Teckning från rättegången Ingela Landström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terroråtalet i Stockholm

Åklagaren om kodspråket: Kontexten är det viktiga

Chefsåklagaren Per Lindqvist försöker i dagens slutplädering bygga en helhet av bevisen mot de sex terrormisstänkta männen. Det handlar bland annat om textmeddelanden, skriver Expressen.

Lindqvist tar upp chattarna med ord som ”bröllop” och ”vigsel” som han menar är kodord för att kunna kommunicera terrorplaner.

– Det är kontexten som är det viktiga. I den här chatten är det inte tal om vilka som ska gifta sig, vart man ska gifta sig eller vilka som är bjudna, säger åklagare Lindqvist enligt Expressen.

Han menar att textmeddelandena ska förstås i ljuset av vem som yttrar dem – en beväpnad IS-man, enligt hans beskrivning.

– Det är inte fråga om några bröllopsplaner, säger han.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset