Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2017

AIK ny tabelltvåa – efter snöpligt självmål av Peking

AIK är ny tvåa i allsvenskan efter att ha besegrat IFK Norrköping med 1–0 hemma på Friends Arena. Stockholmarna dominerade matchen och skapade flera bra lägen utan att få hål på David Mitov Nilsson i Pekings mål. Segermålet kom i den 75:e minuten när Norrköpings Christopher Telo styrde in Daniel Sundgrens skott i eget mål.
– Det var jävligt skönt att den satt turligt. Jag missade två andra lägen, så det blev lite revansch, säger Sundgren, som tyckte AIK förtjänade segern, till Sportbladet.

Toppnyheter

Kriminologen Nina Rung, en av arrangörerna till manifestationen talar i samband med Knytblusmanifestationen.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Hundratals har samlats för att stötta Sara Danius

Hundratals personer har samlats utanför Börshuset i Stockholm för att protestera mot Svenska Akademien och stötta den avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius. Som symbol för arrangemanget har man valt knytblusen, som är Danius signaturplagg.
Det är kriminologen Nina Rung som tillsammans med föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin arrangerar manifestationen där man uppmanar alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar.
– Vi vill sätta fokus på förflyttningen. Att det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp nu istället handlar om Sara Danius förmåga att leda Akademien, säger Nina Rung till SVT.
Samtidigt ska Akademiens ledamöter ha möte inne i byggnaden, med start klockan 17. Inga ledamöter har ännu synts till – en förklaring kan vara att de kommit långt tidigare eller tagit en annan väg in i lokalerna, skriver TT.
En rad viktiga frågor står på agendan. Bland annat ska priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris behandlas, liksom det pressmeddelande om advokatutredningen av Akademien som skjutits upp gång på gång.

27 min
Sara Danius och Sara Stridsberg. TT
Krisen inom Svenska Akademien

”Protesten mot Akademien en fortsättning på metoo”

Samtidigt som Svenska Akademien i dag sammanträder för första gången sedan Sara Danius avgick som ständig sekreterare samlas människor på flera håll i landet för att visa sitt missnöje med Akademien. Störst väntas manifestationen bli utanför Börshuset i Stockholm.
– Vi tror att enda möjligheten till att bli av med tystnadskulturen är att alla ledmöter ställer sina stolar till förfogande och att de börjar om, säger Kristina Wicksell, en av initiativtagarna, till Expressen.
Även om uppropet drogs igång i samband med Sara Danius avgång, menar Kristin Wicksell att frågan är större än bara en person. Hon säger att hon tror att många ser manifestationen som en fortsättning på metoo-rörelsen och att intresset visar att det fortfarande finns en kamplusta i frågor som rör jämställdhet.

3 tim
Sara Danius och Sara Stridsberg/Göran Malmqvist TT
Krisen inom Svenska Akademien

Ledamot: ”Vad har Danius bidragit till? En halsduk!?”

Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien, skriver inte under på bilden av att Sara Danius bidragit med förnyelse av kulturinstitutionen. Han menar att mediebilden inte stämmer överens med verkligheten, rapporterar Ekot.
– Vilken förnyelse är det Danius bidragit till? En halsduk!? En vit halsduk om halsen? Det är nytt. Men vad det gäller Akademiens arbete kan jag inte se något tecken på förnyelse för hennes räkning, säger Malmqvist som tycks syfta på Danius signaturplagg.
Knytblusen har blivit en symbol för protesterna mot att Danius tvingats att sluta.
Malmqvist säger sig själv önska en högre grad av transparens än den Svenska Akademien uppvisat de senaste veckorna.

5 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Akademieledamoten Katarina Frostenson med maken Jean-Claude Arnault.  Kerstin Carlsson / TT / SCANIPX SWEDEN
Röster om krisen i Svenska Akademien

Forskare i nytt upprop: Släpp advokatutredningen

Svenska Akademien måste offentliggöra advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Det kräver 465 forskare och akademiker inom humaniora i ett upprop som publicerats i DN.
”Vi kräver att Svenska Akademien omvandlas grundligt och efterlever väletablerade grundprinciper om öppenhet och rättssäkerhet”, skriver debattörerna. De kräver också att alla misstänkta brott ska polisanmälas.
Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet har skrivit under uppropet. Han säger till SVT:s Kulturnytt att Akademien behöver en ”radikal reform”.
– För precis som Macchiarini-skandalen skadade Karolinska institutet, så skadar detta vår forskning. Nu kräver vi att advokatutredningen offentliggörs, att medlemmarna tar sitt ansvar och att de eventuella brott som begåtts lagförs, säger han.
Tidigare i veckan publicerade DN ett upprop från 228 akademiker inom litteratur- och språkforskning, där de uttryckte stark oro över Akademiens trovärdighet.

43 min
Svenska Akademien i Börshuset.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om krisen i Svenska Akademien

Professor: Akademien kan börja fylla tomma stolar

Det är inga problem för återstoden av Svenska Akademiens ledamöter att börja fylla de tomma stolarna. Det är en missuppfattning att det skulle behövas tolv ledamöter för att välja in en ny, menar Claes Sandgren som är professor emeritus i civilrätt.
I stadgarna står att det krävs närvaro av tolv ledamöter för att inval ska kunna ske, men det bygger på förutsättningen att det finns 18 ledamöter, förklarar Claes Sandgren. Då är tolv ett rimligt minimum. Men förutsättningen finns inte längre om det bara finns elva ledmöter.
Det finns dessutom en paragraf som väger tyngre, nämligen den som säger att en ledamot är ”behörigen invald” om kungen godkänner det. Kungen bestämmer alltså och för det behövs ingen stadgeändring.
– Det har mig veterligen inte hänt i modern tid att kungen inte har godkänt någon som Akademien föreslagit, säger Claes Sandgren.

1 tim
Ilustrationsbild. TT
Röster om krisen i Svenska Akademien

Stjärnkritiker: Vem vill ta emot Nobelpris av de här?

Opinion Att Sara Danius har lämnat Svenska Akademien är ett mycket hårt slag och hon bör återkomma så fort som möjligt, skriver den internationellt erkände litteraturkritikern James Wood i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Han skriver vidare att han tror att den senaste tiden händelser kommer att ha stor återverkan på Nobelpriset i litteratur, och att det inte var kulturprofilen Jean-Claude Arnault som solkade ner Nobelpriset utan Akademiens oförmåga att hantera saken.
”Vem skulle vilja ta emot årets Nobelpris i litteratur från en reducerad, sargad och djupt vanryktad grupp?”

1 tim
Läs mer om Röster om krisen i Svenska Akademien
Attacken i Stockholm Rättegången
Chris Bevington (tv) och hans pappa John (th) TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Chris Bevingtons pappa: Fick inget svar av Löfven

Ett av dödsoffren vid terrordådet i Stockholm förra året var brittiska medborgaren Chris Bevington, som sedan tio år bodde i Sverige. I dag var hans familj på plats under rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.
– Det har varit förkrossande för vår familj, vi kommer alltid att sörja Chris och kommer alltid att minnas honom, sa Chris pappa John Bevington på en presskonferens efter förhandlingen.
Han tackade för stödet familjen har fått från människor i Sverige, men riktade kritik mot att dådet kunde ske.
– Chris dödades på en säker shoppinggata, som tydligen inte var så säker trots allt, sa John Bevington, som också var kritisk mot att Rakhmat Akilov kunde gömma sig i Sverige trots att han fått ett utvisningsbeslut.
På frågan om vilket stöd familjen fått från regeringen blev svaret:
– Inte mycket om man ska vara ärlig. Vi skrev ett brev till statsministern, men fick aldrig något riktigt svar.

2 tim
Bild från Drottninggatan efter att lastbilen rusat fram, 7 april, 2017. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

”Kan inte se en lastbil utan att associera till morsan”

En anhörig till en kvinna som dog i terrordådet i Stockholm berättade i rätten i dag om hur hans mammas död ständigt gör sig påmind: I form av medierapportering, i samtal och i allmänhet i vardagen.
– Jag kan inte se en lastbil utan att associera till morsan, sa personen.
De anhörigas vittnesmål utgör en ny fas i rättegången. Under tre dagar ska de framföra sina skadeståndskrav och i några fall höras som vittnen, skriver TT.

5 tim
Blomhav utanför Åhléns på årsdagen av dådet. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Anhöriga till dödsoffer berättar för tingsrätten

I dag inleds en ny fas i rättegången mot den terroråtalade Rakhmat Akilov där de anhöriga till de fem dödsoffren berättar om sina upplevelser. Under tre dagar ska de framföra sina skadeståndskrav och i något fall förhöras som vittnen till händelserna, rapporterar TT.
De anhöriga väntas yrka på 150 000 kronor var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning. Kränkningsersättning utgår i regel inte till anhöriga till mordoffer, men i detta fall yrkar de på att terroristbrottet har som syfte att kränka även de närstående. Akilovs försvar menar att nuvarande praxis ska gälla och har bestridit den typen av yrkanden.
Flera anhörigas syskon anser också att de har rätt till ersättning med motiveringen att de hade en ”särskilt närstående relation”. Vanligtvis är det bara maka/make, föräldrar och barn som anses berättigade till skadestånd.

Idag 05:03
Läs mer om Rättegången
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Fritzon räknar med C-stöd: Kan inte förstå annat

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) räknar med att Centerpartiet kommer att ställa sig bakom lagförslaget om att låta ensamkommande som studerar stanna i Sverige.
– Om man bara tittar på de interpellationsdebatter jag har haft i riksdagen och på de uttalanden som C har gjort i sakfrågan då kan jag inte förstå annat än att man kommer att rösta med förslaget, säger ministern.
Hon säger vidare att hon hoppas att frågan inte blir ”föremål för något politiskt spel”. Regeringen behöver C:s stöd för att få igenom förslaget, men partiet vill inte omedelbart meddela hur man ställer sig när förslaget lades fram i dag

1 tim
Johann Jönsson (C). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

C: Ett dåligt utformat förslag med många brister

Centerpartiet ställer sig inte omedelbart bakom regeringens proposition om att låta unga ensamkommande få uppehållstillstånd i Sverige om de studerar. Partiet vill först analysera förslaget i sin riksdagsgrupp, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson.
– I grunden vet vi att det här inte är den väg vi hade valt. Det är ett dåligt utformat förslag med många brister. Samtidigt är det detta förslag som finns på bordet och vi har sagt att vi vill hitta en lösning för dem som var minderåriga när de kom och har drabbats av långa handläggningstider, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson till TT.
För att förslaget ska gå igenom krävs att regeringen får stöd av Centerpartiet. Övriga allianspartier och SD har redan meddelat att de inte tänker ställa sig bakom det.

3 tim
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Trots kritik: Få ändringar i lag om ensamkommande

Regeringen lägger nu fram propositionen som ska ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Trots hård kritik är förändringarna små, rapporterar TT.
I sitt yttrande skrev juristerna i Lagrådet att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.
Men regeringen går nu vidare och lämnar över en proposition till riksdagen utan några större förändringar i sak. Däremot görs en del justeringar och förtydliganden i lagtexten. Regeringen kommer också med en del förklaringar för att bemöta kritiken.
Tanken med lagförslaget är att ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande unga som vill studera. Propositionen omfattar de som sökte asyl senast 24 november 2015, som fått vänta i minst 15 månader på besked och hunnit fylla 18 år under tiden.

4 tim
Läs mer om Svenskt mottagande
Miguel Diaz-Canel tillsammans med Raúl Castro.  ISMAEL FRANCISCO / www.cubadebate.cu
Maktskiftet på Kuba

Kuba har utsett Miguel Diaz-Canel till ny president

Kuba har fått en ny ledare och för första gången på över 40 år heter han inte Castro.
Miguel Diaz-Canel tog på torsdagen över presidentposten från Raúl Castro, som stiger åt sidan vid 86 års ålder, rapporterar AFP. Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.
– Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetstjänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbolag som äger de flesta företagen i turismsektorn och därmed kontrollerar den internationella valutan i landet, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.
Diaz-Canel, som fyller 58 år på fredag, tycker om att klä sig i jeans och sägs vara ett fan av The Beatles. Men han är också en maktspelare som har varit utbildningsminister och under många år stadigt klättrat uppåt i kommunistpartiet.

2 tim
Miguel Díaz-Canel och Raúl Castro.  ADALBERTO ROQUE / AFP
Maktskiftet på Kuba

Analys: Castro gör allt för att bevara sina intressen

Miguel Díaz-Canel kommer att bli den förste kubanske statschefen som inte bär namnet Castro på över 40 år. Men vad innebär egentligen maktskiftet?
Att kubanerna får en ”snabb kursomläggning av politiken” är inte att vänta, skriver SVT:s korrespondent Tigran Feiler. Raúl Castro och kommunistpartiet har noggrant planerat Díaz-Canel presidentskap och kommer göra allt som krävs för att bevaka sina egna intressen, skriver Feiler.
Det var många som tidigare hoppades på att handelsrelationerna mellan Kuba och USA skulle förbättras med Miguel Díaz-Canel, men den drömmen är bortblåst, konstaterar Rick Jervis i USA Today. Relationen mellan USA och Kuba tinades upp under Barack Obamas sista år vid makten, men är återigen iskall sedan Trump blev president.
Reuters skribent Sarah Marsh skriver att Kubas största utmaning är och förblir ekonomin, som är en tredjedel mindre jämfört med 1985 då landet fick bidrag från Sovjetunionen.

Igår 22:26
Läs mer om Maktskiftet på Kuba
Patrick Warburton stöttar sitt lag mot Tampa Bay Lightning i går. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
NHL 17/18

”Seinfeld”-skådis stöttade New Jersey Devils

Skådespelaren Patrick Warburton var på plats i Prudential Center i Newark när New Jersey Devils mötte Tampa Bay Lightning i NHL-slutspelet i går, skriver AP.
Warburton, som bland annat är känd för rollen som David Puddy i ”Seinfeld”, dök upp med Devils-tröja och ansiktsmålning, skriver nyhetsbyrån. Utstyrseln påminde om när David Puddy, i ett känt avsnitt av ”Seinfeld”, går på hockey med Jerry, Elaine och Kramer.
Trots Warburtons stöd förlorade Devils med 3–1 i nattens match.

1 tim
Marcus Sörensen gör mål mot Anaheim. John Hefti / TT NYHETSBYRÅN
NHL 17/18

San Jose vann fjärde raka – får möta Vegas

San Jose är klara för kvartsfinal i Stanley Cup efter att ha vunnit sin fjärde raka seger mot Anaheim. Sista mötet slutade 2–1.
Marcus Sörensen gjorde San Joses första mål, assisterad av bland annat Melker Karlsson, rapporterar TT. Anaheim kvitterade i tredje perioden genom Andrew Cogliano, men bara drygt minuten senare gjorde Tomas Hertl det avgörande målet.
San Jose får nu möta Vegas som vunnit fyra raka segrar mot LA Kings i sin åttondelsfinal.

Idag 05:54
Sidney Crosby efter sitt mål. ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
NHL 17/18

Storseger för mästarna – Crosby satte nytt rekord

Regerande mästarna Pittsburgh är en vinst från att ta sig till kvartsfinal i Stanley Cup. Laget leder med 3–1 efter 5–0 mot Philadelphia.
Sidney Crosby gjorde ett av målen och noterades för ett assist. Därmed har han gjort flest mål någonsin för Pittsburgh i NHL-slutspelet.
Nu väntar ett femte möte där Stanley Cup-mästarna kan säkra kvartsfinalspel.
– Vi vet att vi kommer att möta ett tufft och desperat lag , säger Crosby till NHL.com.

Idag 05:37
Läs mer om NHL 17/18

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.