Hem
Svetlana Aleksijevitj. (CHRISTINE OLSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN)

Aleksijevitj lämnar ryska Pen i protest

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj lämnar den ryska Pen-klubben i protest. Den vitryska författaren är den senaste i raden som lämnat sedan styrelsen röstade om att utesluta journalisten och aktivisten Sergej Parchomenko.

I ett uttalande skriver hon: ”Min kommentar till Parchomenkos uteslutning kan endast vara en ansökan att lämna ryska Pen, vars ideal kränkts å det grövsta.”

Pen är en internationell organisation som slår vakt om yttrandefrihet och förföljda författare.

bakgrund
 
Pen
Wikipedia (sv)
PEN (ibland PEN-klubben) är en världsomfattande förening för skribenter. PEN stod ursprungligen för Poets, Essayists, Novelists (poeter, essäister, romanförfattare), men numera inkluderas alla typer av skribenter, såsom journalister och historiker. Föreningens syfte är att främja vänskap och intellektuellt utbyte mellan skribenter, upplysa om litteraturens roll för ömsesidig förståelse och världskultur samt kämpa för yttrandefriheten och försvara skribenter som förtrycks, fängslas och ibland dödas för sina åsikter. PEN är världens äldsta människorättsorganisation och världens äldsta internationella litterära organisation. Den första PEN-klubben bildades i London 1921 av författarinnan Catherine Amy Dawson Scott, och John Galsworthy var dess första ordförande. Bland de första medlemmarna märktes Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw och H.G. Wells. En av de första PEN-klubbarna som bildades utanför Storbritannien var Svenska PEN-klubben, grundad 1922. År 1926 samlades medlemmar från 15 nationsklubbar i Berlin, och man bildade då paraplyorganisationen International PEN, som sedan dess haft sitt högkvarter i London. I dag finns det PEN-klubbar i 102 länder. Bland tidigare ordförande för den internationella paraplyorganisationen märks Alberto Moravia, Heinrich Böll, Arthur Miller, Pierre Emmanuel, Mario Vargas Llosa och György Konrád.
bakgrund
 
Svetlana Aleksijevitj
Wikipedia (sv)
Svetlana Aleksandrovna Aleksijevitj (vitryska: Святлана Аляксандраўна Алексіевіч, ryska: Светлана Александровна Алексиевич), född 31 maj 1948 i Stanislav (i dag Ivano-Frankivsk) i sovjetrepubliken Ukraina, är en vitrysk, ryskspråkig författare. Aleksijevitj har skrivit en serie dokumentärromaner om "sovjetmänniskan" vid namn Utopins röster - Historien om den röda människan. Till de mest kända böckerna hör Bön för Tjernobyl, Kriget har inget kvinnligt ansikte och Tiden second hand. Som en av den samtida ryska litteraturens främsta företrädare tilldelades hon 2015 Nobelpriset i litteratur "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen