Analyser: Än är karusellen om Ceta inte över
Dagens Nyheters EU-korrespondent Annika Ström Melin konstaterar att röstsiffrorna från EU-parlamentet (408 – 254) visar att det finns en stor Ceta-kritisk minoritet i församlingen.
– Godkännandekarusellen är inte avslutad. Det krävs också ett slutgiltigt ja i totalt 38 nationella och regionala parlament i EU, säger Ström Melin till den egna tidningen.
Särskilt i länder där det hålls val kommer Ceta att bli en extra hård nöt att knäcka, tror SvD Näringslivs Teresa Küchler.
”I Nederländerna hålls val om en månad, och EU:s makt att ingå avtal ’över folkets huvud’ har varit en hätsk debatt och lett till att en folkomröstning om Ceta har efterfrågats av hundratusentals nederländare.”
Mer om Ceta-avtalet
bakgrund
Ceta, Comprehensive Economic and Trade Agreement
Wikipedia (sv)
Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta), formellt övergripande avtalet om ekonomi och handel (Ceta) mellan Kanada, å ena sidan, och Europeiska unionen och dess medlemsstater, å andra sidan, är ett föreslaget handelsavtal mellan Kanada och Europeiska unionen. Förhandlingarna slutfördes i augusti 2014, men avtalet måste ratificeras av både Kanada och EU innan det kan träda i kraft. Inom EU måste avtalet godkännas av Europaparlamentet, Europeiska unionens råd samt alla EU:s medlemsstaters nationella parlament för att ratificeras. Om avtalet träder i kraft kommer 98 procent av tarifferna mellan EU och Kanada att avvecklas. Likt andra stora handelsavtal har Ceta blivit omdebatterat och kritiserat, inte minst av vänsterdebattörer.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen