Hem
Angela Merkel, som på onsdagen meddelade att EU inte erkänner valresultatet i Belarus/Demonstranter i Minsk. (TT)

Analys: EU:s sanktioner kommer inte att fungera

Varje val sedan 1996 har följts av EU-sanktioner mot Belarus. Samtidigt har Aleksandr Lukasjenko hållit kvar vid makten. Det är tydligt att taktiken inte fungerar, skriver den belarusiske journalisten Marjia Sadouskaja-Komlach i en analys i Politico.

Hon beskriver hur EU 1997 avbröt bilaterala relationer och frös biståndet till Belarus efter att Lukasjenko upplöst parlamentet och använt en folkomröstning för att ta nästintill obegränsat med makt. Men när nya länder gick med i EU 2004 återupptogs kontakter och bistånd återinfördes gradvis samtidigt som Belarus gick med i den så kallade Europeiska grannskapspolitiken.

”Detta mönster – åtstramningar, sanktioner, närmanden och lättnader – fortsätter att upprepa sig i dag”, skriver Sadouskaja-Komlach.

SvD:s utrikesreporter Tomas Lundin skriver att vad som behövs är troligen att någon av Lukasjenkos förtrogna byter sida, men än har ingen vågat.

”Det vore i så fall en riskfylld manöver. Repressionsapparaten är fortfarande intakt och den som utmanar Lukasjenko måste räkna med det värsta.”

bakgrund
 
Europeiska grannskapspolitiken
Wikipedia (sv)
Europeiska grannskapspolitiken utgör en del av Europeiska unionens yttre förbindelser och innefattar samarbete med de stater som gränsar till Europeiska unionen i söder och öster, med undantag för Ryssland samt de stater som räknas som kandidatländer eller potentiella kandidatländer. Grannskapspolitiken innefattar bland annat Medelhavsunionen och Östligt partnerskap. I samarbetet ingår, förutom Europeiska unionen och dess medlemsstater, följande stater: Algeriet, Armenien, Azerbajdzjan, Egypten, Georgien, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Moldavien, Syrien, Tunisien, Ukraina och Vitryssland. Även palestinska myndigheten omfattas av samarbetet.Samarbetet syftar bland annat till att stabilisera regionen, förbättra demokratisk och ekonomisk utveckling och bekämpa korruption. På längre sikt syftar grannskapspolitiken till att staterna ska ingå i unionens inre marknad.Ryssland omfattas inte av grannskapspolitiken, utan har istället ingått ett särskilt partnerskap med Europeiska unionen. De stater som har ansökt om medlemskap i unionen eller som har utlovats medlemskap på längre sikt omfattas inte heller av grannskapspolitiken. Med undantag för Turkiet, som ingår i en egen tullunion med EU, omfattas dessa stater istället av stabiliserings- och associeringsavtal. Den 16 februari 2011 kritiserade Cypern, Frankrike, Grekland, Malta, Slovenien och Spanien grannskapspolitiken för att vara allt för inriktad på de östligt belägna grannländerna. De krävde därför att resurserna skulle fördelas mer jämnt mellan de södra och östra grannländerna, inte minst till följd av protesterna i arabvärlden 2010–2011.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen