Analys: ”Thailand utan kung är en tickande bomb”
Att spekulera i vad som händer när kungen dör har varit straffbart i Thailand. Den som gör det har riskerat 15 års fängelse, skriver Expressens Josephine Freje i en analys. Hon konstaterar att starka och mörka krafter är i rörelse i landet. ”Thailand som militärdiktatur, utan en enande kung, är en tickande bomb – långt ifrån det turistparadis vi svenskar så gärna vill se som det ’leende landet’”.
Även SvD:s Per Liljas skriver att kung Bhumibol Adulyades död innebär början på en ny osäker era. ”Paradoxalt kan det faktiska tronskiftet komma att bli ett andrum i landets politiska konflikt. Ingen thailändare har upplevt en tid likt denna.”
bakgrund
Majestätsbrott
Wikipedia (sv)
Majestätsbrott eller majestätsförbrytelse är en gärning eller ett uttalande som kränker kungens eller regentens värdighet. Brottsrubriceringen förekom i antikens Rom och finns även omnämnd i svenska källor från slutet av 1200-talet.
Inom den kanoniska rätten ansågs, med stöd av påven Innocentius III, kätteri vara ett majestätsbrott, då gärningen riktades mot Gud. Den tyske kejsaren Fredrik II fastställde 1238 straffet till bränning på bål. Därigenom kom straffet att ingå i den så kallade kejsarrätten och fick stor spridning i Europa.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen