Hem
Carmen Reinhart. (TT/Wikimedia)

Analys: Flykten från Italien har redan börjat

Italienarna sätter inte så stor tilltro till opinionsundersökningar inför folkomröstningen den 4 december. Efter den överraskande utgången av brexitomröstningen och Donald Trumps seger i USA:s presidentval är det förståeligt, skriver Carmen Reinhart, ekonomiprofessor på Harvarduniversitetet, i en analys på Project Syndicate.

Men det finns en realtids-undersökning som pekar på hur finansmarknadens känselspröt tolkar utsikterna för Italiens framtid: kapitalutflödet ur landet har ökat under året.

Reinhart jämför situationen med den för Grekland för ett och ett halvt år sedan.

”De ekonomiska och politiska förutsättningarna skiljer sig åt för de två skuldtyngda länderna på många sätt, men det finns också likheter. Exempelvis har den ekonomiska tillväxten i länderna halkat efter rejält jämfört med andra utvecklade ekonomier de senate tio åren.”

Någon direkt motsvarighet till de grekiska bankernas obestånd under krisen finns heller inte i Italien, med undantag av krisläget för landets tredje största bank, Monte dei Paschi, skriver hon. Ett nej i folkomröstningen och en befarad påföljande politisk osäkerhet i landet skulle kunna innebära att regeringens räddningsplan för banken omintetgörs med en påspädning av bankkrisen som följd.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen