Hem
Putin och Kim under ett möte 2019. (Yuri Kadobnov / AP)

Analys: Är vapen bara början för Ondskans axelmakter?

Rysslands isolering har skickat landet i en ny oroande riktning. Det skriver Justin McCurry i The Guardian om uppgifterna att Putin ska ta emot Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Ryssland.

”Rysslands beslut att vända sig till Nordkorea för vapen är ett tecken på en snabbt förändrad dynamik i ländernas relation”, skriver han.

År 2011 stod Ryssland bakom FN-sanktionerna mot Nordkorea kring robotar och kärnvapen. Nu är läget annorlunda. McCurry noterar att vissa experter varnar för att de två länderna ytterst kan komma att ingå i en djupare allians.

En sådan form av ”Ondskans axelmakter”, där även Kina skulle kunna ingå, vore ett problem för väst, säger militäranalytikern Sean Bell till Sky News. Att USA nu sprider underrättelseuppgifterna om att Kim kan resa till Ryssland är ett försök att stoppa mötet, med tanke på Kims välkända paranoia kring att lämna landet, säger han.

Samma paranoia fokuserar Nicola Smith på i sin analys i The Telegraph:

”Om Kim personligen gör resan till Vladivostok tyder det på att mötet med Putin går långt bortom ett vapenavtal och skapar en djupare allians mellan två pariastater.”

bakgrund
 
Ondskans axelmakter
Wikipedia (sv)
Ondskans axelmakter (engelska: axis of evil) är ett amerikanskt politiskt uttryck, skapat av David Frum och lanserat av USA:s president George W. Bush, i hans tal till nationen, den 29 januari 2002. De så kallade ondskans axelmakter, vilka refererar till såväl andra världskrigets axelmakter som Ronald Reagans term ondskans imperium, består i detta fall av "regimer som ger stöd och skydd åt terrorister". De länder som Bush uttryckligen nämnde var Irak, Iran och Nordkorea. Senare har även Syrien, Libyen och Kuba förts upp på listan. Frasen "Ondskans axelmakter" (ursprungligen "hatets axelmakter"), formulerades av Bushs dåvarande talskrivare, David Frum, och är laddad med historia och symbolik – i dess hänsyftning till axelmakterna under andra världskriget: Tyskland, Italien och Japan.

Läs mer (4 september)

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen