Hem
(FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Analys: Investerare drar sig troligen inte ur

Efter nyheten om att toppchefer inom Lundin Petroleum misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott sjönk aktien på Stockholmsbörsen – men främst på grund av vikande oljepris. Det skriver DN:s Birgitta Forsberg i en snabbanalys av vad misstankarna innebär för bolaget. Det är svårt att säga, konstaterar hon, men skriver samtidigt att de som investerar i bolaget är väl medvetna om att det verkar i konflikthärjade områden. ”Det är inte säkert att så många investerare drar sig ur som man kanske skulle kunna tro”, skriver Forsberg.

SvD:s Björn Lindahl är i en analys inne på samma linje. Han menar att det knappast – trots Lundins förklaringar – är normalt att anklagas för att ha varit medhjälpare i ett folkrättsbrott. Hur värdet på bolagets tillgångar nu påverkas är svårt att sia om, skriver han.

bakgrund
 
Lundin Petroleum
Wikipedia (sv)
Lundin Petroleum är ett svenskt multinationellt petroleumbolag som är engagerat i prospektering och produktion av petroleum och naturgas, noterat på Stockholmsbörsens Large Cap lista och ingår i storbolagsindexet OMXS30. Huvudkontoret ligger på Hovslagargatan 5 i Stockholm. Företaget bildades 2001 ur gamla Lundin Oil AB, som grundades av Adolf Lundin. Huvudägare för alla bolag i Lundinsfären är familjen Lundin. Adolfs son Ian H. Lundin är styrelseordförande och i styrelsen sitter också den andra sonen Lukas H. Lundin, som även är styrelseordförande för ett flertal av dotterbolagen. VD är Ashley Heppenstall. Bland tidigare styrelsemedlemmar finns utrikesminister Carl Bildt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen