Hem
Svensk soldat då Stockholms amfibieregemente genomför marinövningen Archipelago Endeavor i september. (Mikaela Landeström/TT / TT Nyhetsbyrån)

Analys: Akilleshälen är att vi har för lite av allting

Statsminister Ulf Kristersson skriver på X att Sverige står redo att ”axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet”. Men vilken del handlar det egentligen om?

SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin lyfter den svenska marinen och vår unika kunskap vad gäller Östersjön och krigföring i arktisk miljö som områden där Sverige sticker ut.

”Vår akilleshäl är väl att vi har ’för lite av allting’, som marinchefen Ewa Skoog Haslum sa om marinen när jag intervjuade henne under Folk och försvar i Sälen i januari”, skriver Larsson Hultin.

Det ungerska godkännande innebär en stor lättnad för regeringen som lyft Natomedlemskapet som Sveriges viktigaste säkerhetsfråga. På den punkten är SVT:s politiska kommentatorer Elisabeth Marmorstein och Mats Knutson överens.

– Det ska ses i ljuset av att den här regeringen vill se det här året som ett leveransår för Tidösamarbetet, säger Marmorstein i SVT:s direktsändning.

Marmorstein tror emellertid inte att beskedet kommer att leda till en snabb och stor uppgång för högern i opinionen, eftersom det var väntat för de flesta väljare.

Det här händer nu i Natoprocessen

Efter att Ungerns parlament nu godkänt den svenska Natoansökan måste beslutet undertecknas av landets talman och president. László Kövér är för närvarande både talman och tillförordnad president och kommer därför skriva under protokollet två gånger. Detta ska ske inom fem dagar.

När protokollet är underskrivet skickas det med flygplan till Washington DC och lämnas över till USA:s utrikesdepartement. Samtidigt behöver Sverige formellt fatta ett regeringsbeslut som godkänner riksdagsbeslutet att gå med i försvarsalliansen.

Den långa processen går i mål när Sveriges flagga hissas bredvid övriga länders flaggor vid Natos högkvarter i Bryssel.

Källor: TT, Expressen, SVT

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen