Algblomningen är här – rör sig in mot Sveriges kust
Världsnaturfonden, WWF, varnar för att giftiga blågröna alger har börjat röra sig mot Sveriges kust. Stora algblomningar har redan setts utanför Gotland.
Mats Johansson, expert på vattenförvaltning och övergödning på WWF, varnar för att ökade utsläpp bidrar till algblomning.
– Om vi inte lyckas vända trenden och kraftigt minska våra utsläpp så kommer vi fortsatt få se stora och återkommande algblomningar i framtiden, säger han i ett uttalande.
Algblomning, som kan vara farligt för både människa och djur, sker naturligt i sjöar och hav men riskerar att bli större och ske oftare på grund av övergödning.
Olika typer av algblomning
Algblomningar har olika färg och utseende beroende på hur stora de är och vilken art det handlar om. Blågröna algblomningar i Östersjön ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Giftigheten varierar mellan olika arter.
Mareld är ett fenomen som förekommer främst under sensommaren eller hösten och är vanligast på västkusten. På kvällen syns självlysande plankton som ljusblixtar i vattnet. På dagen ser man tegelröda stråk i vattnet. När de samlas i tillräckligt stora grupper skapas så kallad mareld.
Källa: SMHI och WWF (TT)