Hem
Rachna Dhingra. Överlevare demonstrerar varje år på årsdagen av tragedin, här år 2011. (Privat. AP Photo/Rafiq Maqbool,)

Aktivist om flytt av det dödliga giftet: ”En fars”

Miljöaktivister och boende i indiska Bhopal är starkt kritiska mot flyttningen av 337 ton giftigt avfall 40 år efter världens dödligaste industriolycka. Det rapporterar internationella medier.

– Det ligger kvar 1,1 miljoner ton avfall som de vägrar kännas vid och som fortsätter läcka ut gift i marken varje dag, säger Rachna Dhingra från organisationen Internationella kampanjen för rättvisa i Bhopal.

Hon kallar åtgärden som verkställts på order av domstol för ”en fars” och ifrågasättar att företagen Union Carbide och Dow Chemicals aldrig har ställts till svars.

bakgrund
 
Bhopalkatastrofen
Wikipedia (sv)
Bhopalkatastrofen var ett gasutsläpp som inträffade natten mellan 2 och 3 december 1984 i Bhopal i Madhya Pradesh i Indien, vid en pesticidfabrik ägd av Union Carbide India Limited. Olyckan är den dödligaste industriolyckan i historien.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen