Hem
Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. (TT NYHETSBYRÅN)

Analyser: Allt pekar på Iran – nu ökar risken för konflikt

Lördagens attacker mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien var avancerade – anläggningarna är nämligen tungt befästa med försvarsringar runt om, skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Saudiarabien har sagt att man är beredd på att slå tillbaka mot de som utfört dåden, vilket skulle göra att situationen vid Persiska viken eskalerar väldigt dramatiskt.

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig attackerna, men det tror Tim Lister på CNN inte mycket på. ”Attacker av det här slaget och med den här träffsäkerheten skulle betyda att huthirebellerna helt plötsligt fått avsevärt bättre förmågor”, skriver han. Allt pekar på Iran – men oavsett vilket är det ett sällan skådat hårt slag mot Saudiarabien när man lyckats störa landets oljeproduktion.

DN:s Michael Winiarski är också inne på att riskerna för en större militär konflikt i Persiska viken nu har stigit, eftersom Iran riskerar att utsättas för en vedergällningsattack. Angreppet kommer också i ett känsligt diplomatiskt läge, eftersom USA:s president Donald Trump vill få till ett möte med Irans president Hassan Rouhani.

Läs mer

bakgrund
 
Oljebolaget Saudi Aramco
Wikipedia (sv)
Saudi Aramco (arabiska: أرامكو السعودية), också känt under det engelska namnet Saudi Arabian Oil Company, är det statsägda oljebolaget i Saudiarabien. Saudi Aramco är världens största oljebolag, både mätt efter oljeproduktion och mängd påvisade oljereserver. Det ligger en filial till Aramco i öster av Saudi Arabian särskilt i staden som heter Abqiq.

Attackerna skedde på två ställen

Buqyaq

karta

Khurais

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen