Cissi Wallin och Fredrik Virtanen TT
Domen mot Cissi Wallin

Åklagaren yrkar på böter och villkorlig dom för Wallin

Åklagare Daniel Suneson yrkar på att Cissi Wallin döms till villkorlig dom och böter.

Han menar att det inte råder några tvivel om att Wallins Instagram-inlägg med anklagelser mot Fredrik Virtanen rör sig om förtal.

– Det här åtalet handlar inte om att tysta någon, säger han under slutpläderingen enligt Aftonbladet.

Suneson säger också att Virtanens roll som journalist inte kan likställas med den roll som till exempel politiker har, och att allmänintresset inte kan vägas in när man ska bedöma om det var försvarligt av Wallin att publicera inläggen. Sedan tidigare står det klart att Virtanen kräver 240 000 kronor i skadestånd.

Toppnyheter

Svetlana Tichanovskaja Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Lukasjenkos utmanare utropar sig själv till segrare

Svetlana Tichanovskaja, som enligt myndigheternas officiella siffror bara fick 9,9 procent av rösterna i presidentvalet i Belarus, utropar sig själv till segrare.

– Myndigheterna bör tänka på hur de fredligt ska lämna över makten till oss, säger hon på en pressträff, enligt AFP.

De officiella siffrorna har blivit kraftigt kritiserade. Enligt dem fick sittande presidenten Alexandr Lukasjenko – som brukar kallas för ”Europas sista diktator” – 80 procent av rösterna. Tusentals personer har gripits i de efterföljande demonstrationerna.

18 min
Sjukvårdare behandlar en skadad demonstrant i Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En död, dussintals skadade och 3 000 gripna i Belarus

Omkring 3 000 personer har gripits under gårdagens och nattens sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Belarus, uppger landets polis enligt AFP.

I oroligheterna dog en person medan dussintals skadades, uppger människorättsorganisationen Spring 96 enligt Reuters.

Polisen använde distraktionsgranater, gummikulor, vattenkanoner och tårgas för att skingra demonstranterna. Personen som dog blev påkörd av en polisbuss som används för att transportera gripna.

I städer över hela Belarus har tusentals personer samlats för att protestera mot resultatet i gårdagens presidentval, som de anser var riggat.

– Det är ett brott, ett hån mot vårt folk, säger 35-årige demonstranten Alexander till AFP.

3 min
Aleksandr Lukasjenko / Svetlana Tichanovskaja TT
undefined

Valkommission: Storseger för Aleksandr Lukasjenko

President Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent av rösterna i gårdagens presidentval i Belarus, enligt landets valkommissions preliminära siffror.

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja fick 9,9 procent av rösterna, enligt samma statistik.

Redan i går visade en statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko, som ibland kallas ”Europas siste diktator”, hade fått närmare 80 procent av rösterna. Det ledde till att tusentals människor gav sig ut på gator och torg över hela landet för att protestera mot det enligt dem riggade valet.

2 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Demonstration och Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Strukturella reformer behövs i Libanon

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige redan under de första dagarna efter explosionen i Beirut skickat hjälp till Libanon men att behoven är fortsatt stora.

”Internationellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratisk och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturella reformer i Libanon”, skriver Löfven.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat experter till Beirut och Svenska Röda Korset har skickat akut bistånd. Efter att explosionen ägde rum har det varit stora protester mot landets regering.

Igår 16:57
Frankrikes president Emmanuel Macron under givarkonferensen.  Christophe Simon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Givarländer utlovar 2,6 miljarder i stöd till Libanon

Flera länder donerar tillsammans motsvarande 2,6 miljarder kronor för att hjälpa Libanon efter de massiva explosioner som förstörde huvudstaden Beirut i tisdags och tog över 150 människors liv. Det beslutades under en givarkonferens anordnad av Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar AFP.

Enligt ett gemensamt uttalande från deltagarländerna kommer den ekonomiska hjälpen att levereras ”direkt till det libanesiska folket”, rapporterar al-Jazira.

Under konferensen, som anordnades som en videokonferens, uppmanade USA:s president Donald Trump regeringen i Libanon att utföra en ”komplett och transparent” utredning av explosionerna. Enligt ett uttalande från Vita huset sa han också att USA står redo att hjälpa till.

Igår 18:39
Läs mer om Explosionen i Beirut
Coronaviruset Smittan i Sverige
Stefan Löfven/Tarja Halonen. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Finska piken: Länder där män styr klarar sig sämre

Finlands förre president Tarja Halonen anser att länders jämlikhet spelat en stor roll för hanteringen av coronapandemin – och att det gått bättre för länder med kvinnliga ledare. Det säger hon i Yles radioprogram ”Liv och politik” enligt Aftonbladet.

– Vår västra granne, Sverige, verkar inte ha klarat sig så bra, men de har män i spetsen, säger hon.

Halonen lyfter både Finland, med statsminister Sanna Marin, och Tyskland, med förbundskansler Angela Merkel, som exempel på länder som hanterat pandemin bra.

10 min
Agnes Wold. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wold: 70-plussare måste fortsätta vara försiktiga

Fler och fler vågar sig ut i samhället – till restauranger, uteliv och utlandet – trots att coronapandemin inte är över. Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, säger till GT att man inte ska kräva att ungdomar har ”jättetråkigt hela tiden”.

Wold menar att hon blir irriterad när folk kritiserar de yngre för att leva. Det är de äldre som drabbas värst och därför är det också de som ska isolera sig, menar hon.

Hur det kommer att bli i höst kan hon däremot inte svara på.

– Oavsett kommer 70-plussare inte kunna vara mer oförsiktiga. Smittan tar aldrig slut. Den finns alltid någonstans och kan blossa upp, säger hon till tidningen.

2 tim
Anders Tegnell. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Farligt att tro att masker löser problemet

Fler europeiska länder inför krav på munskydd för att förhindra spridningen av coronaviruset – ändå kommer inga nya råd från Folkhälsomyndigheten. I tyska Bild kritiserar statsepidemiolog Anders Tegnell återigen resultaten för munskydden för att vara ”förvånansvärt svagt”.

– Länder som Spanien och Belgien har fått sin befolkning att bära masker – ändå ökade antalet infektioner, säger han och framhåller att det inte finns tillräckliga studier av munskyddets effekter.

Enligt Tegnell handlar det om att inte vagga in invånarna i en falsk trygghet samt att svenskarna inte ska glömma sociala restriktioner och hygienrutiner.

– I alla fall är det mycket farligt att tro att masker kan lösa vårt problem.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Protesterna blev våldsamma under helgen. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på explosionen i Beirut

Fler ministeravhopp väntar: ”Ska ansluta mig till gatan”

Ytterligare tre libanesiska ministrar väntas avgå på måndagen efter att informationsministern och miljöministern avgick i går. En av dem som väntas lämna sitt uppdrag är vice premiärministern och försvarsministern Zeina Akar. Det rapporterar Ekot med hänvisning till källuppgifter i libanesiska medier.

Hittills har 10 av 128 parlamentariker lämnat sina uppdrag.

– Jag har bestämt mig för att lämna min plats i parlamentet och ansluta mig till demonstranterna på gatan, sa parlamentarikern Michel Mouad på en presskonferens i går.

Protesterna mot regeringen har intensifierats till följd av den massiva explosion i Beirut förra veckan, då minst 150 människor dog.

5 tim
Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kaotiska scener i Beirut: ”Regeringen måste avgå”

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut för andra dagen i rad, för att protestera mot regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är scenerna som utspelar sig i staden kaotiska. Många kastar stenar och avfyrar fyrverkerier mot poliser som blockerar en väg in mot parlamentet, och polisen svarar med tårgas.

– Vi vill att hela regeringen avgår nu. Vi vill ha val nu, säger demonstranten Yusef Dour till Reuters.

Många libaneser anklagar regeringen för att bära ansvar för den massiva explosion i Beiruts hamn i tisdags som tog över 150 människors liv.

Igår 16:43
Demonstranter på Martyrtorget i Beirut / Manal Abdul Samad TT
undefined

Libanesiska ministrar avgår efter explosionen i Beirut

Två libanesiska ministrar avgick under söndagen, mot bakgrund av tisdagens stora explosion i huvudstaden och de efterföljande protesterna, rapporterar al-Jazira.

Under förmiddagen meddelade informationsminister Manal Abdul Samad att hon lämnar regeringen, samtidigt som hon bad om ursäkt för att ha svikit det libanesiska folket.

Senare under dagen bekräftade miljöminister Damianos Kattar att även han hoppar av.

I går protesterade runt 10 000 personer i Beirut mot de styrande i landet och under söndagen utbröt nya våldsamma protester.

Igår 18:58
Läs mer om Reaktioner på explosionen i Beirut