Nicolás Stefanelli.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbollens silly season

AIK lånar ut Stefanelli: ”Blev inte som vi hoppats”

Mästarklubben AIK lånar ut anfallaren Nicolás Stefanelli under vårsäsongen. 24-åringen kommer att spela i den cypriotiska klubben Anorthosis Famagusta, bekräftar AIK på sin hemsida.

”Individuellt blev inte 2018 vad vi hoppades på för Nicolás och därför lånas han nu ut”, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

Argentinaren kom till Stockholmsklubben 2017.

Toppnyheter

Hongkongpoliser under nattens sammandrabbningar. Tyrone Siu / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Polisen sköt varningsskott – våldet trappas upp

Polisen i Hongkong avfyrade varningsskott under sammandrabbningar med demonstranter under söndagen, skriver AFP. Det var det första varningsskottet som avlossades sedan demonstrationerna startade för tre månader sedan.

Söndagens protester var de våldsammaste på länge i regionen, och polisen använde vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

Enligt polisen skadades flera polismän under nattens protester.

3 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: En svensk tiger har gjort comeback i Hongkong

”Svenska företag riskerar att förlora ett Klondyke”. Det skriver Birgitta Forsberg i SvD Näringsliv om näringslivets tystnad inför demokratidemonstranternas protester i Hongkong. Hon skriver att en gammal svensk kampanj gjort comeback: ”En svensk tiger”. Svenskt Näringsliv har inget att säga om utvecklingen i Hongkong, inte heller Business Sweden, skriver Forsberg.

Kina har lyckats kuva utländska bolag, skriver Ben Bland samtidigt i Bloomberg.

Standard brukade vara att utländska investerare i Kina skulle hålla sig utanför politiken och fokusera på affärerna. Nu har spelplanen ändrats och bolag pressas att alliera sig med den kinesiska regeringen eller förlora tillgång till världens största tillväxtmarknad, menar han.

Bland skriver att strategin i det långa loppet inte bara riskerar att skada Hongkong och utländska investerare utan Kinas hela ekonomi.

Igår 11:52
Läs mer om Hongkongprotesterna
Irans regeringsplan i Biarritz/Javad Zarif. TT
G7-mötet i Biarritz

Irans utrikesminister gör överraskningsvisit på G7

Irans utrikesminister Javad Zarif har landat i Biarritz för att hålla möten med världsledare på G7-mötet, rapporterar flera medier.

Tidigare under söndagen kom uppgifter om att ett iranskt regeringsplan synts på flygplatsen i Biarritz. Senare bekräftade Iran att Zarif bjudits till mötet av den franska regeringen.

De ökade spänningarna mellan Iran och västvärlden har diskuterats inför och på mötet – USA har uttryckt att man vill sätta ”maximal press” på Iran medan Europa har intagit en mjukare linje. Zarif kommer inte att möta några amerikanska representanter i Biarritz, enligt Iran.

– Inga kommentarer, sa Trump när han blev tillfrågad om att Zarif ryktades vara på väg till mötet, enligt Wall Street Journal.

4 tim
Macron och Trump i dag. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förvirring på G7 efter att Macron blixtbjudit Iran

Det uppstod stor förvirring på G7-mötet i Biarritz sedan det blivit känt att Irans utrikesminister Javad Zarif landat för ett överraskningsbesök, skriver Reuters.

Bloomberg beskriver det som ännu en överraskning från Frankrikes president Emmanuel Macron. Vita huset-medarbetare har tidigare sagt att Macrons agenda för mötet kom som en skräll för den amerikanska delegationen, och någon förvarning om Zarifs besök säger man sig inte ha fått.

– Det är en överraskning, säger en medarbetare till Reuters.

Frankrike hävdar dock att man informerat samtliga G7-länder om Zarifs ankomst under lördagskvällen.

37 min
Melania Trump, Donald Trump och Emmanuel Macron. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tonar ner Macrons utspel om att tala med Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron har i en intervju med tv-kanelen LCI sagt att G7-ledarna har enats om att han ska samtala med, och föra fram budskap till, Iran. Uttalandet gjordes efter att saken diskuterats vid en middag på lördagskvällen i Biarritz.

USA:s president Donald Trump som drivit en hård linje mot Iran tycktes senare försöka dämpa innebörden av Macrons uttalande.

På frågan om han står bakom det svarade Trump:

– Jag har inte diskuterat det här. Nej, det har jag inte.

Trump tillade att det står Macron fritt att tala med Iran.

– Jag kan inte hindra dem. Om de vill prata, får de prata.

