Hem
Försäljare i Gaza öppnar ett fönster i sin butik efter ett flyganfall. Arkivbild. (John Minchillo / AP)

Analys: Omöjliga idén kan vara möjlig framtid för Gaza

Ett indirekt styre av den Palestinska myndigheten i Gaza är en idé som är värd att ta i beaktande när kriget i regionen väl är över, skriver Graeme Wood i en analys för The Atlantic. Han erkänner att upplägget visserligen får betraktas som ett långskott men att det skulle vara att föredra framför en ”vag israelisk närvaro”.

Wood konstaterar också att den israeliske oppositionsledaren Yair Lapid har resonerat kring en sådan möjlig lösning.

Steven A Cook skriver i Foreign Policy att kriget inte kommer att lösa kärnkonflikten mellan Israel och Palestina. Han noterar att USA har uttryckt en önskan om att den Palestinska myndigheten ska ansvara för både Västbanken och Gaza när krutröken har lagt sig. Men visionen kommer förmodligen inte att bli verklighet, tror Cook.

Han skriver att Hamas kritik mot Palestinska myndigheten handlar om att den främjar israeliska och amerikanska intressen på bekostnad av palestiniernas rättigheter.

”På den punkten har Hamas inte fel”, avslutar Cook.

Läs mer

bakgrund
 
Palestinska myndigheten
Wikipedia (sv)
Palestinska myndigheten (engelska: Palestinian National Authority, PA eller PNA; arabiska: السلطة الوطنية الفلسطينية, As-Sulṭa Al-Waṭaniyyah Al-Filasṭīniyyah) är den administrativa organisation som etablerats för att styra över delar av det palestinska området i Västbanken och Gazaremsan. Myndigheten skapades 1994 som en del av Osloprocessen mellan PLO och Israel, som en femårig interimregering under vilken slutgiltiga förhandlingar skulle äga rum, något som aldrig skedde. Enligt Osloprocessen skulle Palestinska myndigheten ha kontroll över både säkerhetsrelaterade och civila beslut i palestinska stadsområden (kallade "område A") och enbart civil kontroll över palestinska glesbefolkade områden ("område B"). Resten av territorierna, inklusive israeliska bosättningar, Jordandalen och bypass-vägar mellan palestinska samhällen skulle fortsätta vara under exklusiv israelisk kontroll ("område C"). Östra Jerusalem inkluderades inte i processen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen