Hem
(Shutterstock)

Analys: Inflationssmockan påminner om finanskrisen

Inflationens återkomst för tankarna till finanskrisen i slutet på 00-talet, skriver Wall Street Journals Greg Ip i en kommentar. Båda tog experter och bedömare på sängen. Båda började i USA och spred sig över världen. Båda kan tvinga beslutsfattare världen över att lägga om kursen.

Han tar avstamp i ett tal i vilket BIS-toppen Agustín Carstens bland annat säger att ”den lins vi använt för att tolka den ekonomiska utvecklingen sedan 90-talet kan vara trasig”.

Ip resonerar att dynamiken i ekonomin håller på att förändras. Det har funnits ett antagande om att priserna korrigerar sig själv – och prisrörelser i en sektor har sällan ”spillt över” till den bredare ekonomin. Så är det inte längre vilket är en statistisk signal om att vi är på väg att lämna en lågräntemiljö för en högräntemiljö.

DI:s Nils Åkesson är inne på ett liknande spår och konstaterar från ett svenskt perspektiv att det mest besvärliga med torsdagens oväntat höga inflationsutfall är att det mesta blev dyrare i mars.

”Med allt fler tecken på att pristrycket nu sprids brett i ekonomin börjar brasan brännas på riktigt”, skriver han.

bakgrund
 
Bank for International Settlements
Wikipedia (sv)
Bank for International Settlements förkortas BIS är ett samarbetsorgan för 60 (2012) centralbanker, däribland Sveriges riksbank. Organisationen grundades 1930 av centralbankerna i Belgien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Tyskland samt av två privata bankkonsortier från Japan och USA för att hantera Tysklands betalning av krigsskadeståndet efter första världskriget enligt Versaillesfredens och Youngplanens villkor. BIS har 1930-2003 använt guldfranc som valuta vid internationella avtal. Idag fungerar BIS som "centralbankernas centralbank". I Europa har BIS arbetat för upprättandet av en europeisk centralbank med BIS som en supranationell organisation på nivån ovanför denna bank.

Erbjudande: Läs Omni Ekonomi gratis i två månader

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest.

Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer.

Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen