Analys: Krisen riskerar bli seglivad – passivitet är ute
Att företagen i allt högre utsträckning behåller personal trots att de inte behöver dem just nu borde inte förvåna finansminister Elisabeth Svantesson (M). Det skriver SvD Näringslivs Johan Carlström i en analys efter dagens budgetbesked. Pandemin blev en lärdom för företag som står utan arbetskraft och nu hoppas många av dem att krisen snart blåser över.
Även regeringen bedömer i sin prognos att arbetslösheten endast ökar till 8,3 procent 2025 från 7,5 procent förra året.
Men om krisen blir mer seglivad ”riskerar vi få se en ketchupeffekt, där företagen gör sig av med all personal som de hamstrat. I det läget skulle finansministerns prognos komma på skam”, skriver Carlström.
DN:s Carl-Johan von Seth skriver att regeringens metod för att ”bekämpa inflationen” blivit synonymt med allmän inaktivitet. Regeringen bidrar till inflationsbekämpningen genom stram finanspolitik, vilket enligt von Seth betyder att inte göra särskilt mycket alls.
”Blickar man utanför Sverige är det också slående hur ovanlig den hållningen har blivit. Att göra ingenting, låta staten och finanspolitiken stå tillbaka, är ute”, skriver han.
Läs också
Navigera det ekonomiska läget med Omni Ekonomi
Inflation, räntehöjningar och svängande börsrörelser – hur navigerar man det utmanande ekonomiska läget?
Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande bevakning av börs- och bolagsnyheter. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att hantera marknaderna.