6 tim
Läs mer om G7-mötet i Biarritz
Mohamed Buya Turay firar målet med Djurgårdssupportrarna/Rosenberg nedslagen efter straffmissen. Bildbyrån
Herrallsvenskan 2019

Djurgården vann seriefinal – efter ny MFF-straffmiss

Djurgården drog det längsta strået i den allsvenska seriefinalen när man slog Malmö FF med 1–0 på Malmö stadion. Segerskytt blev Mohamed Buya Turay som slog till efter en snabb kontring i den andra halvleken.

Efter en mållös första halvlek som präglades av hårda närkamper och tufft spel kom målet i den 60:e minuten. Haris Radetinac fick bollen i en omställning och spelade in till Buya Turay som säkert satte dit bollen.

Några minuter senare fick Malmö en straff sedan Anders Christiansen fallit i straffområdet. Markus Rosenberg klev fram men sköt bollen på Tommi Vaihos fot – MFF:s sjätte raka straffmiss.

Djurgården leder nu allsvenskan, fyra poäng före AIK som väntar om en vecka. Malmö är trea, sex poäng bakom.

20 min
Rasmus Lindkvist gratuleras. JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
undefined

AIK hakar på i toppen efter sent avgörande mot ÖFK

Efter en tung vecka hakade AIK på i den allsvenska toppen när man bortaslog Östersund med 3–1. Matchen såg länge ut att sluta oavgjort men två vackra mål i slutminuterna räddade Gnaget.

Anton Salétros stötte in 1–0 i den andra halvleken innan Blair Sebastian Turgott kvitterade för ÖFK. I slutminuterna fick AIK en omställning som slutade med att Rasmus Lindkvist knorrade in den i bortre hörnet och bara några minuter senare gjorde Heradi Rashidi 3–1 på samma sätt, fast i andra hörnet.

AIK ligger nu en poäng efter Djurgården som möter Malmö i eftermiddag.

2 tim
Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson Bildbyrån.
undefined

Sportkrönika: ”Rysarduell” väntas mellan försvararna

Ett fullsatt Stadion väntar inför kvällens allsvenska seriefinal mellan Malmö FF och Djurgården. Sydsvenskans Max Wiman skriver i en krönika att det inte bara är en uppvisning mellan de två hetaste lagen, utan även de två hetaste försvararna, nämligen Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson. Det blir ”en rysarduell på lite avstånd mellan de båda”, skriver Wiman som tror att de två spelarna kommer ha fullt upp på planen i kväll.

Det är helt logiskt att det är just Malmö FF och Djurgården som ligger i täten i tabellen eftersom förbunden gjorde bäst ekonomiska resultat i fjol, skriver Expressens Mattias Larsson. Men det finns en klar favorit, tycker Larsson och framhåller Malmö FF.

Matchen Malmö FF-Djurgården börjar klockan 17.30.

Idag 11:12
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Suu Kyi. Arkivbild. Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Förtrycket mot rohingyer

”Suu Kyi borde åtalas för folkmord i Myanmar”

Aung San Suu Kyi var en gång i tiden västvärldens älskling men har i sin roll som Myanmars de facto-ledare huvudansvaret för brotten mot rohingyer, skriver Mehdi Hasan i en debattartikel i The Intercept.

I dag är det två år sedan rohingyerna inledde sin flykt från landet. Uppskattningsvis 700 000 rohingyer har flytt sina hem, medan andra utsatts för obeskrivliga brott, skriver Hasan som menar att man borde åtala Suu Kyi för brott mot mänskligheten.

”När ska utländska regeringar, som säger sig värna mänskliga rättigheter (...) agera mot personerna som är ansvariga för folkmordet?” frågar han sig.

Sundana Datta-Ray skriver i indiska Telegraph att det avtal som Myanmar förbundit sig till, som innebär att rohingyerna ska få återvända hem, inte har betytt någonting.

”Aung San Suu Kyi måste låta flyktingarna återvända med värdighet om hon ska rättfärdiga alla de utmärkelser som har staplats på henne”, skriver han.

2 tim
Arkivbild, en mor och hennes dotter under flykten från Myanmar 2017. FRED DUFOUR / AFP
undefined

Bangladesh skärper tonen: Blir tuffare mot rohingyer

Bangladesh kommer att skärpa sin hållning i rohingya-frågan, skriver BBC. Hundratusentals människor, företrädesvis muslimska flyktingar, lever i läger efter förföljelse i grannlandet Myanmar.

Bangladeshs utrikesminister Abdul Momen säger till BBC att landet inte längre klarar den ekonomiska bördan men preciserar inte hur politiken är tänkt att reformeras.

I torsdags skulle bussar ha börjat köra tillbaka flyktingar över gränsen men planen föll eftersom den byggde på frivillighet. När bussarna skulle gå fanns inte en enda person på plats.

Rohingyer har krävt garantier för att deras rättigheter ska tillgodoses när de återvänder, däribland att de ska få det medborgarskap som Myanmar inte erkänner.

För många människor är det i dagarna två år sedan flykten från hemlandet.

Idag 08:01
Tiotusentals flyktingar samlas för att protestera TT
undefined

Två år sedan flykten: 30 000 kräver rättigheter

Det är två år sedan som tusentals rohingyer tvingades fly till Bangladesh från förföljelse i Myanmar. Årsdagen uppmärksammas av uppemot 30 000 flyktingar som samlats för en flera dagar lång manifestation där de ber och gråter, skriver AP.

Flyktingarna kräver garantier för medborgarskap och andra rättigheter för att återvända till hemlandet.

I lägret Kutupalong bar människor under söndagen plakat med budskap som: ”Aldrig igen! Minnesdag för folkmordet på rohingyer” och ”återbörda våra medborgarskap”.

Myanmar har konsekvent förnekat brott mot mänskliga rättigheter och hävdat att militärinsatserna i delstaten Rakhine varit motiverade i relation till våldsamheter som rohingyer varit ansvariga för.

Idag 07:22
Läs mer om Förtrycket mot rohingyer
Tusentals bränder härjar i Amazonas/Emmanuel Macron på G7. TT
Bränderna i Amazonas

Macron: G7-länderna ska hjälpa ”så snabbt det går”

Världsledarna har enats på G7-mötet om att hjälpa de länder som drabbas av skogsbränderna i Amazonas regnskog ”så snabbt det går”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till reportrar i Biarritz. Det framgår inte av uttalandet vilken typ av hjälp som avses.

I fredags hotade Macron oväntat att blockera handelsavtalet Mercosur, som omfattar flera länder i Latinamerika, som en följd av Brasiliens hantering av gränderna. Tyskland och Storbritannien har uttryckt oro för bränderna men menar att det inte är en lösning att lägga krokben för handelsavtalet.

Angela Merkel har tidigare kommenterat bränderna.

– Mötets mål är att skicka ett tydligt budskap om att allt måste göras för att stoppa bränderna i regnskogen, sa hon enligt New York Times.

5 tim
Frivilliga brandmän i Bolivia bekämpar bränder i Amazonas/rekordmånga bränder har registrerats. TT/Nasa
undefined

Analys: Satellitbilder visar samband med majsodling

Forskare anser att de flesta skogsbränderna i Amazonas sannolikt har startats av jordbrukare som förberett markerna inför odling, skriver New York Times som publicerar en interaktiv analys av bränderna.

Tidningen publicerar grafik baserad på bilder från Nasas satelliter Terra och Aqua för att jämföra utbredningen av bränder, månad för månad. Mönstret är att ökningen av bränder i augusti och oktober sammanfaller med den säsong då odlingssäsongen för sojabönor och majs inleds.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har kritiserats hårt för att driva en politik som är ödesdiger för regnskog, urfolk och klimat. Washington Posts Ishaan Tharoor skriver i en analys att Bolsonaro kan vara lockad att följa Donald Trumps exempel och lämna Parisavtalet – något som vore ett stort slag mot globala ansträngningar mot klimatförändringar.

Även The Atlantics Franklin Foer lyfter Bolsonaros roll och skriver i en analys att en person aldrig borde få ha makten att döma resten av mänskligheten till att förlora kampen mot klimatförändringarna.

Idag 09:48
Militärer sätts in för att bekämpa bränderna i Brasilien. SERGIO LIMA / AFP
undefined

”Behövs en internationell domstol för klimatfrågor”

Brasilien pressas hårt att agera mot skogsbränderna i Amazonas, men vilka möjligheter finns det för omvärlden att ”tvångshjälpa” och skydda Amazonas? Det intervjuas Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, om i SR:s Godmorgon, världen!

Ebbesson menar att FN:s säkerhetsråd skulle kunna agera i frågor som rör global klimatsäkerhet då säkerhetsbegreppet har vidgats sedan institutionen bildades. Samtidigt tvivlar han på att tvångsmedel skulle ha önskad effekt.

Klaus Jacob, statsvetare på det tyska miljöforskningsinstitutet FFU, säger till Deutsche Welle att han vill se en internationell domstol för klimatfrågor.

– Men jag är rädd att det internationella samfundet, som det ser ut nu, med tonvikten på nationalism, är ganska långt från det.

Idag 10:46
Läs mer om Bränderna i Amazonas