Hem
(Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN)

Analys: Amazon har hittat sitt Windows i Alexa

Ai-assistenten Alexa kan bli för Amazon vad Windows var för Microsoft eller vad Android är för Google. Det skriver analytikern Ben Thompson i ett inlägg på sin blogg Stratechery, vilket inleds med en bakgrund om operativsystemens nyckelroll på techmarknaden. Alexa är, förenklat, systemet i Amazons högtalare Echo som exempelvis kan läsa upp väder eller sätta på en låt utifrån en användares röstkommando.

Sedan Amazon byggde produkten Echo och systemet Alexa, ur spillrorna av misslyckandet Fire Phone, har man lyckats med två saker, fortsätter Thompson. Dels har man gjort det möjligt för en rad tillverkare att göra produkter från termostater till lampor kompatibla med Alexa. Dels har man öppnat upp systemet, något som har märkts under årets CES-mässa där flera konkurrenter har presenterat utmanare till Echo baserade på Alexa.

”Sammanfattningsvis, Amazon bygger operativsystemet för hemmet – och dess namn är Alexa – och det har alla egenskaper som du kan förvänta dig av ett operativsystem”, skriver Thompson.

Han får medhåll av Bloombergs Shira Ovide som ger Amazon och Google ett försprång i kampen om framtidens operativsystem.

”Amazon har seglat upp som en överraskande utmanare för kontrollen över hemmets operativsystem”, skriver hon.

bakgrund
 
Amazon Alexa
Wikipedia (en)
Alexa is an intelligent personal assistant developed by Amazon.com's Lab126, made popular by the Echo. It is capable of voice interaction, music playback, making to-do lists, setting alarms, streaming podcasts, playing audiobooks, and providing weather, traffic and other real time information. Alexa can also control several smart devices using itself as a home automation hub. Most devices with Alexa allow users to activate the device using a wake-word (such as Echo), other devices require you to push a button in order to activate listening-mode. Currently, interaction and communication with Alexa is only available in English and German.
bakgrund
 
Operativsystem
Wikipedia (sv)
Ett operativsystem är ett datorprogram eller en samling datorprogram som syftar till att underlätta användandet av en dator, genom att utgöra länken mellan datorns maskinvara och de tillämpningsprogram som användaren vill köra på datorn. Operativsystemet är ansvarigt för hanteringen av central maskinvara, koordinationen av datorns aktiviteter och för fördelandet av resurser på datorn. Det kan ses som datorns "grundlag" – en standardiserad regeluppsättning som bestämmer hur program och användare får använda datorns olika delar. Ett operativsystem kan delas upp i tre delar: operativsystemskärnan, en grundläggande uppsättning användarprogram och systembiblioteken. Kärnan hanterar datorns resurser, till exempel arbetsminne, in- och utmatningsenheter och processortid och fördelar dessa mellan de program som körs i datorn och ser till att det inte uppstår några konflikter mellan dem. Användarprogrammen ger användaren möjlighet att använda systemet och består i allmänhet av allt ifrån konfigurationsverktyg och textredigerarprogram till program för att formatera hårddisken. Systembiblioteken är de programbibliotek som erbjuder datorplattformens grundläggande infrastruktur för övriga program. Vilka program och programbibliotek som skall räknas till operativsystemet är omdebatterat. Riktgivande definitioner varierar från att räkna in endast operativsystemets kärna och komponenter som brukar finnas i kärnan till ”det som följer med installationmedierna”, vilket i tiderna i allmänhet var ekvivalent med det som åtminstone kunde förväntas vara installerat på ifrågavarande operativsystem. För exempelvis en linuxdistribution är den senare definitionen klart olämplig, då den inbegriper all programvara som i allmänhet installeras. Tillämpningsprogram så som ordbehandlare och webbläsare hör inte till operativsystemet.

Läs även

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen