Analys: Kamp om etern bakom Al Jazeera-dispyt
Det faktum att Qatars grannländer kräver att man stänger tv-kanalen Al Jazeera visar att de fyra länderna använder den diplomatiska krisen för att ge uttryck för missnöjen som grott under lång tid. Det skriver Gregg Carlstrom i en analys i The Atlantic.
Al Jazeera, som grundades 1996, blev snabbt en törn i sidan till flera av de äldre, auktoritära regimerna i Mellanöstern. Kanalen blev ett forum för en öppen debatt och rapporterade kritiskt om många regimer, förutom den i Qatar, skriver han.
Det är en stor skillnad mellan den engelskspråkiga kanalen, som fortfarande upprätthåller en viss nivå av opartiskhet, och Al Jazeera på arabiska. I samband med den arabiska våren genomgick den senare en stor förändring då man gick över från att ha stöttat revolterna till att ge sitt stöd till islamistiska rebeller, skriver Carlstrom och radar upp flera exempel på när reportrar gett uttryck för extremistiska åsikter.
Det är dock inte främst detta som besvärar Saudiarabien, som trots allt är källan till den ultrakonserativa sunni-ideologi som har fått allt mer utrymme på Al Jazeera. I stället är det faktumet att landet har en rivaliserande tv-kanal, Al Arabiya:
”Det är en sorglig upplösning av den arabiska våren: Sex år efter en våg av prodemokratiska revolutioner handlar den senaste krisen i regionen om vilken arabisk auktoritär stat som kontrollerar etern.”
Om skribenten
Greg Carlstrom är en journalist baserad i Tel Aviv. Han arbetade för Al Jazeera i fyra år, fram till mitten på 2013.