Analys: Huthirebellernas attacker i Röda havet kan bli ett hot mot världsordningen
Huthirebellernas återkommande attacker i Röda havet utgör ett potentiellt större hot mot säkerheten i världen än vad kriget på Gazaremsan gör, skriver Zoran Kusovac i en analys för Al Jazeera. Han menar att striderna i Gaza, åtminstone i nuläget, är en regional angelägenhet med endast två direktinvolverade parter.
Ett försämrat säkerhetsläge i Röda havet skulle dock kunna få stora globala effekter och rucka världsordningen, skriver Kusovac. Bland annat lyfter han fram den enorma mängd olja som varje dag fraktas genom Bab el-Mandeb-sundet mellan Djibouti och Jemen, där huthirebellerna har sitt fäste. Hoten mot fraktfartygen kan få flera konsekvenser. Bland annat dyrare transporter och stigande oljepriser, som i sin tur spiller över på ”nästan allt annat”.
Mark Stone, USA-korrespondent för Sky News, skriver i en analys att attackerna i Röda havet, som inleddes i november när huthirebellerna kapade fraktfartyget Galaxy Leader, har ökat sannolikheten för en militär konflikt.
Den USA-ledda säkerhetsstyrka som presenterades på måndagen, tänkt att säkra handeln i Röda havet, signalerar att situationen i regionen har en stor global påverkan. En större militär närvaro i området ökar samtidigt risken för fler huthiattacker vilket kan trigga en konfrontation, menar Stone.