägre budget för 2019.

Bankaktier går desto sämre. JP Morgan föll 1,9 procent.

Igår 21:02
Läs mer om Dagens börs
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Anders Ygeman i Aktuellt-studion. SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Anders Ygeman: Regering med M och S är inte aktuellt

Socialdemokraterna hoppas att Annie Lööf ändrar sig och återupptar regeringsförhandlingarna, säger partiets gruppledare Anders Ygeman i Aktuellt.

– Det måste finnas en vilja från den andra parten, men vi stänger inte dörren. Vi är öppna för att föra förhandlingarna vidare, för Sverige måste få en regering på plats, säger Ygeman.

Lööf själv sa på dagens pressträff att hon ”gjort allt hon kunnat” och att hon nu hoppas på att Socialdemokraterna ska komma överens med M om att stödja en regering med Ulf Kristersson. Detta är inte aktuellt, enligt Ygeman.

– Jag tror inte att en regering med Moderaterna är en framkomlig väg. Vi ligger för långt ifrån varandra, vi var två av det här valets huvudmotståndare och det är svårt att se ett sådant regeringsprojekt.

Igår 20:19
Jan Björklund. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

L ställer in partiråd – M:s och KD:s budget mot seger

Liberalernas inplanerade partiråd i morgon tisdag är inställt, uppger källor för Ekot. Tanken var att partirådet skulle diskutera hur man ska rösta i budgetomröstningen och i en statsministeromröstning om Stefan Löfven.

– Eftersom Centerpartiet har gett ett så tydligt besked i dag att de säger nej, så finns det inte längre någon uppgörelse att ta ställning till, säger partiets presschef Elin Boberg till TT.

Beskedet innebär att L kommer att rösta på sin egen budgetmotion i budgetomröstning. Något som i förlängningen betyder, som det ser ut nu, att M:s och KD:s gemensamma budgetreservation kommer att röstas igenom med stöd av SD.

Igår 14:29
Flyktingar och LO-borgen. Arkivbilder. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppgifter: Det här gick S med på i förhandlingarna

Socialdemokraterna var redo att förändra turordningsreglerna på arbetsmarknaden, för att möta kraven från C och L, uppger DN.

Enligt tidningen ville S att arbetsmarknadens parter skulle få ett år på sig att förändra reglerna, annars skulle det lagstiftas om det. Centerpartiet var inte nöjda, och ville ha en tydlig formulering om hur en sådan lagstiftning skulle se ut, enligt DN.

S ska också ha gått med på utökade möjligheter för familjeåterförening, uppger flera medier. Expressen uppger också att S gick med på en köttskatt och friår, något som förnekas av Löfvens pressekreterare Erik Nises i DN.

Igår 16:53
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Brexit Förhandlingarna

Politiker ”stal” symbolisk spira i protest mot May

När det brittiska underhuset i dag debatterade premiärminister Theresa Mays beslut att skjuta upp brexitomröstningen valde Labours Lloyd Russell-Moyle att protestera mot beslutet på ett annorlunda vis, rapporterar The Guardian.

Mitt under debatten gick han fram och plockade upp den en och en halv meter långa silverspiran med anor från 1600-talet som alltid finns i parlamentet som en symbol för kungamakten. Med spiran framför sig började han sedan tåga ut ur rummet.

Han stoppades dock på vägen och spiran återbördades innan han som som straff avvisades av talman John Bercow.

”Lyckligtvis spärrade de inte in mig i Towern, men om de hade gjort det hade jag räknat med att se May i cellen bredvid med tanke på vad hon gjorde i parlamentet i dag”, skrev Russell-Moyle senare på Twitter.

Igår 23:27
Arkiv. Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
Förhandlingarna

EU-chefen säger nej till May – men bjuder till toppmöte

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger blankt nej till premiärminister Theresa May, som aviserat att hon kommer åka till Bryssel för att försöka omförhandla avtalet med EU, rapporterar BBC.

Samtidigt bjuder dock Tusk in Storbritannien och de 27 kvarstannande länderna i EU till ett toppmöte på torsdag. Dock inte för att omförhandla avtalet, inkluderat den kontroversiella delen som rör gränsen på Irland, kring vilken May stött på hårdast motstånd.

– Vi är villiga att diskutera hur vi kan underlätta ett brittiskt införlivande av avtalet, inte mer än så, säger Tusk om sin mötesinvit.

Igår 18:32
Arkiv. HO / AFP
Förhandlingarna

May skjuter upp votering om brexit i parlamentet

Premiärminister Theresa May talar just nu till parlamentet, där hon tillkännager att regeringen skjuter upp brexitomröstningen, som skulle ha hållits i morgon.

– Det finns ingen annan väg ut, vi måste förhandla om, säger Theresa May.

Skälet är gränsen Irland, som enligt Mays avtal skulle ha en så kallad ”backstop”-lösning. Det är den del av avtalet som utsatts för hårdast kritik.

– Jag kommer att hålla nödsamtal med EU-ledare för att diskutera förändringar i backstop-lösningen, säger May.

Igår 15:38
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Demonstranter följer Macrons tal. PASCAL ROSSIGNOL / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Analys: EU bör kollektivt hålla tummarna för Macron

Inte bara Emmanuel Macron utan liberala ledare över hela Europa bör hålla tummarna för att den franske presidentens löften om höjda minimilöner och skattelättnader lyckas blidka protesterna på gatorna, skriver The Guardians Jon Henley i en analys.

I sin valkampanj talade Macron om att han ville blåsa nytt liv i EU-projektet och den europeiska sammanhållningen, skriver Henley. Gula västarna å sin sida hejas ivrigt på av högerpopulister och nationalister som Italiens Matteo Salvini och tidigare Trump-medarbetaren Steve Bannon, konstaterar han.

”Fyra månader före EU-valet, som spås bli en framgång för nationalistiska krafter är en försvagad Macron som har fullt upp med ett kaotiskt och upproriskt Frankrike det sista Europa behöver”, skriver Henley.

Igår 21:07
Bland annat ministrar, fack och näringsliv deltog i mötet. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Macron i flera timmars krismöten inför viktigt tal

Den franske presidenten Emmanuel Macron har suttit i krissamtal i fyra timmar under måndagen, tillsammans med bland annat ministrar och företrädare för fack och näringsliv, skriver AFP.

– Inga åtgärder presenterades, han bara lyssnade på oss. Men det sägs att vi kan se fram emot något konkret och stabilt, sa Herve Morin, ledare för en regionsamordningsorganisation och tidigare försvarsminister, efter mötet.

Macron är hårt pressad efter veckor av våldsamma demonstrationer och protester. Under måndagskvällen kommer han att tala till nationen, ett tal som utmålas som det viktigaste under hans tid som president.

Igår 17:34
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Macron ber om ursäkt och utlovar höjda minimilöner

Den franske presidenten Emmanuel Macron talade i dag till nationen efter den senaste tidens våldsamma protester i landet.

– Våldet är inte till nytta för någon, sa Macron i inledningen av sitt tal.

Han sa sig också förstå den ilska människor känner.

– Jag har sett er, jag förstår er, sa Macron, riktat till alla de som känner sig orättvist behandlade och ber också om ursäkt till de som känner sig drabbade av hans förslag.

Macron levererade också ett antal löften, bland annat att övertidsarbete ska bli skattefritt, och att minimilönerna ska höjas med 100 euro i månaden. Den höjda skatten för vissa pensionärer ska också slopas.

Han sa också att hans reformagenda kan ha varit för omfattande och att han ”med alla medel” ska återställa lugnet i landet.

Igår 19:11
Läs mer om Franska protesterna