Hem
Artillerisystemet Archer. (Försvarsmakten)

Analyser: Archer bra men kommer inte vända kriget

Artillerisystemet Archer kommer inte räcka för att Ryssland ska pressas tillbaka – även om Sveriges besked är en välkommen present för Ukraina, skriver Expressens Mats Larsson i en analys.

Larsson framhåller att det finns en stor nackdel med Archer: att ukrainarna inte är bekanta med systemet och att det egentligen bara är Sverige som använder det.

”Underhåll och utbildning blir en viktig fråga.”

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström anser att Sveriges stödpaket tillsammans med andra länders paket kommer vara av stor vikt för ukrainarna. Ukrainas mål är att försöka trycka tillbaka de ryska styrkorna innan Rysslands väntade våroffensiv, menar han.

– Om Ukraina ska förmå att ta tillbaka stora områden krävs också offensiva vapen, och det är artillerisystemet i högsta grad.

Läs mer

bakgrund
 
BAE Systems Archer
Wikipedia (sv)
BAE Systems Archer, i Sverige även Artillerisystem 08 Archer, bland flera andra namn, är ett självgående eldrörsartillerisystem, även benämnt som dumperartilleri, utvecklat av BAE Systems Bofors AB för den svenska armén. Fordonet är beställt av FMV som en uppgradering av Haubits 77B (projektnamn REMO 77B, alternativt REMO Haubits 77B ARCHER) och är menad att ge det svenska artilleriet ett självgående, mobilt och automatiserat artillerisystem för att förse det med den mobilitet och prestanda som behövs för att effektivt fungera på dagens slagfält. Det ursprungliga systemet består i grunden av ett pjässystem bestående av en Volvo A30E dumper försedd med en moderniserad automatladdad 155 mm Haubits 77 B med ett L/52 eldrör i ett oscillerande kanontorn, och ett ammunitionshanteringssystem bestående av en modifierad lastbilscontainer vilken laddar om pjässystemen i fält och kan monteras på konventionella lastbilar. Pjässystemet är utvecklat för att kunna skjuta all 155 mm NATO-kvalificerad artilleriammunition, såsom granaterna BONUS och EXCALIBUR.Av exportanledningar har pjässystemet under senare år utvecklats för att vara mer modulärt. Som ett exempel på detta tog företaget fram en lastbilsburen version monterad på Rheinmetall-MAN:s Military Vehicles RMMV HX2 8×8 chassi.
bakgrund
 
Stridsfordon 90
Wikipedia (sv)
Stridsfordon 90, kort Strf 90 (internationellt Combat Vehicle 90, kort CV90) är en familj av pansarfordon utvecklad av H-B Utveckling, ett bolag samägt mellan Hägglunds och Bofors. Det används av den svenska försvarsmakten och i flera andra länder. Vagnen har såväl strids- som transportkapacitet, då den är utrustad med en 40 mm automatkanon och samtidigt kan transportera upp till sju stridsutrustade soldater. Strf 90 togs i första hand fram för nordiska förhållanden, vilket gör att dess framkomlighet i svår terräng, som myrmark eller snö, är mycket god. Produktionen av Strf 90 inleddes 1993. Fram till 2021 har över 1 300 stycken sålts.Fordonet har kontinuerligt vidareutvecklats av Hägglunds alltsedan den första versionen och har exporterats till flera länder under namnet CV 90. Den senaste versionen av vagnen, MK IV, är mycket modern och har ett aktivt motmedelssystem. Det finns också flera specialiserade versioner av vagnen, för exempelvis stridsledning, luftförsvar och lätt artilleri.

Mer om stödpaketet

Stödpaketet till Ukraina blir Sveriges tionde. Tidigare paket har bland annat bestått av 15 000 pansarskott, andra pansarvärnsvapen och sjömålsrobot 17.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen