Hem
(SVT)

AKB: ”Vill inte riva upp den svenska modellen”

– Det finns några centrala principer som jag tycker att man inte ska riva upp, säger Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra i SVT:s Agenda.
De tre mindre allianspartierna vill ha en lag om sänkta lägstalöner för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden. Men Kinberg Batra sa i veckan tydligt att hon inte kommer att driva igenom ett sådant förslag om hon blir statsminister efter nästa val.
Liberalernas Jan Björklund har kritiserat hennes ultimatum och sagt att allianssamarbetet inneburit att partierna diskuterar frågor gemensamt.
– Det är inte vilken fråga som helst. Det skulle skapa otrygghet och utmana vårt samhällskontrakt och riva upp den svenska modellen, säger M-ledaren i Agenda.

bakgrund
 
Den svenska modellen
Wikipedia (sv)
Den svenska modellen i dess moderna tappning växte fram under 1930-talet som en kompromiss mellan marknadsekonomiska/kapitalistiska intressen av ekonomisk tillväxt och lönsamhet och den av socialdemokrater och socialliberaler drivna socialpolitiska utjämningssträvanden, idén om folkhemmet, som resulterade i ett slags oskrivet samhällskontrakt. Modellen anses av flera historiker (Maths Isacson, Eva Österberg och Ulf Olsson) ha idémässiga rötter i en samförståndskultur i 1800-talets bonde- och brukssamhällen, men också (Jan O. Berg, Anders Kjellberg) i det tidiga 1900-talets första överenskommelser mellan arbetsmarknadsparterna, verkstadsavtalet 1905 och decemberkompromissen 1906.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen