Hem
Chow Hang-tung. (Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN)

Aktivist släppt mot borgen: ”Absurd anklagelse”

Aktivisten Chow Hang-tung i Hongkong har släppts mot borgen, en dag efter att hon greps misstänkt för att ha spridit information om en olaglig sammankomst, rapporterar Reuters.

– Det finns ingen logik i det där. Det är en helt absurd anklagelse, sa hon efter att hon släppts.

Chow Hang-tung är vice ordförande för en organisation som brukar arrangera en årlig manifestation på årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, men i år förbjöds samlingen.

bakgrund
 
Protesterna och massakern på Himmelska fridens torg
Wikipedia (sv)
Protesterna på Himmelska fridens torg var en protestdemonstration och studentrörelse våren 1989 i Peking i Kina. Demonstrationerna slogs slutligen ner av Folkets befrielsearmé natten till 4 juni med ett stort antal dödsoffer varefter händelsen är känd som Massakern på Himmelska fridens torg. Demonstrationerna inleddes i april 1989 efter att Hu Yaobang plötsligt avlidit. Stora mängder studenter samlades på Himmelska fridens torg för att inledningsvis hedra Hu Yaobang, men även för att demonstrera för yttrandefrihet och demokrati. Händelserna trappades upp i maj då en hungerstrejk inleddes på torget. 19 maj ställdes Peking under krigslagar och politikerna beslutade att använda krafttag mot protesterna. I början av juni var Folkets befrielsearmé mobiliserad i Pekings ytterområde. På kvällen 3 juni började militären förflytta sig mot Himmelska fridens torg, men hindras av civilbefolkningen som barrikaderat vägarna. Stridigheter utbröt mellan militären och civilbefolkningen med ett stort antal dödsoffer som följd efter att militären öppnat eld mot civilbefolkningen. Både militärer och civila dödas, och antal offer är okänt men vanliga uppskattningar är från flera hundra upp till 3 000. Efter midnatt omringade militären Himmelska fridens torg som utrymdes under vapenhot. Incidenten har tystats ner av de kinesiska myndigheterna, och ämnet är tabu i Kina. Ord och texter med kopplingar till incidenten är censurerade på internet i Kina.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen