Analys: En tidigare nynazist kan hamna i regeringen
Det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) har styrt agendan under valkampanjen i Österrike till att handla främst om invandring. Om partiet som väntat ingår i en regeringskoalition efter valet kan det bli första gången sedan andra världskriget som en politiker med bakgrund inom nynazismen hamnar i en europeisk regering, skriver Philip Oltermann i en analys i The Guardian.
Han hänvisar till FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache, som greps av tysk polis när han var 20 år för att han deltagit i en marsch organiserad av en olaglig nynazistisk grupp som försökte efterlikna Hitlerjugend. Strache har senare tagit avstånd från sina handlingar som ung och har förfinat partiets metoder till att fokusera mer på motstånd mot islam och mindre på allmänt motstånd mot utlänningar.
DN:s Annika Ström Melin skriver om hur det politiska klimatet i Europa förändrats sedan FPÖ:s politiska framgångar i början på 2000-talet. När partiet, som då leddes av Jörg Haider, ingick i en koalitionsregering inledde fjorton EU-länder en diplomatisk bojkott mot Österrike. Men nu verkar ingen höja på ögonbrynen. Det som gav upphov till stora protester då har nu ”blivit politisk vardag i EU,” skriver hon.