Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

AIK tappade i guldstriden – 0–0 i Stockholmsderbyt

Senast Djurgården vann ett derby mot AIK i allsvenskan var för sju år sedan. I årets sista Stockholmsderby lyckades hemmalaget inte heller ta en trepoängare, men man lyckades störa AIK i guldstriden efter att matchen på Tele2 arena slutade 0–0.
Båda lagen hade lägen att avgöra, AIK i den första halvleken och Djurgården i den andra.
Djurgårdens rutinerade målvakt Andreas Isaksson kom inte till start då han stukade fingret på uppvärmning och i hans frånvaro imponerade målvaktsreserven Tommi Vaiho och stod för två vassa räddningar under första halvleken. Den vassaste kom i slutet av första då Vaiho räddade Alexander Milosevics nick med ena handen.
Djurgården var bättre i andra och deras bästa läge kom precis i början. Nicklas Bärkroth fick ett gyllene läge och blev frispelad i straffområdet, men 26-åringen lyckades inte få bollen på mål.
Trots farliga lägen slutade matchen 0–0 och AIK har nu sex poängs försprång ner till Norrköping på andraplatsen.

Så startade lagen

Djurgården: Vaiho – Une Larsson, Danielson, Olsson, Augustinsson – Ulvestad, Johansson, Mrabti – Bärkroth, Badji, Eddahri
AIK: Linnér – Milosevic, Karlsson, Jansson – Sundgren, Olsson, Adu, Larsson, Lindkvist – Elyounoussi, Goitom 

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analyser: Om Kristersson faller återstår bara Löfven

Det enda som kan hindra ett extraval är att något parti ändrar sig, men ingenting tyder på att någon kommer göra det i nuläget, skriver SR:s Tomas Ramberg i en analys.
Enligt Ramberg ligger ansvaret på S, M och C som är de enda partierna som kan stoppa ett extraval, men samtidigt tycks ingen av dem vara sugen på samarbete då det är taktiskt osmart eller kan ses som ett svek mot väljarna.
SVT:s Mats Knutson skriver att om Ulf Kristerssons (M) regeringsalternativ faller finns bara två alternativ: att C-ledaren Annie Lööf sonderar eller att S-ledaren Stefan Löfven får pröva ett regeringsalternativ.
Men om Kristersson faller i omröstningen kommer C behöva markera avstånd även till S, menar han och tillägger att oavsett vad ”sitter Löfven just nu med trumf på hand”.
”När Kristersson uttömt sina regeringsalternativ återstår i praktiken endast Löfven som realistisk statsministerkandidat – såvida inte partierna vill driva regeringsfrågan till ett extraval.”

2 tim
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om regeringsfrågan

Ledare: C och L bryter inte sina löften, men det gör M

Opinion Det är en gåta hur Alliansen ska kunna resa sig om två borgerliga partier i riksdagen röstar nej till sin egen statsministerkandidat på onsdag, skriver Västerbottens Folkblads ledarskribent Peter Franke.
”40 år av borgerligt samarbete går mot sitt slut”, skriver han och tillägger att M och KD närmar sig SD medan C och L tar avstånd.
Enligt Franke finns bara en realistisk lösning som innebär att SD hålls borta från makten: Ett blocköverskridande samarbete mellan S, MP, C och L.
DN:s ledarredaktion frågar sig hur man kan ha missat att C och L redan under valrörelsen var tydliga med att de inte ville ge SD inflytande. Enligt ledaren försöker högerdebattörer som driver kampanj för Alliansen att få igång ett ”spinn” om att C och L är opålitliga som inte släpper fram M-ledaren Ulf Kristersson.
Men det var Kristersson som lovade att inte ”samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”, skriver tidningen. ”Nu vill han leda en regering som behöver Jimmie Åkessons mandat för att tillträda och i varje votering där de rödgröna partierna röstar på samma sätt.”

1 tim
Andreas Norlén. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Talmannen – gör dig redo för nästa omgång

Opinion Ulf Kristersson försöker bli statsminister, men han är väl medveten om de hopplösa oddsen, skriver Patrik Oksanen i centerpartistiska Hela Hälsingland.
”Det är bara att hoppas att så många som möjligt är kyliga i hur man uttrycker sig på onsdag så att inte ännu större sprickor skapas. Snart kommer nya omröstningar”, skriver han.
Men kanske ser ändå Kristersson ett ljus i tunneln, skriver Karin Bergqvist i liberala Gefle Dagblad. Kanske ser han att C och L lägger ner rösterna och på så sätt signalerar att man tolererar regeringen.
”Troligt? Nja, talmannen gör bäst i att förbereda sig för nästa omgång”, skriver Bergqvist.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven välkomnar samtal med Lööf: ”Vi är öppna”

Stefan Löfven (S) välkomnar nya samtal med Annie Lööf (C) om hon får sonderingsuppdraget efter omröstningen om Ulf Kristerssons (M) regeringsalternativ på onsdag, skriver Expressen.
– Skulle hon få det så är vi öppna för samtal, men det är talmannen som har den bästa helhetsbilden, säger han till tidningen.
S-ledaren säger också att han inte tror att ett nytt val behövs för att lösa regeringskrisen, då han inte tror att så mycket skulle förändras.

2 tim
KD-ledaren Ebba Busch Thor och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson utesluter inte comeback i framtiden

Även om Ulf Kristersson röstas ner under ondagens omröstning finns en chans att han kan göra comeback som regeringsbildare i ett senare skede.
C och L är öppna för möjligheten till ett samarbete med MP eller en M-S-regering, men de har inte stängt dörren helt för en mindre M-regering om detta inte är möjligt, skriver SvD.
Kristersson själv påpekar för tidningen att talmannen har ytterligare tre försök på sig om han inte lyckas på onsdag.
– Jag kommer att stå till förfogande och det här politiska alternativet kommer att finnas kvar, säger han.
KD-ledaren Ebba Busch Thor menar dock att L och C tar en stor risk om de röstar nej till en borglig statsminister nu och i SR:s ”Studio Ett” uppmanar hon partiledarkollegerna att tänka om.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökinsatsen efter 12-åriga Dante

Närbutiken blir en viktig plats för Falkenbergsborna

En närbutik i området där 12-åriga Dante bodde blir en viktig plats för invånarna att prata om händelsen, rapporterar P4 Halland.
– De flesta känner en väldig tomhet. Det har varit så intensivt och alla har letat och stöttat varandra och hjälpt till så gott det går. Nu blir det helt tomt bara, säger butiksägaren Lisbeth Andersson till 4 Halland.
I Falkenberg fortsätter invånarna att sörja Dante som på fredagen sannolikt hittades död.

Igår 08:28
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökinsatsen efter 12-åriga Dante

Sverige höll en tyst minut för Dante: ”All kärlek”

Klockan 20.00 hölls en tyst minut över hela landet för tolvårige Dante, rapporterar Expressen. Uppmaningen startade i ett Facebook-inlägg som delats tusentals gånger på lördagen.
”Denna kille har inte lämnat någon oberörd. All kärlek till alla anhöriga”, skriver en person i en kommentar till inlägget.
I tre dygn sökte polisen och tusentals frivilliga efter Dante men på fredagseftermiddagen meddelade polisen att man hittat en död person som med största sannolikhet är den försvunna pojken.
– Våra tankar går framför allt till alla i pojkens närhet, hans familj och vänner, sa Christer Bartholdsson, polischefen som tvingades ge beskedet.

10 nov
Läs mer om Sökinsatsen efter 12-åriga Dante
Omni Ekonomi 1 år

Läsarna ger toppbetyg till Omni Ekonomi

Inför 1-årsdagen har 400 läsare tyckt till om Omni Ekonomi i en undersökning. Den korta versionen av resultatet: läsarna älskar Omni Ekonomi.
– Det är nästan generande höga betyg. Men vi är förstås oerhört stolta över resultatet och det ger oss energi att fortsätta förbättra Omni Ekonomi ytterligare, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.
På frågan ”Allt som allt, hur nöjd är du med Omni Ekonomi?” ger 96 procent av läsarna tjänsten betyget 4 eller 5 på den femgradiga skalan.
Det som läsarna uppskattar mest är nyhetsöversikten, att de får alla källor på ett ställe och de korta sammanfattande texterna. Mest saknar läsarna mer börsgrafik i artiklar, en börstjänst liksom fler aktierekar och aktietips.
På frågan ”Hur troligt är det att du skulle rekommendera Omni Ekonomi till en vän?” svarar 96 procent av läsarna med minst fyra på den femgradiga skalan. Hela 73 procent satte allra högsta poängen, alltså en femma.

Idag 07:30
Omni Ekonomi 1 år

Annonsstudion bakom Omni bäst i världen

Omni har från start varit pionjärer i Sverige med native advertising. I dag kommer 70 procent av Omnis och Omni Ekonomis intäkter från native advertising, som enklast beskrivs som de annonsmärkta artiklarna i appen.
Nu har stjärnorna bakom Omnis annonskoncept prisats som världens bästa annonsstudio. I prestigefyllda Native Advertising Awards i Berlin vann annonsstudion, Schibsted Brand Studio, i kategorin “Native Advertising Agency/Studio of the Year (under 20 employees)”.
Schibsted Brand Studio är en del av Schibsted Sales & Inventory som står för all annonsförsäljning i Omni.
– Det känns fantastiskt och är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och att vi skapar effekt för våra kunder. Jag är så stolt över mitt team, säger Karin Schmidt, tillförordnad chef för Schibsted Brand Studio & Insight.

3 tim
Omni Ekonomi 1 år

Missa inte nya börstjänsten i Omni Ekonomi

Omni Ekonomi firar 1-årsjubileum – och det gör vi genom att lansera vår nya börstjänst i appen. Med den kan du följa utvecklingen för index från alla ledande börser, enskilda aktier samt råvaror och valutor.
– Äntligen, får man väl säga. Många läsare har längtat efter detta, säger Tomas Medin Westman, ansvarig för redaktionell utveckling på Omni Ekonomi.
Börstjänsten ger överblick över handeln just nu samt möjlighet att se historisk utveckling.
– Det här är bara början. Vi testar nu olika lösningar för att presentera och visualisera börsdata i appens artiklar också, säger Tomas Medin Westman.
Finns inte nya börstjänsten under börsfliken i din app? Gå då in till App Store eller Google Play och uppdatera till senaste versionen.

Idag 07:30
Läs mer om Omni Ekonomi 1 år

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Sven-Erik Alhem. Drago Prvulovic / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Expert: Mycket ovanligt med fiktiva bevis i rätten

Det hör inte till vanligheterna att lägga fram ett fiktivt verk som bevis i en rättegång, säger överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem till Kulturnyheterna.
– Enligt min erfarenhet är det mycket ovanligt, men det har förekommit. Jag har själv erfarenhet av ett annat fall för många år sedan, där försvaret använde sig av en berättelse i en bok som bevisföring. I det fallet blev det ingen fällande dom.
Kulturprofilen Jean-Claude Arnaults försvarare har lagt fram en skönlitterär bok som skrivits av målsägande som bevis när våldtäktsdomen mot honom prövas i hovrätten.

23 min
Massi Fritz i samband med hovrättsförhandlingarna. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Sexscener ur kvinnans bok bland nya bevis: ”Märkligt”

Förutom två nya vittnen har försvaret lagt fram nya bevis när våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault prövas i hovrätten. Däribland sexscener ur en bok som den målsägande skrivit, rapporterar SVT Kultur.
Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz beskriver det hela som ”märkligt”.
– [Verket] skildrar ett krig och har ingenting med någon form av övergrepp att göra. Försvaret har dragit stycken ur sitt sammanhang för att visa att det finns ett sexuellt våld, säger hon till SVT.
Enligt Expressen är syftet med utdragen att visa att kvinnans berättelse ”saknar trovärdighet och tillförlitlighet”. Arnaults advokat Björn Hurtig säger till SVT att utdragen absolut har betydelse men att de behöver ses i en större kontext.

6 tim
Arnault anländer till rättssalen Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Arnaults advokat: ”Hoppas få en ändring till stånd”

Advokaten Björn Hurtig hoppas att hovrätten når en annan slutsats i våldtäktsmålet mot Jean-Claude Arnault än tingsrätten, vars dom enligt honom ”inte går ihop”. Det säger han till Expressen.
Arnault står åtalad för två fall av våldtäkt på samma kvinna. I tingsrätten dömdes han i det ena fallet och friades i det andra.
– Men jag hoppas kunna få en ändring till stånd, säger Hurtig till Expressen.
Hovrättsförhandlingarna mot Arnault inleddes på måndagen.

6 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Arnault
Trumps USA Första världskriget
Trump i Paris/arméns tweet. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Trumps USA Första världskriget

Franska arméns pik: ”Vi bryr oss inte om regnet”

Donald Trumps beslut att ställa in sitt besök vid en cermoni i Paris på grund av regn har fått kritik från flera håll. Nu har även den franska armén pikat den amerikanske presidenten, skriver Washington Post.
Arméns officiella Twitter-konto la på måndagsmorgonen upp en bild på en soldat i regn och skrev:
”Det regnar men vi bryr oss inte. Vi känner oss fortsatt motiverade.”
Vita huset har förklarat att det var riskabelt för helikoptern att lyfta i lördagens regnväder och att man inte ville orsaka kaos i Paristrafiken genom att låta Trump åka till ceremonin i bil.

2 tim
Melania och Donald Trump möter Emmanuel och Brigitte Macron på lördagen. VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Första världskriget

Churchills barnbarn sågar Trump: Visar inte vördnad

Nicholas Soames, brittisk parlamentsledamot och barnbarn till Winston Churchill, är en av flera som kritiserar Donald Trumps beslut att ställa in ett besök på militärkyrkogården Aisne-Marne på fredagen på grund av dålig väder.
I ett inlägg på Twitter beskriver han Trump som ”patetisk” som ”inte ens kunde trotsa vädret för att visa vördnad till de som stupat”.
Enligt Vita huset bedömde man att vädret var för dåligt för att färdas med helikopter. Barack Obamas tidigare rådgivare Ben Rhodes skriver på Twitter att det ”alltid” finns planer på ett alternativt färdmedel.
”Trump använder USA:s militär för ett politiskt utspel inför valet men sitter på sitt hotell i stället för att hedra de som stred och dog för USA”, fortsätter han.
Vita husets talesperson Sarah Sanders försvarar beslutet:
– Vi kan inte stänga ner stan i fyra timmar för att han ska åka dit och tillbaka, säger hon till NBC News.

Igår 07:13
Läs mer om Trumps USA