Älskad krigsförbrytare eller skicklig diplomat?
Världsmedierna gör sitt bästa för att sammanfatta Henry Kissingers hundraåriga liv, som tog slut på onsdagen. Rolling Stones skribent Spencer Ackerman är mycket kritisk till den före detta amerikanska utrikesministerns livsgärning. Han hänvisar bland annat till forskaren Greg Grandin som uppskattat att Kissinger, tillsammans med de tidigare presidenterna Gerald Ford och Richard Nixon, bar ansvaret för att 3–4 miljoner människor dog världen över på 1970-talet. Ackerman stämplar Kissinger som en ”ökänd krigsförbrytare” som älskades av den ”amerikanska eliten”.
Å andra sidan kan man också betrakta Kissinger som en politiker med ”makalösa diplomatiska färdigheter”, skriver Jonathan Steele i The Guardian. Han minns hur Kissinger mejslade fram det första fredsavtalet mellan Israel och Egypten. Han nämner också avtalet om Vietnamkriget, som tillsammans med flera insatser resulterade i att Kissinger belönades med Nobels fredspris.
Läckta dokument visade dock senare på Kissingers ”förakt för mänskliga rättigheter”. Avslöjandena visade hur han bett FBI att avlyssna sina medarbetares telefoner, att han gett grönt ljus för Indonesiens diktator att invadera Östtimor, och att han tillät den sydafrikanska apartheidregimens invasion av Angola.
Foreign Policys kolumnist Michael Hirsh kallar Henry Kissinger för en ”koloss på världsscenen”. Trots den kritik och de kontroverser som kom att omgärda den tidigare toppolitikern förlorade han aldrig stämpeln som ”USA:s framstående utrikesexpert”, skriver Hirsh.