Hem
Maliska trupper vid Radisson Blu hotell i Bamako. (HABIBOU KOUYATE / AFP)

Analys: Frankrike ett utvalt mål för terrorister

Dådet i Mali kan ses som en förfärlig uppföljning av terrordåden i Paris för en vecka sedan, skriver SVT:s politiske kommentator Bo Inge Andersson i en analys. Dagens attack mot ett hotel äger troligen rum för att Frankrike engagerat sig militärt i landet, menar han.
”Trots rädslan för nya terrordåd i hela Europa är trycket just nu hårdast på Frankrike.”
Andersson skriver att det än så länge är svårt att säga vilka som står bakom dådet i Mali eftersom där finns en rad radikala grupper.
”En terrorgrupp är Ansar al-Din som stått nära al-Qaida. Efter terrordåden i Paris för en vecka sedan uppmanade dess ledare till fler attacker mot Frankrike.”

bakgrund
 
Konflikten i Mali
Wikipedia (sv)
Konflikten i Mali startade den 17 januari 2012 då tuareggerillan MNLA i norra Mali gjorde uppror mot regeringsarmén. Gerillan erövrade tre av landets norra provinser och utropade en oberoende nation, Azawad där. Malis armé, som var besvikna på att de inte fått vapenkraft nog att bekämpa gerillan, svarade med att i mars 2012 genomföra en regeringskupp och att störta president Amadou Toumani Touré. De lyckades dock inte slå tillbaks MNLA-gerillan i norr, som tvärtom stärkte sin ställning i regionen. Efter hand manövrerades MNLA ut av väpnade islamistgrupper som Ansar al-Din och AQIM vars mål är att göra landet till en gudsstat med sharialagar. När dessa avancerade söderut mot Bamako ingrep fransk och västafrikansk militär och drev ut islamist-gerillan i öknen. Ett fredsavtal slöts i juni 2013 med tuaregrebellerna och i juli hade läget stabiliserats så att det blev möjligt att arrangera presidentval.
karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen