Hem
Anhängare till Nigers militärjunta och folk som sörjer Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins befarade död. (Sam Mednick, Dmitri Lovetsky /AP)

Analys: Wagners imperium i Afrika sätts på prov

Efter nyheten om Jevgenij Prigozjins död undrar nu flera utländska kommentatorer om det finns något hopp för de tusentals soldater som lyder under Wagnerledaren.

BBC:s Beverly Ochieng skriver att flera afrikanska ledare har gjort sig beroende av Wagnergruppen, bland annat i Mali, där den militärledda regeringens beroende har stärkts efter att man avslutat säkerhetsavtalet med Frankrike och FN:s fredsbevarande styrkor.

”Prigozjins död kommer att testa motståndskraften hos de tusentals legosoldaterna som är aktiva i bland annat Mali, Centralafrikanska republiken, och Libyen”.

Det blir svårt för Wagnergruppen att överleva utan Prigozjins inflytande, menar Peter Beaumont från The Guardian. I Afrika hade han byggt upp ett imperium, till stor del med hjälp av desinformationskampanjer.

”Soldaterna förlitade sig på förbindelserna och varumärket som Prigozjin och hans nära medarbetare hade skapat under åren”.

Enligt Reuters Mark Trevelyan stärks Rysslands president Vladimir Putin av Prigozjins död – på kort sikt. Men berövar honom på en stark allierad på lång sikt.

”[...] Han hade bevisat att han var nyttig för Kreml i några av de blodigaste striderna i Ukraina och i främjandet av ryska intressen över hela Afrika”.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen