Hem
Algblomning utanför Stockholm 2020. Illustrationsbild. (Pontus Lundahl/TT)

Algblomningen är här – rör sig in mot Sveriges kust

Världsnaturfonden, WWF, varnar för att giftiga blågröna alger har börjat röra sig mot Sveriges kust. Stora algblomningar har redan setts utanför Gotland.

Mats Johansson, expert på vattenförvaltning och övergödning på WWF, varnar för att ökade utsläpp bidrar till algblomning.

– Om vi inte lyckas vända trenden och kraftigt minska våra utsläpp så kommer vi fortsatt få se stora och återkommande algblomningar i framtiden, säger han i ett uttalande.

Algblomning, som kan vara farligt för både människa och djur, sker naturligt i sjöar och hav men riskerar att bli större och ske oftare på grund av övergödning.

Olika typer av algblomning

Algblomningar har olika färg och utseende beroende på hur stora de är och vilken art det handlar om. Blågröna algblomningar i Östersjön ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Giftigheten varierar mellan olika arter.

Mareld är ett fenomen som förekommer främst under sensommaren eller hösten och är vanligast på västkusten. På kvällen syns självlysande plankton som ljusblixtar i vattnet. På dagen ser man tegelröda stråk i vattnet. När de samlas i tillräckligt stora grupper skapas så kallad mareld.

Källa: SMHI och WWF (TT)

bakgrund
 
Algblomning
Wikipedia (sv)
Algblomning eller vattenblomning är en kraftig tillväxt av planktonalger där de på kort tid bildar stora populationer. Normalt blommar planktonalger nära vattenytan eftersom det är ljusast där. Starkt solsken och lugnt väder där inte vattenytan rörs om, och god tillgång av näringsämnen som kväve och fosfor ger goda betingelser för att algblomningen ska komma igång. Algblomningar förekommer naturligt och är en viktig del av näringskedjan i havet. De kan också vara resultatet av människans övergödning. När blomningen avklingar sjunker algerna till botten vilket kan orsaka syrebrist. Begreppet skall inte blandas samman med den blomning som förekommer hos blomväxter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen