Analys: Dödskjutningen visar faran med brexit
Dödskjutningen av journalisten Lyra McKee i Londonderry visar en av de allvarligaste farorna med brexit, nämligen hur skör freden på Nordirland är, skriver DN:s Erik de la Reguera i en analys.
Han menar att brexit ger radikala republikanska grupper näring och att de kan spela på oron för att nya gränsposteringar ska införas på gränsen mellan Irland och Nordirland, vilket snabbt kan trappa upp våldet.
Brexit riskerar inte bara att få ekonomiska följder, skriver han, utan kan också ”indirekt leda till ett nytt inbördeskrig”.
I The Guardian skriver Henry McDonald att dödsskjutningen visar att Nordirland, ännu 21 år efter Långfredagsavtalet, har lång väg kvar till att bli ett normalt samhälle efter årtionden av konflikt.
bakgrund
Långfredagsavtalet
Wikipedia (sv)
Långfredagsavtalet (engelska: Good Friday Agreement; (iriska: Comhaontú Bhéal Feirste eller Comhaontú Aoine an Chéasta; ulsterskotska: Bilfawst Greeance eller Guid Friday Greeance) är ett fredsavtal som slöts långfredagen den 10 april 1998 mellan de brittiska och irländska regeringarna, med stöd från flertalet av de politiska partierna i Nordirland. Avtalet rör förhållanden inom Nordirland; mellan Nordirland och Republiken Irland; samt mellan Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland och Republiken Irland.
Läs mer
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen