Nicolás Stefanelli.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbollens silly season

AIK lånar ut Stefanelli: ”Blev inte som vi hoppats”

Mästarklubben AIK lånar ut anfallaren Nicolás Stefanelli under vårsäsongen. 24-åringen kommer att spela i den cypriotiska klubben Anorthosis Famagusta, bekräftar AIK på sin hemsida.

”Individuellt blev inte 2018 vad vi hoppades på för Nicolás och därför lånas han nu ut”, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

Argentinaren kom till Stockholmsklubben 2017.

Toppnyheter

EU-valet Svenska slutspurten
Jan Björklund. Fanny Hedenmo/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Financial Times & Politico: Liberalerna utan mandat

Liberalerna mister båda sina mandat i Europaparlamentet, enligt sammanvägningar av opinionsundersökningar som Financial Times och Politico gjort.

Båda spår att Liberalerna landar strax under de fyra procent som krävs för att komma in.

Under lördagen sa partiledaren Jan Björklund till Aftonbladet att han aldrig känt sig orolig för valet och att partiet ”spurtar bra”.

Även sajten Europeelects.eu tror att L blir utan mandat i EU-parlamentet. I det förra valet fick Liberalerna 9,91 procent, men har under den senaste tiden balanserat på spärren.

18 min
Arkivbilder.  TT
EU-valet Svenska slutspurten

Risk för digitala attacker – myndighet stänger webb

Alla Sveriges länsstyrelser stänger ner sina webbplatser under valnatten, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Anledningen är risken för digitala attacker och att länsstyrelsen vill kunna koncentrera sig på att räkna röster.

– Vi brukar alltid stänga webbplatserna under valnatten, det gjorde vi även vid valet i höstas, säger Magnus Peterson vid länsstyrelsernas IT-avdelning i pressmeddelandet.

1 tim
Alice Bah Kuhnke och Sara Skyttedal. Expressen tv
EU-valet Svenska slutspurten

Skyttedal: ”Är ingen som tvekar på att ni har hjärta”

Kristdemokraternas Sara Skyttedal och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke möttes i en debatt i Expressen/DI:s ”uppesittarkväll” inför EU-valet. Klimatet inledde debatten.

– Det är ingen som tvekar på att ni har hjärta, men man måste ha hjärta och hjärna, sa Skyttedal.

Flyktingfrågan tog sedan vid, och Miljöpartiet vill se fler lagliga vägar till Europa.

– Barn dör just nu och fler barn kommer att dö. Varför ska inte då vi, de rikaste länderna i EU, ta mer ansvar? sa Bah Kuhnke.

Därefter blev det dags för partierna att berätta om sina viktigaste vallöften. Miljöpartiet kommer att ha fullt fokus på klimatet och kampen mot högerextremismen medan Kristdemokraterna kommer att kämpa för ett mer lagom EU.

Igår 19:46
Läs mer om EU-valet
EU-valet Opinionsläget
EU-parlamentsbyggnaden i Bryssel.  SEPP SPIEGL
EU-valet Opinionsläget

Mätning: Svenskarna vill inte ge mer makt till EU

En majoritet av de svenska väljarna, 76 procent, vill inte att EU ska kunna besluta i fler frågor än i dag. Det visar en opinionsundersökning som Ipsos gjort på uppdrag av DN.

Enligt mätningen vill endast runt var tionde svensk flytta mer beslutsmakt från Sverige till EU, skriver DN.

Frågan som ställts har dock inte med Sveriges medlemskap i EU att göra. Den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet visade på att det finns en stark opinion för att Sverige ska vara med i unionen.

43 min
Människor står i kö för att rösta. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

EU-barometern: SD lär bli största vinnaren på söndag

Sverigedemokraterna är det parti som ser ut gå framåt mest inför EU-valet på söndag, enligt Skops EU-barometer. Enligt den senaste mätningen får SD 17,1 procent, vilket är en ökning med 7,4 procentenheter sedan valet 2014, skriver TT.

”Partiets framgång följer samma mönster som i svensk rikspolitik”, säger Skops Örjan Hultåker i ett pressmeddelande, enligt nyhetsbyrån.

I förra mätningen från Skop såg L ut att bli utan mandat, men i den senaste får partiet 4,7 procent. Det krävs minst 4 procent för att få en plats i EU-parlamentet. Feministiskt initiativ får 1 procent och skulle därmed bli av med sitt mandat.

Igår 13:46
Liberalernas Karin Karlsbro, partiledare Jan Björklund (L), och Said Abdu (L). Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Liberalerna balanserar på spärren – lågt väljarstöd

EU-valet ser ut att bli en rysare för Liberalerna, som tre dagar innan valet får ett väljarstöd på 4,5 procent, visar en mätning från DN/Ipsos. Förra EU-valet fick partiet 9,9 procent av rösterna, men nu riskerar partiet att bli utan mandat.

– Eftersom Liberalerna har brutit med de forna Allianspartierna M och KD så finns det mindre möjligheter att locka brinnande EU-vänner från de partierna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Samtidigt visar mätningen att Kristdemokraterna får 12,5 procent av stödet, jämfört med 5,9 procent i EU-valet 2014. Även Sverigedemokraterna ser ut att göra ett bra val på söndag med en uppgång från 9,7 procent till 16,9 av stödet.

23 maj
Läs mer om EU-valet
EU-valet Röster om valet
Tre högljudda EU-kritiker under ett möte förra veckan: Italiens Matteo Salvini, Frankrikes Marine Le Oen och Nederländernas Geert Wilders. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Röster om valet

Analys: Populisterna skapar inte mys – men ökad skärpa

Många oroar sig för att EU-kritiska och nationalistiska krafter ska få ökat inflytande i EU efter valet. Men i en analys skriver SVT:s Christoffer Wendick att en ny, riktig opposition kan stärka parlamentet. Han hänvisar till nederländaren Luuk van Middelaar som i en ny bok argumenterar för att EU blir mer trovärdigt med mer strid och ifrågasättande.

Wendick skriver att populistpartiernas ledamöter inte kommer att höja mysfaktorn i parlamentet.

”Men blir de en riktig opposition i sakfrågor kommer det dominerande blocket runt mitten att tvingas vässa sina argument, reagera snabbare och tänka igenom besluten bättre”, skriver han.

I SvD blickar Theresa Küchler framåt och går igenom vilka frågor det nya parlamentet kommer att få sätta tänderna i. Hon nämner bland annat att de nya kommissionärerna ska godkännas och att budgeten ska klubbas.

Hon skriver också att klimatfrågan kommer att bli viktig de kommande åren och att EU måste enas om hur man ska se på det pågående handelskriget. Ska man gå i klinch med Trump eller sträcka ut en olivkvist?

”Det kan bli en stormig femårsperiod”, slår hon fast.

Igår 21:23
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Röster om valet

Juncker i brandtal: ”Rösta – vi har ödet i våra händer”

Opinion EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anser att EU-valet under en lång tid präglats av en ”hel del väljarapati”. Det skriver han på DN Debatt.

”EU finns till för dig – inte tvärtom. Och det är genom att rösta som du försäkrar dig om att det förblir så”, skriver han och fortsätter:

”Vi har alla vårt öde i våra händer”.

Juncker menar att valet gör skillnad för vår planets framtid och att Europas länder kan åstadkomma mer tillsammans.

Igår 20:54
Marie Demker och Tommy Möller. Arkivbilder. TT
EU-valet Röster om valet

Här är statsvetarnas bästa tips till osäkra väljare

Är du fortfarande osäker på vilket parti eller vilken kandidat du ska rösta på i EU-valet? Statsvetarna Marie Demker och Tommy Möller ger sina bästa tips i en intervju med TT.

Enligt Demker är det bra att först ta reda på vad parlamentet ens fattar beslut om. Sök även upp kandidaterna som står på partiernas valsedlar och till sist, kolla vilken partigrupp i parlamentet som det svenska partiet vill ansluta sig till.

Möller tipsar om valkompasser, men precis som Demker tycker han att det är viktigt att ta reda på vilka de olika kandidaterna är och vad de vill göra i EU.

– Partipiskorna viner inte lika hårt i Bryssel som i Stockholm, och en driven EU-parlamentariker kan få en hel del uträttat, det har historien utvisat, säger han.

Igår 18:52
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Socialdemokraternas ordförande Andrea Nahles. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Sista mätning: Tyska S ser ut att tappa över tio platser

Socialdemokraterna i Tyskland (SPD) får 17,5 procent av rösterna, visar en sista opinionsmätning inför EU-valet som Europe Elects har delat på Twitter. I det förra EU-valet fick SPD stöd av 27,3 procent av tyskarna.

Om resultatet infriar sig ser partiet ut att tappa över tio mandat. Enligt Politicos beräkningar kommer partiet att falla från 27 platser till 16 i parlamentet.

Jämfört med förra valet ser miljöpartiet De gröna och nationalistiska Alternativ för Tyskland ut att bli stora vinnare. Båda partierna går framåt med cirka sex procentenheter. Störst i mätningen blir Angela Merkels kristdemokrater CDU med 30 procent.

Tyskland är det land i Europa med flest platser i Europaparlamentet. Av 751 parlamentariker är 96 tyska, vilket gör att mer än var åttonde parlamentariker kommer från landet.

Igår 22:46
Tsipras kampanja i Aten. Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Nederlag för Tsipras i EU-valet kan ge grekiskt nyval

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras säger att han ser söndagens val till EU-parlamentet som en förtroendeomröstning om hans egen politiska linje. En källa nära Tsipras säger enligt Reuters att presidenten kan komma att utlysa nyval om hans vänsterparti Syriza inte blir största parti i valet.

Tsipras har nyligen lagt fram ett paket för hur han vill fasa ut den åtstramningspolitik som han fört i landet sedan eurokrisen kastade in landet i politiskt kaos.

– Om de här åtgärderna avfärdas är alla möjligheter på bordet, sa Tsipras i en intervju med tv-bolaget ERT TV.

I mätningar inför valet har Syriza legat efter oppositionspartiet Ny demokrati.

Igår 19:35
Eamon Ryan, ledare för Irlands gröna parti. TT/Wikimedia
EU-valet Europa röstar

Irlands gröna parti tackar klimatstrejkande unga

Irlands gröna parti ser ut att nå oväntat stora framgångar i EU-parlamentsvalet. Enligt en vallokalsundersökning kan partiet, som inte suttit i parlamentet på 20 år, få tre av landets 13 mandat, skriver Reuters.

I ett uttalande skriver partiledaren Eamon Ryan att det är för tidigt att jubla men att undersökningen är mycket upplyftande. Han menar att den senaste tidens klimatstrejker har gynnat partiet och att en ”våg av grönt tänkande” sveper över Europa.

– Det beror på de unga som ställt sig upp och sagt att vi måste skydda vår framtid, säger Ryan i en intervju med statliga tv-bolaget RTE.

Igår 16:12
Läs mer om EU-valet
EU-valet Omni guidar
Toppkandidaterna för respektive riksdagsparti. TT
EU-valet Omni guidar

Invandring, miljö och jobb – det här vill partierna i EU

I dag är det val till EU-parlamentet. Nu har svenskarna chans att påverka vilka politiker som får makten att stifta de EU-lagar som också kommer att gälla i Sverige.

Totalt sitter 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna i Europaparlamentet. För tillfället delar de åtta riksdagspartierna och Feministiskt initiativ på de 20 svenska mandaten.

Efter Storbritanniens utträde ur EU minskar antalet parlamentsplatser till 705. Då får Sverige också ett extra mandat.

Få koll inför EU-valet med Omni nedan.

5 tim
Så här många mandat har respektive medlemsland i EU-parlamentet. Riksdagens illustration
EU-valet Omni guidar

Blickarna vänds mot större länder när Sverige röstar

I dag röstar svenskarna i EU-valet, men världens blickar vänds troligen mot länder som har mer makt i parlamentet. De svenska partierna kämpar om 2,7 procent av platserna i Bryssel, eller 20 mandat.

När EU-valet går in i sitt avslutande skede i morgon ska också stora länder som Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Polen rösta. Politikerna där gör upp om 96, 74, 73, 54 respektive 51 mandat, drygt 45 procent av alla mandat i parlamentet. Antalet ledamöter från varje land beror på befolkningsmängden.

Efter valet kommer politikerna att dela upp sig i olika partigrupper. För tillfället är den konservativa gruppen EPP störst, följt av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Efter att Storbritannien har lämnat EU sjunker antalet platser i parlamentet från 751 till 705, samtidigt som Sverige går från 20 mandat till 21. Då kommer alltså 3,0 procent av stolarna att vara svenska.

Igår 23:16
Läs mer om EU-valet
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalar inför EU-valet. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

”Lite motigt när statsradio och stats-tv är emot oss”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor riktar en hård känga mot DN, SVT och SR i ett inlägg på Instagram.

”Att andra partier kommer med slag under bältet, det är väntat. Men när också statstelevisionen, statsradion och Dagens Nyheter köper motståndarnas förvridna bild, då kan det kännas lite motigt”, skriver hon.

Busch Thor syftar på att partikollegan Lars Adaktussons vägval i flera abortomröstningar i EU-parlamentet har blivit en het diskussion inför EU-valet. DN avslöjade tidigare i veckan att KD-toppen som enda svensk röstade emot abort 22 gånger, vilket har lett till kritik. Avslöjandet blev också ett hett ämne när politikerna drabbades samman i SR:s och SVT:s slutdebatter.

Igår 21:59
Carl Schlyter, Mattias Bjärnemalm och Fredrik Sander. Expressen tv
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Småpartier berättade om sina mål: ”Rädda planeten”

Tre representanter för mindre utmanarpartier möttes i Expressen/Di:s ”uppesittarkväll” inför morgondagens EU-parlamentsval. Det var Carl Schlyter från partiet Vändpunkt, Mattias Bjärnemalm från Piratpartiet och Fredrik Sander från Medborgerlig samling som gästade studion.

Piratpartiet var tidigare representerat i parlamentet. Mattias Bjärnemalm sa att det efter utträdet är svårt att få uppmärksamhet och att partiet därmed kämpar i uppförsbacke.

– Jag vill säkerställa människors digitala frihet, sa han om sina ambitioner.

Vändpunkt vill satsa mer på klimatet.

– Vårt mål är att rädda en utbränd planet, sa Carl Schlyter, tidigare MP-ledamot i Bryssel.

Mindre makt till Bryssel, tycker Medborgerlig samling. I slutändan vill partiet att EU-parlamentet läggs ner, men nu vill det satsa på att göra unionen tryggare.

– Den yttre gränsen måste hållas tät så att vi vet vem som kommer in, sa Fredrik Sander.

Igår 19:27
Bild från debatten. Expressen tv
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Åkesson till Björklund: ”Du jämför mig med Hitler”

SD-ledaren Jimmie Åkesson och L-ledaren Jan Björklund möttes i en debatt i Expressen/DI:s ”uppesittarkväll” med en dag till EU-valet. Björklund sa att han är ”livrädd” för nationalismen som rörelse, och menade att en sådan politik har prövats i Europa förut. Han sa att det i slutändan ledde fram till ideologin som rådde i Europa på 1930-talet.

– I praktiken jämför du mig med Hitler. Jag tycker inte det är okej, sa Åkesson, som hellre beskriver partiets politik som ”folkhemssocialdemokratin”.

Björklund höll inte med om att han gjorde den jämförelsen.

– Det är trams, sa han.

Innan debatten drog i gång fick Åkesson frågor om att smällare har kastats mot hans bil under valrörelsen. Han sa att det inte var någon fara för egen del, men att det small högt vid två tillfällen.

– Det började ringa i örat till och med. Rädd vet jag inte, men man rycker till, sa han.

Igår 18:22
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Brexit Storbritanniens framtid
DANIEL SORABJI / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Brexit lär knäcka Mays efterträdare också

Theresa Mays korta tid vid makten har förlamats av brexit och oenigheten om skilsmässan blev slutet för hennes ledarskap. Mays misstag var att hon tog för tydlig ställning – ingen inre marknad, ingen tullunionen – mot EU för tidigt, skriver Sky News politiska redaktör Beth Rigby i en kommentar.

Men hon vänder sig mot dem som pekar ut Mays ledarskap som historiskt uselt – med tanke på vad som väntar. För grundproblemen återstår, skriver Rigby. Ett av dem är att samtidigt som ”hård brexit är den snabbaste vägen till en Tory-ledamots hjärta” så har en majoritet i parlamentet tagit ställning mot detta, alltså att lämna EU utan ett avtal.

”Om nästa premiärminister försöker lämna EU utan ett avtal den 31 oktober, kommer parlamentet fälla regeringen då?” frågar hon sig bland annat.

Igår 20:25
Dominic Raab HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Förre brexitministern Raab ger sig in i maktstriden

Den tidigare brexitministern Dominic Raab är den sjätte personen att meddela att han tänker kandidera till att ta över posten som ledare för Torypartiet efter Theresa May, rapporterar flera medier.

Raab lovar att kämpa för att få till det han kallar ”ett mera rättvist avtal” med EU om utträdesvillkoren.

”För att lyckas leverera brexit krävs fokus, disciplin och en vilja att lösa problem”, skriver Raab i en text i Mail on Sunday. Han skriver också att hans erfarenhet av att vara brexitminister gör att han är rätt man.

Igår 20:42
Nigel Farage i samband med att han röstade i EU-valet. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Nigel Farage kan utredas av EU efter miljondonationer

Den brittiska politikern Nigel Farage kan utredas av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, Olaf, som för tillfället ser över saken. Det skriver The Guardian.

Men det innebär inte att ”individerna i fråga är skyldiga till några oegentligheter”, säger EU-generaldirektoratet, som poängterar att man respekterar det faktum att Farage är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad.

Europaparlamentet öppnade tidigare i veckan en utredning av Farage efter avslöjanden om att politikern mottagit gåvor på cirka 450 000 brittiska pund, omkring 5,5 miljoner kronor, från försäkringsmagnaten Aaron Banks. Gåvorna ska ha delats ut under året som följde brexitomröstningen. Pengarna redovisades inte, vilket bryter mot parlamentets regler.

Farage är aktuell som grundare och partiledare av Brexitpartiet som ser ut att bli största parti i det brittiska EU-parlamentsvalet.

Igår 15:40
Läs mer om Brexit