Hem
(Michel Spingler / TT / NTB Scanpix)

Alt right-rörelsen hetsar på ryktesspridning om Macron

Den amerikanska alt right-rörelsen har mobiliserat mot mittenkandidaten Emmanuel Macron i det franska valet. Sedan fredagens hackerattack har man försökt få spridning för hashtagen #MacronLeaks på Twitter och uppmuntrat rykten som är skadliga för kandidaten, skriver NY Times.

– Antiglobalisterna försöker bli globala, det finns en känsla av att man ska exportera revolutionen, säger Ben Nimmo från tankesmedjan Atlantic Council som har studerat extremhögerns försök att påverka Macrons kampanj.

En av de första att använda #MacronLeaks var Jack Posobiec, skribent på The Rebel, en publikation långt ut på högerkanten. NY Times skriver att det inte finns bevis för att nätkampanjen mot Macron orkestrerats av den löst sammansatta alt right-rörelsen, men att anhängare samlats på sajter som 4chan och Discord som tidigare använts för att koordinera stödet för Donald Trumps presidentkampanj.

bakgrund
 
Alt-right
Wikipedia (sv)
Alt-right eller alternative right, på svenska även alt-högern och den alternativa högern, är en löst sammanhållen högerextrem falang inom amerikansk konservativ politik. Rörelsens namn syftar på alternative right, det vill säga alternativ höger, vilket syftar på att den skiljer sig från mittfåran inom amerikansk konservatism, som till stor del representerants av Republikanska partiet. Den mestadels internetbaserade rörelsen fick vind i seglen under det amerikanska presidentvalet 2016 då den uttalade stöd för den republikanske kandidaten Donald Trump, som senare vann valet. Några av rörelsens mest högröstade förgrundsgestalter är journalisten Milo Yiannopoulos, som arbetar som teknikredaktör på den högerextrema sajten Breitbart News, samt Richard Spencer, chef för tankesmedjan National Policy Institute som förespråkar vit nationalism. Till de ledande företrädarna räknas även Andrew Anglin som driver hemsidan Daily Stormer. Två stora ikoner inom den alternativa högern är Alex Jones och Paul Joseph Watson, som båda arbetar med sociala medier och nyhetssajten InfoWars.com. Varken Yiannopoulos eller Watson ser sig själva som Alt-right, men identifierar sig med den delen, vilken ofta kallas för New-right, som är mindre besatta av judars påverkan på medierna, utan bara är trött på de traditionella konservativa som man menar gett upp kampen mot vänstern. Alt-right-rörelsen har senare också sammanknutits med Gamergate-rörelsen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen