Hem
Advokat Sofia Björksten till höger. (TT)

Åklagare och advokat: 19-åringen bör dömas till vård

I dag meddelas domen mot den 19-åring som dödade 21-åriga Ida Johansson i ett motionsspår i Upplands Väsby i somras. Socialstyrelsens rättsliga råd anser att mannen led av en allvarlig psykisk störning när han dödade kvinnan och att störningen består. Det handlar bland annat om återkommande psykosliknande episoder samt en impulskontrollstörning. I tidiga polisförhör pratade 19-åringen själv om sina impulser.
– Den här impulsen som du berättar om, som du fick när du såg henne. Vad var det för impuls? Vad tänkte du då när du såg henne första gången, frågade förhörsledaren.
– Döda, svarade 19-åringen.
Såväl åklagaren som försvararen har yrkat på att 19-åringen ska dömas till rättspsykiatrisk vård – i enlighet med utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Fler artiklar:

bakgrund
 
Rättspsykiatrisk vård
Wikipedia (sv)
Rättspsykiatrisk vård är i Sverige en av den psykiatriska tvångsvårdens två former, och verkställs efter domstols dom i brottmål. Den lag som reglerar verksamheten är lag om rättspsykiatrisk vård (LRV, 1991). Genom en ändring i LRV gällande från 1 september 2008 infördes öppen rättspsykiatrisk vård, innebärande att personer dömda till rättspsykiatrisk vård efter en period av sluten vård av domstol kan få sin dom kommuterad och därefter inte vara inskrivna vid viss vårdavdelning, men ändå vara skyldiga att hålla regelbunden kontakt med rättspsykiatrin och följa vissa av domstol uppställda villkor avseende boende, sysselsättning, avhållsamhet från droger m.m. Vid misskötsamhet eller försämrad psykisk status kan villkoren bli hårdare och i värsta fall kan domstol besluta att återvandla vården till sluten vård. Det har ibland anmärkts att en kombination av vård och straff resulterar i ingendera.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen